Grondwettelijk hof Oeganda houdt antihomowetgeving in standDe strenge anti-homowetgeving van Oeganda, op grond waarvan mensen de doodstraf kunnen krijgen voor homoseksuele handelingen, blijft van kracht. Het Constitutionele Hof Woensdag bezwaar maken waarin werd opgeroepen tot de afschaffing van discriminerende wetten. De zaak werd aangespannen door mensenrechtenactivisten, twee parlementsleden en twee hoogleraren.

De anti-homowetten werden in mei vorig jaar aangenomen en leidden destijds tot veel kritiek van de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties. De Verenigde Staten en de Wereldbank legden zelfs sancties op aan Oeganda. President Yoweri Museveni, die het land sinds 1986 met ijzeren vuist regeert, zei dat hij niet zou bezwijken voor de internationale druk en ondertekende de repressieve wetten, die bekend staan ​​als een van de zwaarste maatregelen tegen de LGBTI-gemeenschap ter wereld.

Doodstraf

Niet alleen intieme of seksuele handelingen zijn strafbaar, ook het ‘bevorderen’ van homoseksualiteit is in strijd met de wet. In de ernstigste gevallen kan de doodstraf worden opgelegd, hoewel deze in Oeganda in de praktijk sinds 2005 niet meer wordt uitgevoerd. Vóór de aanneming van de nieuwe wet was homoseksualiteit sinds 2014 strafbaar met levenslange gevangenisstraf. Kenia, Ghana en Tanzania hebben ook strikte anti-homowetten.

Het constitutionele hof zei wel dat bepaalde delen van de wet in strijd waren met ‘het recht op gezondheidszorg, privacy en religie’. Het is niet duidelijk of deze opmerkingen consequenties zullen hebben voor de uitvoering van de wet.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *