Madeira, eiland van natuurpracht en actie: van dromen bij vergezichten tot waterpret en diep de bossen in



Als we in een kwartier vanaf het vliegveld naar de hoofdstad Funchal rijden, is het al duidelijk: Madeira heeft veel te bieden. Zoveel zelfs dat het moeilijk is om te kiezen. Wij combineren het goede leven met buitenactiviteiten: van dromen over vergezichten tot waterpret en diep de bossen in.

De ruwe vulkanische rotsen en ruige kliffen zijn bedekt met een gouden laag van de stralende zon. Het kristalheldere water klotst zachtjes tegen de kajak, terwijl in de verte een zeilboot eenzaam over de Stille Atlantische Oceaan zweeft. Achter ons liggen de groene bergtoppen van het subtropische oerbos Laurissilva, dat sinds 1999 de status Werelderfgoed van UNESCO heeft. De archipel Madeira bestaat uit vier eilanden en is een autonome regio die bij Portugal hoort en vlakbij Marokko ligt.

Het hoofdeiland Madeira, bekend om zijn rijke flora, beslaat 742 vierkante kilometer, ongeveer zo groot als de provincie Utrecht. Twee derde is beschermd natuurgebied en daarmee een waar paradijs. Naast de levendige hoofdstad Funchal straalt het eiland vooral rust uit. Zoals hier, op het water. Neem een ​​pauze; sluit je ogen en dompel je voeten in het azuurblauwe water.

We zitten in een kajak midden in het beroemde natuurreservaat Garajau, net buiten het dorp Caniço de Baixo. Je kunt hier kilometers lang langs de kustlijn kajakken. Slechts een paar meter onder ons ligt een rijke onderwaterwereld. Voor (ervaren) duikers is Garajau een waar paradijs, met interessante locaties als Baixa da Cruz, Arena en Mamas. Deze laatste bestaat uit twee rotsformaties die uit de zeebodem oprijzen.

Nadat we het water in glijden, staan ​​we versteld

Voor ons blijft het snorkelen; een leuk alternatief met kinderen. Wanneer we aanmeren bij het Galo Hotel Resort, ruilen we de kajak in voor snorkeluitrusting. Nadat we het water in glijden zijn we verbaasd: “Wauw! Wat een vis!” roept mijn zoon euforisch uit. We worden omringd door allerlei kleurrijke vissen en krabben die rondlopen op de rotsen. Dat de fototische zone – de bovenste laag van de oceaan – hier zo rijk is, komt doordat de archipel een corridor is voor trekkende vissoorten.

Zoogdieren zoals dolfijnen, zeehonden en walvissen zijn hier ook in grote aantallen aanwezig. Dat ervaren we de volgende dag, als we met een grote catamaran van VMT Madeira op watersafari gaan. Bezoekers nestelen zich op het bovendek en sommigen liggen dicht bij het water in een hangend net, verrekijker en camera’s in de aanslag. Na 20 minuten varen zijn de eerste dolfijnen al gesignaleerd.

We moeten echter wel afstand houden, want ze cirkelen rond twee kajakkers. De catamaran vaart verder en al snel krijgen we gezelschap van nieuwsgierige, gevlekte dolfijnen. Ze zwemmen en springen in hoog tempo naast de boot. Na een kwartier nemen we afscheid en kunnen zelf een duik nemen.

De bruisende havenstad Funchal is een goede uitvalsbasis

Madeira is niet alleen prachtig vanaf het water, het eiland biedt ook tal van prachtige uitzichtpunten langs de kust om de grote diversiteit van het eiland te bewonderen; zoals Cabo Girão, de hoogste klif met een glazen platform. Of Cristo Rei, met het Jezusbeeld dat doet denken aan de tegenhanger in Rio de Janeiro. En vanaf Ponta do Rosto, Ponta de São Lourenço en Quinta do Furão is vooral het vulkanische landschap zichtbaar.

Ook charmante vissersdorpjes als Cãmara de Lobos, Ponta do Sal, Porto Moniz, São Vicente en Santa Cruz hebben een idyllische ligging en er is bijna altijd wel ergens een dorpsfeest aan de gang. Deze plaatsen zijn gemakkelijk te bereiken met een huurauto. Funchal is een goede uitvalsbasis. Vanuit ons appartement kijken we uit over de bruisende havenstad. Ondanks dat de hoofdstad steeds meer inwoners trekt (120.000), zijn de mensen ontspannen en vriendelijk. Uit eten gaan is hier nog steeds betaalbaar, evenals dagtochten en excursies.

We vertrekken dus vroeg in de ochtend met onze enthousiaste gids Nuno Perire van Green Devil Safari 4×4 tours richting Ribeiro Frio, het groene hart van het Laurissilva bos. Nuno legt gedetailleerd uit over de oorsprong van dit laurierbos, dat 20 miljoen jaar geleden dateert. Het is een overblijfsel van een uitgestrekt gebied dat Zuid-Europa en een deel van de Middellandse Zee omvatte. Het bos speelt nog steeds een belangrijke rol in de hydrologische balans van het eiland.

Regelmatig stopt de gids zijn jeep langs de kant van de weg om je alles te vertellen over specifieke struiken, bomen en bloemen. We luisteren geïntrigeerd en hoe hoger we de bergen in gaan, hoe intenser de frisse bos- en bloemengeuren. Na een ernstige brand in 2016 is er streng toezicht van de overheid in het gebied dat 22 duizend hectare beslaat. Gelukkig maar, want als we off-road dieper het bos in rijden, zien we hoe schoon en ongerept de omgeving is.

Midden in de bergen wandelen zonder te klimmen

Uiteraard maken we een wandeling langs de beroemde ‘levadas’. Er zijn talloze wandelpaden (in totaal ongeveer 1.400 kilometer) langs deze irrigatiesystemen die voormalige bewoners over het hele eiland hebben aangelegd. Het voordeel hiervan is dat je midden in de bergen loopt, maar niet veel hoeft te klimmen. Ideaal met kinderen, zoals Vereda dos Balcões, waar we na 1,5 kilometer beloond worden met een prachtig uitzicht over een vallei.

Uiteraard bezoeken we ook één van de hoogste bergtoppen, Pico do Arieiro (1818 meter), die met de auto bereikbaar is. We hebben geluk met het weer, want het is helder en wolken zweven letterlijk tussen de bergen. Het uitzicht is fenomenaal. De PR1-wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo (de hoogste berg van Madeira op 1862 meter) is een populaire dagwandeling, maar wordt qua inspanning vaak onderschat, zegt Nuno. Dit zie je terug bij wandelaars die uitgeput terugkeren. We gaan verder per jeep; diep het bos in en eindigend bij rustige, smalle paadjes, waar prachtige vergezichten op ons wachten.

De spanning loopt op: de 8-jarige zoon gaat als eerste onderuit

Voor een late lunch kunnen we terecht bij Quinta do Furão, een klassiek hotel vlakbij het noordoostelijke dorpje Santana. Het hotel wordt omgeven door wijngaarden en ligt op de klif Achada do Gramacho, met een fantastisch uitzicht op de kustlijn.

We sluiten onze week sportief af met een uitdagende canyoningtocht. We gaan op pad met outdoorbedrijf LokoLoko, gespecialiseerd in canyoning. We worstelen om een ​​strak wetsuit aan te trekken, krijgen een briefing, lopen nog een half uurtje en dan kunnen we beginnen. De spanning loopt op, want mijn zoontje van 8 gaat als eerste onderuit. Ik vertrouw de ervaren gidsen volledig, die aan weerszijden met touwen aan hem zijn vastgemaakt, maar toch is het even schrikken als je kind op 30 meter hoogte naar beneden glijdt.

Eenmaal beneden bij de waterval zie ik een grote glimlach en hij kan niet wachten op de volgende afdaling. “Dit is super gaaf, mama!” Voor mij is het even zoeken: buig mijn knieën, hang een stukje naar achteren en laat het touw los. Het koude water spoelt de zenuwen weg en de tweede keer heb ik het al aardig onder de knie. We klauteren over rotsen, spetteren en zwemmen in rivieren en genieten van de pure omgeving. Madeira verraste ons met zijn natuurlijke schoonheid en ontspannen levensstijl. Met tegenzin verlaten we dit eiland en dromen we over de volgende reünie.

Nog meer familietips

Stranden en zwemmen

Madeira heeft geen uitgestrekte zandstranden, maar een ruige kustlijn van rotsen, rotsblokken, kliffen en vulkanisch zwart zand. De uitzondering is het kleine strand van Prainha. Gouden stranden vind je op het kleinere eiland Porto Santo, dat je met de veerboot vanuit Funchal kunt bereiken.

In de dorpen Seixal en Porto Moniz kun je zwemmen in een van de vele natuurlijke zwembaden. Natural Swimming Pools is een beetje toeristisch, maar voor kinderen is het een veilig waterfestival zonder open zeeverbinding dat door de rotsachtige omgeving toch in elkaar overvloeit. Aan de andere kant van het dorp ligt Piscinas Naturais do Aquário; een vrij natuurlijk zwembad omgeven door lavarotsen waar veel lokale bewoners komen.

Festival eiland

Het hele jaar door worden op Madeira verschillende festivals georganiseerd die zich richten op cultuur, folklore en natuur, van het beroemde Bloemenfestival, Carnaval tot Jazzfestival en natuurfestival.

CR7-museum

Voetballiefhebbers kunnen hun hart ophalen in het CR7 museum, dat vol staat met shirts, bekers, gouden schoenen en persoonlijke attributen van Cristiano Ronaldo. De wereldberoemde spits is geboren en getogen op Madeira. | Museumr7.com

Praktisch

Subtropisch Madeira ligt op ongeveer 4 uur vliegen vanaf Nederland. Het klimaat is het hele jaar door aangenaam, variërend tussen de 17 en 28 graden. Bloeiperiode: april-juni. In de bergen kan er in de wintermaanden sneeuw vallen en het regent wat meer.

Op aanvraag en onder begeleiding is het mogelijk excursies te maken naar de onbewoonde en beschermde eilandengroepen Desertas en Selvagens. Hier leven zeldzame reptielen, knaagdieren, monniksrobben en vogels.

De nieuwe appartementen van Casas Do Miradouro zijn een perfecte plek om te verblijven voor het hele gezin of een groep vrienden. heartoffunchal.com

Websites

bezoekmadeira.com

lokolokomadeira.com

greendevilsafari.com

quintadofurao.com

fajadospadres.com

Kabelbanen en botanische tuinen

Madeira is het eiland van de kabelbanen en wordt niet voor niets het bloemeneiland genoemd: er zijn zo’n 37 verschillende tuinen en parken in en rond Funchal. In de hooggelegen wijk Monte zijn twee van de mooiste tuinen te bereiken via een ritje met de kabelbaan. Dit zijn de tropische tuin van Monte Palace en Jardim Botânico. Jardim Botânico beslaat 8 hectare en is aangelegd in 1960. De tropische tuin herbergt ruim 2.000 exotische (beschermde) planten uit alle continenten, zoals de feloranje Paradijsvogelplant, de Strelitzia, het symbool van Madeira. Het uitzicht vanaf het bekende ‘vorm-, snoei- en mozaïekterras’ is fenomenaal.

Monte Palace is een echte must see. In de 18e eeuw kocht Alfredo Guilherme Rodrigues dit landgoed en bouwde er een imposant paleis, omgeven door weelderige vegetatie. Na zijn dood onderging het landgoed verschillende transformaties, totdat José Manuel Rodrigues Berardo er in de jaren tachtig een openbare botanische tuin van maakte, deels geïnspireerd door de Aziatische cultuur. Er is ook Afrikaanse beeldhouwkunst en een mineralenmuseum. Je kunt urenlang dwalen door de immense tuin van 70.000 vierkante meter en je laten verrassen door de vele waterrijke terrassen, ‘geheime’ hofjes en schilderachtige uitzichten over de stad. montepalace.com

Minder bekend en alleen bereikbaar per boot of kabelbaan is Fajã dos Padres. De kabelbaan daalt steil af en eenmaal op de grond volgt een korte wandeling door een tropische fruit- en moestuin. De eigenaren verbouwen hier al jaren hun eigen biologische voedsel. Ook bottelen ze op kleine schaal de beroemde Portugese Malmsey-wijn, die 150 jaar geleden werd geïntroduceerd door priesters die er destijds woonden. Bij het restaurant, waar u al deze lekkernijen kunt proeven, kunt u heerlijk ontspannen op het water met eigen aanlegsteiger. fajadospadres.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *