Opnemen, monteren, en plaatsen maar: Martijn uit Leeuwarden is iedere dag bezig met content maken | start je weekend



Hoe, waar en met wie begin jij je dag? Voor Martijn Werkhoven, online beter bekend als Raptiel, is het maken van video’s zijn passie en zijn leven.

Gewoon opnemen, bewerken en posten. De truc is om er niet te veel over na te denken. Er komt geen script bij kijken. Met personages als de ‘Friese moeder’, de ‘Friese buurman’ en ‘Fryske papa’ scoort Martijn Werkhoven, beter bekend als Raptiel, op TikTok en Instagram. Vooral sinds de video ‘POV: Hoe je Friese moeder een telefoongesprek beëindigt’ regent het harten (likes, red.) op zijn socials.

Zijn POV (standpunt) als het gaat om het maken van video’s is: hou het simpel . Gehuld in een T-shirt met Friese pompeblêden op zijn hoofd kruipt hij in de huid van Betty Dijkstra, de Friese moeder. “Ik kan wel een jurkje en een pruik opzetten, maar dan verpruts je het en wordt het te veel. Ik denk dat het de eenvoud is die ervoor zorgt dat mensen de video’s leuk vinden. En natuurlijk vanwege de herkenbaarheid.”

Zijn eigen moeder is de inspiratie voor het personage Betty Dijkstra. “Mijn moeder heeft er heel veel plezier in, ze helpt zelfs met filmen en geeft ideeën, bijvoorbeeld over mijn gebreken uit het verleden, zoals het niet meenemen van de schone was die op de trap stond.” Eigenlijk kan Martijn alles wat hij doet. , ziet of hoort tekeninspiratie. “Het is een manier van denken. Hoe vaker je het doet, hoe meer je in een bepaalde flow komt. Alleen al het maakproces geeft mij zoveel plezier. Ik krijg steeds meer zelfvertrouwen. Het geeft zoveel voldoening om iets te maken waar mensen plezier aan beleven.” , dat is echt een luxe positie.”

De meeste volgers – op Tiktok zijn er 29.000, op Instagram 16.000 – komen uit Fryslân. “De video’s zijn herkenbaar voor iedereen die affiniteit of connectie heeft met Fryslân. Fries zijn heeft vaak nog een ouderwets imago, ik hoop hiermee over te brengen dat we trots mogen zijn op onze roots, de video’s moeten een feest van herkenning zijn. Joost Klein is voor mij een echt voorbeeld. Wat hij heeft bereikt op Lowlands en Pinkpop, hij maakt het cool om Fries te zijn.”

Martijn, tevens rapper en invaldocent, droomt van een fulltime bestaan ​​als contentmaker. “En mijn eigen programma voor jongvolwassenen bij Omrop Fryslân staat hoog op mijn lijstje. Ik hoop mensen te inspireren hun dromen na te streven.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *