LIVE | Israël: Aanvallen op Gaza vanaf zaterdagavond intensiveren | Oorlog Midden-Oosten

[ad_1]

22:19

Na de terreuraanval van Hamas in Israël willen steeds meer orthodoxe joden het leger in om mee te vechten tegen de machthebbers in Gaza. Legerwoordvoerder Daniel Hagari bevestigde in de media de gestegen belangstelling binnen deze strenggelovige bevolkingsgroep om een bijdrage te leveren als militair. Hij zei dat er inmiddels 2000 aanvragen zijn binnengekomen. Maandag zal een begin worden gemaakt met de rekrutering van deze vrijwilligers.

Ultraorthodoxe joden mijden de militaire dienst doorgaans wegens hun religieuze overtuiging, strikte kledingvoorschriften en vrome levensstijl. Ze vinden onder meer dat mannen en vrouwen in het openbaar gescheiden moeten blijven. Dat kan niet als soldaat. Mannen moeten in Israël drie jaar het leger in, vrouwen twee jaar.

21:03

De bloedige aanval van Hamas twee weken geleden heeft tot dusver aan 1033 Israëlische burgers het leven gekost. Dat hebben Israëlische media zaterdag bekendgemaakt met een beroep op informatie van de politie. Van die vermoorde civiele slachtoffers is een kwart nog niet geïdentificeerd. Veel aangetroffen lijken zijn ernstig verbrand of verminkt. Dat maakt het lastig de identiteit vast te stellen.

Volgens berichtgeving van het leger kwamen 307 militairen om door het geweld van Hamas. Dat brengt het totaal aantal doden op 1340. Het ministerie van Volksgezondheid zei eerder dat ten minste 1400 Israëliërs zijn omgebracht tijdens de terreuractie. Er is nog geen verklaring gegeven voor dat verschil. Er liggen nog honderden gewonden in een ziekenhuis, van wie er tachtig slecht aan toe zouden zijn.

20:29

Israël zegt dat het van plan is zijn aanvallen op Gaza vanaf zaterdagavond te intensiveren. De Israëlische admiraal Daniel Hagari zei in een gesprek met journalisten over een aanstaand grondoffensief:  ,,We zullen onze aanvallen verdiepen om de gevaren voor onze strijdkrachten in de volgende fasen van de oorlog tot een minimum te beperken. We gaan de aanvallen vanaf vandaag opvoeren.”

Volgens persbureau Reuters heeft admiraal Hagari de inwoners van Gaza opnieuw opgeroepen om naar het zuiden te evacueren. 

Of Hagari met het zetten van de volgende stap het verwachte grondoffensief bedoelde, liet hij in het midden. Sinds de terreuractie van Hamas in Israël twee weken geleden heeft het Israëlisch leger talloze doelen in Gaza gebombardeerd. ,,We zullen de Gazastrook binnengaan voor een strategische, professionele missie: ter vernietiging van Hamas-activisten en hun infrastructuur”, kondigde legerleider Herzi Halevi al aan.

Admiraal Daniel Hagari eerder deze week in gesprek met journalisten.
Admiraal Daniel Hagari eerder deze week in gesprek met journalisten. © AFP / Gil Cohen-Magen

20:02

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een verklaring gezegd dat ‘het succes van Israël en Oekraïne van cruciaal belang is voor onze nationale veiligheid’. ,,De geschiedenis heeft ons geleerd dat wanneer terroristen en dictators niet worden gestraft, ze meer dood en verderf veroorzaken”, aldus Biden. Ook herhaalde hij het feit dat de VS een tweestatenoplossing blijft steunen. ,,Hoe moeilijk het ook is, we mogen de hoop op vrede niet opgeven.”

De Verenigde Staten zullen verder alles in het werk stellen de inwoners van de Gazastrook van voedsel, water en medische zorg te voorzien, zonder dat die eerste levensbehoeften een andere bestemming krijgen door tussenkomst van machthebber Hamas. De Amerikaanse president Joe Biden heeft dat zaterdag bevestigd, nadat een eerste konvooi met essentiële hulpgoederen vanuit Egypte de grens bij Rafah was overgestoken. In totaal reden twintig vrachtwagens Gaza binnen.

Biden zei dat deze toestemming te danken was aan dagenlang onderhandelen op het hoogste diplomatieke niveau. Hij bedankte de Egyptische president Al-Sisi, de Israëlische premier Netanyahu en de VN voor de medewerking dit voor elkaar te krijgen. Biden beloofde door te gaan met deze hulpverlening aan de Palestijnse bevolking van Gaza.


Biden was deze week op bezoek in Israël waar hij met zijn collega Netanyahu sprak.
Biden was deze week op bezoek in Israël waar hij met zijn collega Netanyahu sprak. © REUTERS / Evelyn Hockstein

19:35

Verschillende organisaties van de Verenigde Naties roepen op tot een staakt-het-vuren ‘en een onbeperkte humanitaire toegang in heel Gaza’. Dit doen zij nadat zij met twintig vrachtwagens zijn aangekomen bij de grensovergang Rafah tussen Egypte en de Gazastrook. 

,,Op die manier kunnen wij burgers in nood bereiken, levens redden en verder menselijk leed voorkomen“, aldus de gezamenlijke verklaring van UNDP, UNFPA, UNICEF, WFP en WHO. En verder stellen zij: ,,De humanitaire hulpstromen moeten op grote schaal plaatsvinden en duurzaam zijn zodat alle inwoners van Gaza hun waardigheid kunnen behouden.”

De rij met vrachtwagens die bij de grensovergang klaarstaan om humanitaire hulp te verlenen.
De rij met vrachtwagens die bij de grensovergang klaarstaan om humanitaire hulp te verlenen. © AFP / Belas Al Sabbagh

19:08

Een Duitse vrouw die vermist was na de inval van terreurbeweging Hamas in Israël twee weken geleden, is dood teruggevonden. Dat meldt de Duitse nieuwssite Bild op gezag van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Efrat Katz (68) bevond zich op 7 oktober in de kibboets Nir Oz. Familieleden vreesden dat ze ontvoerd was naar de Gazastrook. Tot haar lichaam gevonden werd.

De onzekerheid voor de familie van de vrouw is evenwel nog lang niet voorbij. Haar partner Gadi (79) en zijn ernstig zieke ex-vrouw Margalit (79) zijn nog altijd vermist, net als haar dochter Doron (34) en kleinkinderen Raz (4) en Aviv (2).

Gadi zou volgens familie meegenomen zijn door de Hamasmilitanten nadat hij met hen probeerde te onderhandelen. Hij was medeoprichter van Nir Oz. 

Schoonzoon Yoni Asher (37), de echtgenoot van Doron, kon zijn vrouw en dochter Raz identificeren op een Hamas-ontvoeringsvideo.

Efrat Katz en haar partner Gadi.
Efrat Katz en haar partner Gadi. © Privéfoto

19:03

Hamas heeft gezegd dat het het lot van de Israëlische legergevangenen niet zal bespreken totdat Israël zijn ‘agressie’ tegen Gaza beëindigt. Hamas-functionaris Osama Hamdan zei op een persconferentie op televisie: ,,Ons standpunt met betrekking tot de gevangenen van het Israëlische leger is duidelijk: het heeft te maken met een (mogelijke) uitwisseling van gevangenen, en we zullen dit niet bespreken totdat Israël zijn agressie tegen Gaza en de Palestijnen beëindigt.”

19:02

In een reeks tweets zegt de internationale medische organisatie Artsen zonder Grenzen dat de ziekenhuizen in Gaza ‘overweldigd zijn en geen middelen hebben’. ,,We hebben onlangs een grote donatie gedaan van medische voorraad, waaronder medicijnen, verdovende middelen en medische apparatuur aan het Al Shifa-ziekenhuis, de belangrijkste chirurgische faciliteit in de strip”, voegde de organisatie eraan toe.

,,We hebben alles wat we nog hadden, al onze medische benodigdheden, twee dagen geleden afgeleverd bij het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad. We zagen honderden mensen schuilen en het was moeilijk om naar binnen te lopen”, zegt Loay Harb, een verpleegster van Artsen zonder Grenzen in Gaza.



18:53

Het Israëlische leger zegt ‘terreurcellen’ in het zuiden van Libanon te hebben getroffen na nieuwe beschietingen vanuit het noordelijke buurland. Vanuit Libanon werden meerdere raketten afgevuurd op Israël. Daarbij raakten volgens Israëlische media twee Thaise burgers gewond.

Het Libanese televisiestation Al-Manar van de pro-Iraanse Hezbollah had eerder de beschietingen van Israëlische doelen gemeld. Dergelijke aanvallen worden gewoonlijk uitgevoerd door Hezbollah of Palestijnse militanten in Libanon.

Israël lanceerde massale luchtaanvallen op de Gazastrook na de slachtpartijen op 7 oktober in Israëlisch grensgebied in het zuiden van het land door Hamas. Sindsdien zijn er ook herhaaldelijk gewelddadige incidenten geweest aan de grens tussen Israël en Libanon, waardoor de bezorgdheid over een verdere escalatie van de oorlog is toegenomen.

18:39

Egypte zal zich ook na het topoverleg over de oorlog in het Midden-Oosten blijven inzetten voor een tweestatenoplossing voor Israëliërs en Palestijnen. Een ‘onafhankelijke Palestijnse staat’ moet op zo kort mogelijke termijn ontstaan, wanneer de huidige crisis tot een ‘nieuwe politieke geest’ heeft geleid, zei de woordvoerder van president Abdel Fattah al-Sisi zaterdag. ,,De Palestijnen moeten alle rechten krijgen die andere mensen genieten”.

De wereldgemeenschap heeft het steeds weer oplaaiende conflict volgens Caïro met ‘tijdelijke oplossingen en pijnstillers’ behandeld in plaats van het duurzaam te beëindigen. ,,Dat doet zelfs geen recht aan de geringste aanspraken van de Palestijnen, die al meer dan tachtig jaar leven onder een bezetting en lijden onder de pogingen hun identiteit te vernietigen”.

Aan de Gaza-top deden op uitnodiging van Egypte leiders en regeringschefs uit het Midden-Oosten mee, evenals vertegenwoordigers van de Verenigde Naties en westerse landen. Israël mocht niet aanschuiven. Egypte geldt als een belangrijke bemiddelaar tussen Israëliërs en Palestijnen.

17:05

De vader van de Amerikaanse tiener die gisteren werd vrijgelaten door terreurorganisatie Hamas, heeft verteld hoe het met zijn dochter gaat. Uri Raanan (71) zei dat hij met Natalie (17) had getelefoneerd. Zij en haar moeder Judith (59) – de ex van Uri Raanan – zouden op dat moment onderweg geweest zijn naar Tel Aviv. Hij hoopt dat ze volgende week terug in de VS zijn. 

,,Ik heb lang op dit moment gewacht”, sprak de man emotioneel. ,,Ik heb mijn dochter eerder vandaag gesproken. Ze klinkt erg goed. Ze ziet er erg goed uit. Ze was erg blij en ze wil nu zo snel mogelijk naar huis komen. Haar moeder heeft een kleine schram aan haar hand, maar ze zei me dat het niet erg was. Ze is oké.”

Hij hoopt dat ze allebei volgende week terug in de VS zijn. ,,Hopelijk zie ik hen volgende week. Volgende week is het de verjaardag van Natalie. Op 24 november. We gaan haar verjaardag vieren hier bij mij thuis. Ik ga haar knuffelen en het gaat de mooiste dag van mijn leven zijn”, zei hij ook.

Judith en Natalie werden twee weken geleden ontvoerd door Hamasstrijders, toen die een dodelijke raid uitvoerden in Israël. De terreurgroep sloeg onder meer toe op een muziekfestival en in een reeks Israëlische nederzettingen vlak bij de grens met de Gazastrook. Sindsdien werden de vrouwen gegijzeld gehouden.

Het Israëlische leger gaat er op dit moment van uit dat de meeste van de circa 200 gijzelaars van Hamas nog in leven zijn. Ruim twintig onder hen zouden minderjarig zijn.

Vader en dochter op vakantie in Mexico.
Vader en dochter op vakantie in Mexico. © AP / Familie Raanan

16:15

Op verschillende plekken in Europa vinden dit weekend pro-Palestijnse demonstraties plaats. Zo kwamen ongeveer 100.000 mensen samen in het centrum van Londen. Ze trokken door de Britse hoofdstad om een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Palestijnse Gazastrook te eisen. Ook in Duitsland (onder meer Düsseldorf en Keulen) gingen duizenden de straat op om de Palestijnen te steunen. 

In Nederland gingen in onder meer Den HaagLeeuwarden, Enschede en Maastricht honderden mensen de straat op. De demonstranten voeren Palestijnse vlaggen mee en borden met opschriften als ‘Free Palestine, don’t be silent’ en ‘From the River to the sea, Palestine will be free’. Zie hieronder de beelden.


De 'March For Palestine' op zaterdag in de Britse hoofdstad Londen.
De ‘March For Palestine’ op zaterdag in de Britse hoofdstad Londen. © AFP / Henry Nicholls

15:48

De Zwitserse justitie onderzoekt mogelijke financiering van Hamas vanuit Zwitserland, ondanks dat het land de groep niet als een terroristische organisatie classificeert. Volgens de procureur-generaal werd het onderzoek ‘enkele weken’ vóór de aanvallen van Hamas op Israël van 7 oktober geopend.

Procureur-generaal Stefan Blättler wil verder niets kwijt over het onderzoek. Het is gestart ,,op verdenking van financiering van Hamas vanuit Zwitserland”.

Vier dagen na de aanval zei de Zwitserse regering dat zij ,,van mening was dat Hamas als een terroristische organisatie moet worden aangemerkt”.

15:37

13 mensen van dezelfde familie komen om bij een Israëlische luchtaanval in Deir al-Balah, in de Gazastrook. Dat meldt Al Shehab, het nieuwsagentschap van de terroristische organisatie Hamas.

Getuigen spreken volgens persagentschap AP van twaalf doden en vijf mensen die nog onder het puin liggen. De woning van Abu Asad ligt 200 meter van het Al Aqsa-ziekenhuis, waar de Palestijnse Rode Maan actief is.

Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid, dat onder controle staat van Hamas, kwamen al 4000 Palestijnen om bij de luchtaanvallen. Daarbij zitten ook de 471 gemelde doden in het al-Ahli-ziekenhuis, waar een ontploffing plaatsvond waarvan Hamas en Israël elkaar de schuld geven.

De aanvallen op de Gazastrook hebben al ongeveer 30 procent van alle gebouwen vernield.


15:08

Een miljoen kinderen in de Gazastrook worden geconfronteerd met een ‘ernstige humanitaire crisis’, zegt de kinderrechtenorganisatie UNICEF. De organisatie leverde onder andere water in het eerste konvooi dat zaterdag de Egyptische grens naar de Gazastrook overstak.

UNICEF leverde 44.000 flessen drinkwater. Dat zou genoeg zijn voor zo’n 22.000 mensen voor een dag. ,,De levering van water is een kwestie van leven of dood. Elke minuut telt.” Sinds Israël de Gazastrook blokkeert als antwoord op de aanvallen van Hamas kwamen er twee weken geen water, voedsel, medische hulpmiddelen en brandstof het gebied meer in.

Volgens UNICEF is de situatie in de Gazastrook nijpend. Het water raakt op en toegang tot sanitair is zeer beperkt. ,,Als we niet structureel en consistent humanitaire voorraden kunnen leveren, bestaat het reële gevaar van levensbedreigende ziekte-uitbraken”, aldus de VN-organisatie.

UNICEF zegt nog meer hulpgoederen klaar te hebben staan bij de grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook in Rafah. Nog meer is onderweg. Maar de toegang tot de Gazastrook is zeer beperkt. ,,Om verdere hulp te leveren is veiligere en structurele humanitaire toegang tot Gaza noodzakelijk”, stelt UNICEF.

Egypte heeft eerder gezegd dat het de grens niet dichthoudt, maar dat die niet open zou kunnen door Israëlische bombardementen op de grensregio. Israël bombardeert de Gazastrook als reactie op de verrassingsaanval van Hamas op 7 oktober. Ruim 1 miljoen Palestijnen in de Gazastrook zijn daardoor ontheemd geraakt, ruim 4300 werden gedood. Aan de Israëlische zijde zijn zeker 1400 mensen om het leven gekomen.

© AFP

14:43

De Israëlische internationals Ramzi Safouri en Sagiv Jehezkel weigeren zaterdag uit te komen voor hun Turkse club Antalyaspor vanwege een eerbetoon aan alleen de Palestijnse slachtoffers van de oorlog. De baas van de Süper Lig, de belangrijkste competitie van Turkije, heeft besloten voor de wedstrijden niet de Israëlische slachtoffers van het geweld van de Palestijnse beweging Hamas te herdenken.

‘Als trotse internationals van ons land zijn we niet van plan deze ceremonie bij te wonen of zelfs maar aanwezig te zijn in het stadion. We hebben dit duidelijk gemaakt aan de officials van de club en zij respecteren onze beslissing’, staat in een verklaring van Safouri en Jehezkel, die in handen is van Turkse en Israëlische media. Antalyaspor heeft het nieuws bevestigd aan het Duitse persbureau dpa.

Safouri en Jehezkel spelen sinds vorige maand voor de huidige nummer 13 van de Süper Lig. Het door Nuri Sahin (ex-Feyenoord) gecoachte Antalyaspor speelt zaterdagmiddag bij Gaziantep.

Sinds het uitbreken van de oorlog zijn er in Israël volgens de lokale autoriteiten meer dan 1400 doden gevallen. Bij Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn 4385 Palestijnen overleden, zegt het gezondheidsministerie in Gaza.

13:27

 Bij Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn 4385 Palestijnen overleden, zegt het Palestijnse gezondheidsministerie in Gaza dat onder controle van Hamas staat. Ruim 1700 van die slachtoffers zouden kinderen zijn. Ook vielen er volgens het Palestijnse ministerie ruim 13.500 gewonden.

Israël en de militante Palestijnse beweging Hamas zijn sinds een verrassingsaanval van Hamas op 7 oktober verwikkeld in gevechten. Aan de Israëlische zijde zijn al meer dan 1400 doden gevallen, zeggen Israëlische autoriteiten. Ook zou Hamas ruim tweehonderd mensen hebben ontvoerd en nog vasthouden in de Gazastrook.

12:43

Israël gaat zijn aanvallen op bolwerken van de Hamasbeweging in de Palestijnse Gazastrook opvoeren. Dat meldt een woordvoerder van het Israëlische leger.

Jeruzalem zegt de militante groepering te willen vernietigen na de aanval van Hamas op Israël twee weken geleden, die door Israël als terreur is bestempeld. Sindsdien kwamen zeker 307 Israëlische militairen om het leven.

Volgens de Israëlische strijdkrachten hebben inmiddels zo’n 700.000 personen het noorden van de Gazastrook verlaten op aandringen van Israël. De Israëlische regering wil burgers daar weg hebben om te voorkomen dat zij het slachtoffer worden van het Israëlische offensief tegen Hamas.

12:14

Gedwongen verplaatsing van Palestijnen zou een oorlogsmisdaad zijn, zei de Jordaanse koning Abdullah bij een vredestop in de Egyptische hoofdstad Caïro. Hoogwaardigheidsbekleders van over de wereld zijn daar bijeen om het te hebben over de oorlog tussen Hamas en Israël. ,,Israëlische leiders moeten begrijpen dat er geen militaire oplossing is voor hun veiligheidszorgen”, zei de koning. ,,Op dit moment is Israël bezig met het letterlijk uithongeren van de burgers in Gaza.”



[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *