Amsterdam canals to host Day of the Dead boat parade today

[ad_1]

Zaterdag vaart er een botenparade door de grachten van Amsterdam om de Dag van de Doden, de traditionele Mexicaanse feestdag, te vieren.

Het wordt georganiseerd door het Mexican Talent Network in Nederland in samenwerking met de Ambassade van Mexico in Nederland. De organisatoren nodigen de Mexicaanse gemeenschap in Nederland en alle geïnteresseerden uit om de Dag van de Doden te vieren.

De Dag van de Doden, of “Día de los Muertos” in het Spaans, is een traditionele Mexicaanse feestdag die wordt gevierd van 31 oktober tot 2 november. Het is een gelegenheid waarbij families overleden dierbaren eren en herdenken, in de overtuiging dat de geesten terugkeren naar de wereld van de levenden in deze tijd. Schedels en “calacas” (skeletten) zijn veel voorkomende symbolen. Optochten, muziek, dansen en kleurrijke kostuums zijn ook een integraal onderdeel van de viering.

“Het is een belangrijke traditie”, zegt Alejandra Nettel, coördinator creatieve industrie voor het Mexican Talent Network in Nederland, tegen NL Times. “Het is ook een kans voor mensen om na te denken over een belangrijk deel van het leven waar iedereen uiteindelijk mee te maken zal krijgen. Veel mensen willen er niet over praten of nadenken omdat het taboe is”, legde ze uit. “Dus we willen dit met mensen delen”, voegde ze eraan toe.

De optocht in Amsterdam vindt zaterdag plaats en start vanaf de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Oosterdokskade. Er zullen door de organisatoren ongeveer 100-120 mensen op twee boten aanwezig zijn. De boten zullen worden versierd met het thema Dag van de Doden en mensen verkleed als Catrina of Catrín, de geklede vrouwelijke en mannelijke skeletten waar de viering bekend om staat.

Mensen konden zich aanmelden om met hun eigen privéboot mee te doen aan de parade. “We vragen ze zich aan te melden, omdat we precies willen weten hoeveel mensen er zullen zijn, omdat we ze een cadeau aanbieden. Het helpt ook bij het versturen van de speciale playlist of eventuele last-minute details”, legt Nettel uit. “Maar natuurlijk is iedereen welkom”, merkte ze op. Degenen die zich hebben aangemeld, kunnen hun boot voor anker leggen op de pier voor de deur. OBA tussen 15.00-15.30 uur

De botenparade start om 16.00 uur vanaf de Oosterdokskade voor de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Het gaat via de Nieuwe Herengracht tot aan de Amstel, dan de Prinsengracht tot aan de Leidsegracht en dan terug via de Herengracht, weer de Amstel en de Oudeschans.

Er is een plattegrond van de optochtroute beschikbaar hier. De organisatoren hebben drie kijklocaties langs het water aangewezen waar mensen naar kunnen kijken. Naast het startpunt bij de Openbare Bibliotheek OBA aan de Oosterdokskade kunnen toeschouwers zich ook verzamelen bij de Nationale Opera en Ballet voor het Stoperagebouw aan de Amstel. Een andere kijklocatie is de kruising van de Vijzelstraat met de Herengracht. “Er zullen tafels opgesteld worden en Pan de Muerto (“Brood van de Doden”), een traditioneel zoet brood dat gegeten wordt tijdens de Dag van de Doden, zal aangeboden worden,” zei Nettel. Tussen 16.00 en 17.00 uur passeren de boten elke plek

Over de parade die tien dagen eerder plaatsvindt dan de eigenlijke Dag van de Doden, zei Nettel: “Het komt door het Nederlandse weer! Hoe langer we wachten, hoe groter de kans dat het weer niet goed zal zijn.” Ze gaf toe dat de editie van dit jaar niet bepaald typisch Mexicaans weer zal hebben. “Misschien doen we het volgend jaar eind september”, zei ze lachend.

De botenparade vormt het startschot voor een week vol evenementen georganiseerd door het Mexican Talent Network in Nederland om de Dag van de Doden door het hele land te vieren. Van 23 tot en met 27 oktober is het Altaar van de Dag van de Doden te bezichtigen in het Instituto Cervantes in Utrecht. Er zullen ook evenementen plaatsvinden op Casa Latina te Amsterdam, op Medusa binnen in Kasteelhoeve, of op Dokkamer onder meer in Amsterdam.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *