Engeland rouwt om dood Manchester United-icoon Sir Bobby Charlton: ‘Hij was een gigant’ | Buitenlands voetbal

[ad_1]

Met filmpjeManchester United-legende Sir Bobby Charlton is zaterdag op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de club waar het Engelse voetbalicoon het grootste deel van zijn carrière speelde. “Het is met enorm verdriet dat we het nieuws delen dat Sir Bobby zaterdagochtend vredig is overleden. Hij werd omringd door zijn familie”, aldus United.


Sport redactie


Laatste update:
09:00

De dementerende Charlton maakte deel uit van de Engelse ploeg die in 1966 in eigen land de wereldtitel veroverde. Hij speelde dat toernooi samen met zijn in 2020 overleden broer Jack. Bobby Charlton ontving in 1966 ook de Gouden Bal als beste voetballer ter wereld. Charlton speelde 106 keer voor het nationale team. Met 49 goals was hij tot 2015 zelfs de Engelse topscorer aller tijden.

Bobby Charlton speelde vrijwel zijn hele professionele carrière bij Manchester United. In 1956 maakte hij op 18-jarige leeftijd zijn debuut in de hoofdmacht. Tijdens zijn zeventien jaar als speler bij de club zou hij in 758 wedstrijden optreden en 249 doelpunten maken. Dit waren lange tijd clubrecords totdat ze werden verbroken door Ryan Giggs en Wayne Rooney. Met United won Charlton in 1968 drie Engelse landstitels, de FA Cup en de Europa Cup 1. Charlton scoorde tweemaal in de finale tegen Benfica.

23 maart 1968: Bobby Charlton in actie voor Manchester United op Old Trafford tegen Nottingham Forest.
23 maart 1968: Bobby Charlton in actie voor Manchester United op Old Trafford tegen Nottingham Forest. © Getty Images

Charlton werd geprezen om zijn aanvalslust, balvaardigheid en een verwoestend afstandsschot. Het in Ashington geboren voetbalicoon stond ook bekend om zijn conditie en grote uithoudingsvermogen. Hij was ook een fatsoenlijke speler; hij werd zelden geboekt door de arbitrage.

“Sir Bobby was een van de grootste en meest geliefde spelers in de geschiedenis van onze club. Hij was een held voor miljoenen mensen, niet alleen in Manchester en Groot-Brittannië, maar overal ter wereld waar gevoetbald wordt”, aldus United op de website van de club. “Hij werd zowel bewonderd om zijn sportiviteit en integriteit als om zijn uitstekende kwaliteiten. een voetballer; Sir Bobby zal altijd herinnerd worden als een reus van het spel.”

De tekst gaat verder onder het bericht.


Charlton overleefde de vliegramp in München op 6 februari 1958, toen een vliegtuig met daarin de ploeg van Manchester United en een aantal begeleidende supporters en journalisten neerstortte op weg naar een Europa Cup-wedstrijd tegen Rode Ster Belgrado in Zuid-Duitsland.

Van de 44 inzittenden waren er 21 op slag dood, twee anderen overleden later aan hun verwondingen. Het United-team stond toen liefkozend bekend als de Busby Babes, een gerenommeerd team in wording vernoemd naar het piepjonge, getalenteerde team van manager Matt Busby. Doelman Harry Gregg redde Charlton van het doel.


Zijn ongeëvenaarde prestaties, karakter en service zullen voor altijd in de geschiedenis van het United- en Engelse voetbal worden gegrift

Manchester United

Na zijn actieve carrière bleef Charlton verbonden aan Manchester United. Hij maakte 39 jaar deel uit van het bestuur. In 1994 werd de Engelsman geridderd vanwege zijn verdiensten in het voetbal. Voor Old Trafford, het stadion van Manchester United, staat een standbeeld met de drie clubiconen: George Best, Denis Law en Bobby Charlton. De eerste twee waren al overleden.

“Zijn ongeëvenaarde prestaties, karakter en service zullen voor altijd in de geschiedenis van Manchester United en het Engelse voetbal gegrift staan”, aldus United.

Manchester United speelt vanavond (aftrap 21.00 uur) de uitwedstrijd tegen Sheffield United in de Premier League, een wedstrijd die nu volledig in het teken zal staan ​​van de dood van Charlton.

Nadat Manchester United het nieuws bekendmaakte, verscheen het socialemedia-account van de rode Duivels overspoeld met steunbetuigingen uit binnen- en buitenland van clubs en fans, waarin massaal herinneringen werden gedeeld aan ‘de legendarische Bobby Charlton’.

George Best, Denis Law en Bobby Charlton op het beroemde standbeeld voor Old Trafford.
George Best, Denis Law en Bobby Charlton op het beroemde standbeeld voor Old Trafford. © Getty Images

Eerbetoon aan ‘Sir Bobby’ tijdens de internationale wedstrijd van Engeland

De FA heeft een eerbetoon aangekondigd aan Bobby Charlton tijdens de Engelse interland tegen Malta in het Wembley Stadion op 17 november. Naast vele voetbalgrootheden reageerde ook de Britse premier Rishi Sunak op de dood van de beroemde voetballer. “Erg triest om te horen van het overlijden van Sir Bobby Charlton. Hij heeft een plaats in de geschiedenis als een van de grootste spelers en was enorm geliefd. Rust zacht, meneer Bobby.”

“Namens de FIFA en de mondiale voetbalfamilie betuig ik mijn diepste medeleven aan de familie en vrienden van Sir Bobby Charlton”, aldus FIFA-voorzitter Gianni Infantino. “We rouwen om het verlies van een voetballegende wiens impact op het spel generaties overspande.”


“Diep bedroefd om te horen van het overlijden van Sir Bobby Charlton”, zei voormalig internationaal en tv-persoonlijkheid Gary Lineker. “Een fantastische voetballer en een oprecht lieve man. Voor mij de beste speler ooit in Engeland.”

Ook voormalig stervoetballer David Beckham liet van zich horen. “Ik zal voor altijd dankbaar zijn voor een man naar wie ik ben vernoemd, iemand naar wie ik opkeek en die een held was voor velen over de hele wereld. Vandaag is niet alleen een trieste dag voor Manchester United en Engeland, het is een trieste dag voor het voetbal en de wereld.” alles waar Sir Bobby voor stond”, zei Beckham, wiens middelste naam Robert is. Bobby Charlton had Robert ook in zijn paspoort.

Ook Erik ten Hag, coach van ManUnited, reageerde op zijn overlijden. “De voetbalwereld, nee, zelfs de hele wereld, verliest een grote persoonlijkheid, een legende, een reus”, zei hij zaterdagavond vlak voor de aftrap van de wedstrijd tegen Sheffield United.


Bobby Charlton (midden).
Bobby Charlton (midden). ©AP

Bobby Charlton.
Bobby Charlton. © AFP

Eredivisieprogramma
In In ons matchcenter kun je het complete programma bekijken van de komende speelronde in de Engelse competitie. Hieronder kun je al onze voetbalvideo’s over de Premier League bekijken.

Wedstrijdschema’s en resultaten van de Premier League


Stand van de Eredivisie


Bekijk hier onze Premier League-video’s

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *