Russen meteen hard geraakt met gloednieuwe Amerikaanse raketten | Israël en Hamas in oorlog

[ad_1]

Oorlog OekraïneTerwijl de oorlog in Gaza de meeste internationale aandacht trekt, markeren waarnemers een belangrijk moment in de Oekraïense oorlog. Deze week heeft Oekraïne de uitdrukkelijk gevraagde Amerikaanse ATACMS-langeafstandsraketten ontvangen en deze onmiddellijk met succes ingezet.

Oekraïne heeft voor het eerst melding gemaakt van het succesvolle gebruik van deze tactische raketsystemen van het leger. De afkorting ATACMS wordt uitgesproken als ‘attack-em’, wat klinkt als ‘attack them’. De geleverde Amerikaanse raketten hebben een bereik van 165 kilometer en waren gericht op de vliegvelden nabij de bezette oostelijke steden Loehansk en Berdyansk. Buurtbewoners filmden de gevolgen verbijsterd.

Russische militaire bloggers bevestigden de gevolgen en maakten melding van verschillende slachtoffers onder het luchthavenpersoneel. Ook zouden pakhuizen, munitiedepots, landingsbanen en een mobiele raketwerper zijn getroffen. Minstens negen Russische aanvalshelikopters werden ook vernietigd. Fighter Bomber, een populaire Russische militaire blogger met goede connecties binnen de luchtmacht, beschreef het bombardement als een van de ergste klappen voor Rusland sinds het begin van de Speciale Militaire Operatie.

Effectiviteit

President Volodymyr Zelenski van Oekraïne vierde het succes en bedankte in een toespraak degenen die de voorraden hadden geleverd om “bases van de bezetter te vernietigen”. Hij benadrukte de effectiviteit van de geleverde wapens. De Britse deskundige Phillips O’Brian, hoogleraar Strategische Studies, vroeg zich daarom af waarom Oekraïne dergelijke raketten niet eerder had ontvangen. Hij vermoedde dat het Westen opnieuw geïntimideerd was door de zoveelste ‘rode lijn’ die Vladimir Poetin had getrokken, waarbij het Kremlin voortdurend dreigde met ernstige repercussies als bijvoorbeeld de langeafstandsraketten zouden worden afgeleverd. Maar nu ze inderdaad afgeleverd zijn en schade aanrichten aan de Russische troepen, zegt Moskou tegen het thuisfront dat de ATACMS niets bijzonders zijn en zeker geen ‘game changer’. Russische helikopters zullen verder weg worden gestationeerd en Oekraïne blijven aanvallen, zo klinkt het. O’Brian vraagt ​​zich af hoe het slagveld eruit zou hebben gezien als Oekraïne eerder ATACMS had gehad en het Russische leger al in 2022 hard had kunnen treffen, toen het kwetsbaarder was dan nu.

Oekraïense mariniers steken de rivier over.
Oekraïense mariniers steken de rivier over. ©AP

Eenheden van de Oekraïense marine zijn nu de rivier de Dnjepr overgestoken en zouden twee dorpen 3 tot 4 kilometer landinwaarts van de Russen hebben heroverd. Volgens Russische militaire bloggers begonnen verschillende Oekraïense amfibische gevechtsteams in de vroege ochtend de grootste waterweg van Oekraïne over te steken vanuit posities nabij de stad Pridnistrovske.

Tegenoffensief

Ondertussen melden waarnemers dat het grote Russische tegenoffensief nabij de strategisch belangrijke Oost-Oekraïense stad Avdiivka lijkt te zijn vastgelopen. De beelden uit de omgeving doen denken aan de desolate landschappen in België en Noord-Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Naarmate de winter op het slagveld zijn intrede doet, met temperaturen rond het vriespunt en neerslag, wordt het terrein minder geschikt voor grootschalige manoeuvres.

Er wordt gemeld dat vrijdag een nieuwe aanval is afgeslagen, maar ook dat de Russen hun pogingen om Avdiivka te omsingelen niet opgeven. Volgens het Oekraïense leger heeft de vijand hier aanzienlijke verliezen geleden, met alleen al in de afgelopen 24 uur ongeveer negenhonderd doden en 150 vernietigde of beschadigde pantservoertuigen. Avdiivka ligt sinds 2014 bijna aan de frontlinie, slechts 13 kilometer ten noorden van Donetsk, de hoofdstad van de gelijknamige regio, waarvan de Russische president Vladimir Poetin een jaar geleden de annexatie claimde. De stad heeft aanzienlijk geleden sinds het uitbreken van de oorlog, met een drastische daling van de bevolking van 30.000 vóór de oorlog tot ongeveer 1.600 inwoners nu.

Het Institute for the Study of War, een gezaghebbend onafhankelijk instituut, bevestigt dat het Russische offensief zeker nog niet het gewenste succes heeft opgeleverd. Ook de kans op succes lijkt klein, gezien het verslechterende weer. De tegenslag zou ook kunnen worden afgeleid uit de woorden van Poetin, die deze week sprak over ‘operaties in het kader van actieve defensie’. Van een ‘offensief’ lijkt geen sprake meer te zijn. Oekraïense bronnen melden dat het aantal Russische aanvallen bij Avdiivka aanzienlijk is afgenomen, van zestig bij de start van het offensief naar vijftien per dag deze week.


Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *