Vier doden door storm Babet, miljoenen euro’s schade in noorden van Duitsland | Buitenland

[ad_1]

met filmpjeStorm Babet heeft tot nu toe het leven geëist van vier mensen. Na twee doden in Schotland zijn er ook in Engeland en Duitsland twee mensen overleden. De meest noordelijke deelstaat van Duitsland heeft voor miljoenen euro’s schade geleden. In het oosten van Schotland geldt in ieder geval tot en met zaterdagavond code rood. De meteorologische dienst waarschuwt daarmee voor levensbedreigende omstandigheden.


Buitenlandse redactie


Laatste update:
17:03

Op het Duitse eiland Fehmarn kwam een ​​33-jarige vrouw om het leven toen een boom op haar auto viel. Een man in Engeland stierf nadat hij vastzat door snel stijgend water. Vrijdag verdronk een 57-jarige vrouw in Schotland nadat ze door zwaar weer in de rivier de Lee was gevallen. Een 56-jarige Schotse chauffeur kwam om het leven toen een boom op zijn busje viel.

De zoektocht naar een vermiste automobilist in Aberdeenshire, Schotland, gaat door. De man zat bekneld in een voertuig dat door het water werd meegesleurd.

Zwaarste en langste regenbuien

De storm zorgde zaterdag ook voor veel overstromingen in delen van Groot-Brittannië. Schotland is het zwaarst getroffen. Het British Weather Bureau heeft een zeldzame rode weerwaarschuwing afgegeven vanwege extreme regenval voor een oostelijk deel van Schotland. Dit geldt ook op zaterdag.

In de regio Angus, ten noorden van Dundee, moesten talloze mensen uit hun huizen worden gehaald en in veiligheid worden gebracht. Spoorwegmaatschappijen hebben reizigers op veel plaatsen geadviseerd de trein niet te nemen vanwege het aanhoudende noodweer. Dit leidde een tijdlang tot grote drukte op onder meer station King’s Cross in Londen, omdat mensen niet weg konden of hun plannen moesten wijzigen.

De Scottish Environment Protection Agency (Sepa) heeft gewaarschuwd dat de regen van zaterdag ‘de impact van overstromingen zal verergeren’. “We ervaren nog steeds extreem hoge stromen op de grotere rivieren rond Dundee, Angus, Tayside en South Aberdeenshire”, zegt overstromingsbeheerder Vincent Fitzsimmon. “Bovendien zal zaterdag een aantal van de zwaarste en langstdurende regenbuien vallen in Caithness en Sutherland.”

Fitzsimmons voegde eraan toe dat er nog steeds veel overstromingen zijn, vooral in de buurt van rivieren. “Het is heel belangrijk dat mensen het gevaar begrijpen. Volg het advies van de hulpdiensten en breng jezelf niet in gevaar. Gevaren kunnen verborgen zijn, dus loop of rijd niet in overstromingswater.”

Sinds woensdag problemen

Babet zorgt sinds woensdag voor problemen, vooral in het noorden van Groot-Brittannië. Er viel ruim een ​​maand regen in minder dan 24 uur. Tienduizenden huizen in Engeland en Schotland kwamen door Babet zonder stroom te zitten. Het grootste deel van de stroomvoorziening is inmiddels hersteld. Ook huizen en wegen kwamen onder water te staan. Het water staat tot twee meter hoog.

Net als in Groot-Brittannië zijn ook in Denemarken vluchten geannuleerd. Op de internationale luchthaven van het Engelse Leeds is vrijdag door slecht weer een vliegtuig op het gras naast de landingsbaan beland. Er zijn geen berichten over gewonden.

De zware storm trof ook Denemarken en Noorwegen. In de Deense kustgebieden, vooral in Jutland, werd grote schade aangericht, onder meer omdat het waterpeil op sommige plaatsen meer dan 2 meter steeg. De meest verontrustende berichten kwamen uit de steden Aabenraa, Haderslev, Sønderborg, Hesnæs, Fynshav, Fåborg en Assens. Duizenden huishoudens in de getroffen gebieden zaten zonder stroom.

Hoogste waterstand sinds 1904

In de Duitse havenstad Flensburg, ten noorden van Hamburg, werd vrijdagavond het hoogste waterpeil sinds 1904 gemeten. Door storm Babet steeg het water 2,27 meter boven het normale niveau. Bij een waterstand hoger dan een meter is sprake van een stormvloed, meldt het Duitse ZDF.

In de havenstad aan de Oostzee, zo’n 260 kilometer ten noordoosten van Groningen, liepen straten onder water en vielen bomen om. Volgens een woordvoerder van de gemeente vielen er geen gewonden. Na middernacht zakte het water weer.

In Flensburg is het hoogste waterpeil sinds 1904 gemeten.
In Flensburg is het hoogste waterpeil sinds 1904 gemeten. © AFP

AFP
© AFP

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *