Winkeliers in Haren betalen belasting over reclameborden. ‘Waar zijn ze op het stadhuis mee bezig?’



Winkeliers in Haren hebben de rommel van hun winkelcentrum aangepakt. Het probleem is opgelost. Waarom dan deze nieuwe reclamebelasting?

“Omdat de gemeente Groningen geld nodig heeft”, zegt een medewerker van een modewinkel in het winkelcentrum van Haren. “Als ze dit niet hadden verzonnen, had je het ergens anders moeten betalen. Het centrum is immers in uitstekende staat.”

Burgemeester en wethouders willen in de hele gemeente de openbare ruimte terugvorderen van ondernemers die er te veel van afnemen. Wie in 2025 meer dan één vierkante meter op en nabij de gevel adverteert, zal daarvoor moeten betalen. De gemeente hoopt na aftrek van de kosten voor ambtelijke controle- en uitvoeringsmaatregelen enkele honderdduizenden euro’s op te halen.

Niemand, zo blijkt zaterdag na een rondje Haren, denkt dat het centrum er slecht aan toe is. Winkelen in het dorp is bevredigend. “Het ziet er hier netjes uit. Heel anders dan de binnenstad van Groningen”, zegt een inwoner van Haren die om zich heen kijkt en weer op zijn fiets springt. “Dat krijg je als je wordt opgeslokt door de stad. Dan krijg je daar de problemen”, vervolgt hij.

Straatnaamborden in de rij

Op de Brinkhorst in het centrum van Haren staan ​​mega bloempotten. Op tal van plekken in de winkelstraten zijn bankjes geplaatst. Opvallend is dat overal in het centrum dezelfde stoepborden op korte afstand van elkaar op de trottoirs staan. Winkeliers adverteren vervolgens hun waren op A1-formaat. “Dat gebeurde in overleg met de gemeente Groningen”, zegt centrummanager Daphne de Haan. “Deze stoepborden hebben we zelfs van de gemeente ontvangen.”

Dat gebeurde twee jaar geleden, toen het nieuwe reclamewetsvoorstel op tafel lag. “We spraken met onze achterban over de advertenties. Het ging om grote vlaggen en allerlei uithangborden waar we meer eenheid wilden brengen.” De omgeving werd opgeruimd. De Haan vraagt ​​zich af of ondernemers nu ineens moeten betalen voor bordjes die ze van de gemeente hebben gekregen. “Wil de gemeente ervoor zorgen dat ze worden verwijderd?”

De rommel is al aangepakt

Volgens voorzitter Henk Broekema van de Harense Ondernemersvereniging is dit triest. ‘Vooral omdat dit dorp een voorbeeld is van een goede samenwerking tussen gemeente en ondernemers. De verrommeling van het centrum is hier al aangepakt. Haren bewijst dat je geen reclamebelasting hoeft te heffen om te zorgen dat het er netjes uitziet.’ “De timing van de introductie is erg ongelukkig. “Te veel ondernemers staan ​​er slecht voor. Het water staat tot aan de lippen. Ook in Haren verwachten we een oplopende leegstand.”

Te veel stadsdenken

Wethouder Leendert van der Laan van de oppositiepartij Partij voor het Noorden hoopt dat de gemeenteraad op haar schreden zal terugkeren. “Nog een belasting. Alsof de belastingdruk in Groningen nog niet hoog genoeg is. De coalitiepartijen maken zich schuldig aan stedelijk denken. Niet alles wat je in de stad wilt, kun je op een dorp projecteren.”

Volgens Van der Laan jaagt de gemeente veel mensen onnodig tegen zich op. “Ondernemers hebben al zoveel op hun bord. Maar anderen begrijpen het ook niet. Ongeacht het geld, er zullen nieuwe regels zijn. Dat is erg frustrerend. Ik heb het nagekeken. Hoeveel mensen in de coalitiepartijen hebben een achtergrond als echte ondernemer? Nee, als ik hen was, zou ik hier niet trots op zijn.”

Broekema, die woensdag ook de gemeenteraad toesprak op het stadhuis, heeft maar één boodschap: reclamebelasting? Begin er niet aan. “De rommel in de stad aanpakken. Kijk eens naar de rondslingerende (deel)fietsen en (deel)scooters. Er zijn regels en vergunningen voor adverteren. Als je iets wilt, moet je het veranderen en geen nieuwe belastingen creëren. Gemeente, wat zijn jullie aan het doen?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *