35 laser labs, 64.000 vierkante meter en 3 kilometer aan labtafels: dit is de gloednieuwe Feringa Building in Groningen

[ad_1]

Wie regelmatig langs de noordelijke Ringweg langs de Zernike Campus rijdt, heeft het gebouw de afgelopen jaren zien verrezen: het gloednieuwe Feringa Building. Dagblad van het Noorden nam een ​​kijkje in het gebouw.

Professor Wesley Browne heeft haast. Het is donderdagochtend, hij moet examen doen en hij is druk bezig met de verhuizing van zijn team van de oude Nijenborgh 4 naar de nieuwe Feringa Building. ‘We hebben zes dagen om te verhuizen,’ zegt hij terwijl hij door de gang loopt. “We hebben zo’n 200 dozen, 30 kratten en diverse apparatuur die uitgepakt moeten worden. En we moeten uitzoeken waar we alles precies laten staan.”

Het is net zo’n puzzel als jezelf verplaatsen. Welk keukenkastje gebruik je voor de borden en wat is een handige plek voor de kruiden? Hoewel je in dit geval borden moet vervangen door lasers en kruiden door chemicaliën.

Browne is onderdeel van het Stratingh Institute for Chemistry en is gespecialiseerd in het vinden van oplossingen op het gebied van coatings. Bedenk manieren om staal beter te beschermen tegen bijvoorbeeld roest. Dit doet hij met zijn team, met behulp van lasers. Door met een laser op moleculen te schijnen, halen ze er informatie uit. En ja, die lasers en alle onderdelen die daarbij horen moeten in één van de 35 laserlabs in de nieuwbouw geplaatst worden. Er is op dit moment weinig zichtbaar van de lasers. Het zijn vooral verhuisdozen, piepschuimkorrels en noppenfolie die het lab versieren.

De bouw startte in 2019 en zou in 2026 klaar moeten zijn

In 2019 is gestart met de bouw van de Feringa Building. Het gebouw, vernoemd naar Nobelprijswinnaar Ben Feringa, telt straks 64.000 vierkante meter, 3 kilometer aan labtafels, 450 zuurkasten, 35 laserlabs, een collegezaal met 420 zitplaatsen en een restaurant met 250 zitplaatsen. Het is 260 meter lang, 63 meter breed en telt vijf verdiepingen. Een deel van de Faculty of Science and Engineering, waar veel bètavakken en technologiedisciplines worden onderwezen, verhuist hierheen.

Het oude pand, op steenworp afstand van het nieuwe, is niet meer geschikt. Het is versleten en niet duurzaam. “Het is oud en af”, besluit Browne. “En sinds bekend werd dat er een nieuw pand gebouwd werd, is daar weinig mee gedaan”, zegt promovendus Hugo den Besten, die samenwerkt met Browne. “Dan krijg je bijvoorbeeld dat een rolgordijn dat kapot gaat niet meer gemaakt wordt.”

Wat niet wil zeggen dat de labs en dergelijke in het oude gebouw allemaal uit oude rommel bestaan. Zeker niet. “Maar de nieuwe onderzoeksomgevingen zijn over het algemeen van veel hogere kwaliteit”, zegt huisvestingsmanager Andrys Weitenberg. “Ook de inrichting en faciliteiten zijn een stuk beter.” Daarnaast hebben de onderzoekers in het Feringa Bulding de beschikking over trillingsvrije vloervelden en een enorme cleanroom, wat onderzoek onder bijzondere schone omstandigheden mogelijk maakt.”

1400 studenten en 850 medewerkers

Bij binnenkomst valt meteen het grote atrium op. Binnenkort kunnen er lezingen en conferenties gehouden worden. Onder het atrium bevindt zich een grote collegezaal die in tweeën kan worden gedeeld als er voor kleinere groepen lezingen worden gegeven. Lichte houten trappen leiden de leerlingen op en neer. In de lange gangen die naar de vleugels leiden, zijn koffiecorners en studieplekken gecreëerd.

De Feringa Building zal bij voltooiing circa 1.400 studenten en 850 medewerkers huisvesten. De eerste colleges zijn al in het gebouw gegeven en studenten zijn al aan het werk op de studieplekken die op verschillende plekken in de lange gangen zijn gecreëerd.

Niet zonder strijd

De bouw verliep echter niet zonder problemen. In 2017 kwam de aanbesteding stil te liggen omdat de bouw veel duurder dreigde te worden dan verwacht. In 2019 zat de universiteit met de handen in het haar toen drie technische bedrijven de RUG voor de rechter daagden omdat ze beweerden dat de universiteit het aanbestedingsrecht had genegeerd.

Voor de bouw is in totaal zo’n 200 miljoen euro begroot. Van maart naar juni worden diverse afdelingen verplaatst. De reden dat de nieuwbouw al deels in gebruik is genomen is dat een deel van de oude bebouwing gesloopt moet worden om plaats te maken voor het laatste deel van de Feringa Building.

“De sloop van een deel van Nijenborgh 4 (het oude pand) start in juni 2024”, zegt Weitenberg. “Zodra de sloop klaar is, wordt daar de laatste fase van de Feringa Building gerealiseerd.” In 2026 moet het geheel klaar zijn.

Browne en zijn team wonen al een hele tijd op hun nieuwe plek. Voor nu is het tijd om uit te pakken.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *