Dutch government’s Covid dashboard goes offline after four years


Bijna vier jaar na de lancering is het online coronavirusdashboard van de Nederlandse overheid dinsdag offline gehaald. Gebruikers die na 15.00 uur de website bezochten en actuele informatie wilden over de status van de pandemie, werden doorgestuurd naar de website van het RIVM.

De overheid gebruikte het platform om het publiek te informeren over allerlei datapunten over de uitbraak van het coronavirus, waaronder de dagelijkse ontwikkeling van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. Steeds minder mensen bezochten de site nadat de pandemie was geëindigd, wat de regering ertoe bracht te besluiten dat de website niet langer nodig was.

Hugo de Jonge, de toenmalige minister van Volksgezondheid, maakte in mei 2020 plannen voor het dashboard bekend. Een maand later ging een proefversie online.

Aanvankelijk liet het dashboard alleen het aantal positieve coronatests per 100.000 mensen zien, het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames en het aantal mensen op de intensive care. Later is daar nog andere informatie aan toegevoegd, zoals de reproductiewaarde, het aantal besmettingen onder kwetsbare mensen, het aantal toegediende vaccinaties en een berekening van virusdeeltjes die in rioolwater worden aangetroffen.

Het risiconiveau stond ook op het dashboard, dat bedoeld was om het publiek te informeren over de alertheid die verband hield met de snelheid waarmee het virus zich verspreidde. De niveaus waren waakzaam, zorgwekkend, serieus en zeer serieus. Deze werd in 2022 vervangen door de ‘Corona-thermometer’.

De data uit het dashboard blijven beschikbaar voor onderzoekers. Ook het RIVM blijft de verspreiding van het virus volgen, bijvoorbeeld door de concentraties virusdeeltjes in rioolwater te meten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *