Duitsers kunnen vanaf vandaag legaal wiet gebruiken, wet gaat nog stap verder dan in Nederland | Buitenland

[ad_1]

Nieuwe wetIn Duitsland is het recreatieve gebruik van cannabis nu legaal, nadat op 1 april een nieuwe wet van kracht werd. Iedereen boven de achttien mag nu 25 gram cannabis bij zich hebben en thuis drie hennepplanten kweken. Enkele honderden Duitsers vierden dit door om middernacht wiet te roken bij de Brandenburger Tor in Berlijn.

Duitsland is daarmee een van de meest tolerante Europese landen ten opzichte van cannabis geworden en gaat een stap verder dan Nederland. Hier geldt het gedoogbeleid, waarbij mensen die maximaal vijf gram cannabis op zak hebben of maximaal vijf cannabisplanten in huis hebben doorgaans niet worden vervolgd.

Er komen voorlopig geen coffeeshops in Duitsland. Vanaf 1 juli mogen zogenaamde cannabisclubs open, verenigingen met maximaal vijfhonderd leden die ieder maandelijks vijftig gram cannabis kunnen kopen. Tot die tijd is het gebruik legaal, maar de verkoop niet, en de Duitse Cannabis Vereniging adviseert gebruikers “de politie niet te vertellen waar ze hun cannabis hebben verkregen.”

De Duitse regering wil de verkoop van cannabis op de zwarte markt legaliseren. Tegenstanders vrezen dat de versoepeling er juist voor zal zorgen dat meer mensen cannabis gaan roken, met gezondheidsschade tot gevolg. Volgens gezondheidsdeskundigen beïnvloedt cannabis het centrale zenuwstelsel bij jonge gebruikers en verhoogt het het risico op aandoeningen zoals schizofrenie en psychose.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *