Nieuwe nachtopvang voor asielzoekers komt in Zuidwolde | NieuwsHet Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft een nieuwe locatie gevonden voor de opvang van asielzoekers voor wie geen plaats is in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Zuidwolde biedt vanaf 9 april een slaapplek aan maximaal tweehonderd vluchtelingen, op iets meer dan 40 minuten rijden. Daar wordt gedurende twee maanden nachtopvang geboden.

Het is de derde locatie die een oplossing biedt voor het overvolle aanmeldcentrum in het oosten van Groningen. De instroom van asielzoekers is te hoog geweest voor het aantal beschikbare bedden in Ter Apel. Om te voorkomen dat mensen buiten moesten slapen, werd in eerste instantie een nachtopvang ingericht in Stadskanaal. Vervolgens zijn de tenten op 1 februari naast een afvalverwerker in Tweede Exloërmond geplaatst. Die locatie blijft een week langer open dan gepland, totdat op 9 april de stapelbedden, douche- en toiletkarren verhuizen naar de Leeuwenveenseweg in Zuidwolde.

De asielzoekers zijn overdag in Ter Apel voor hun aanmeldingsprocedure. ‘s Avonds verhuizen ze naar de nachtopvang voor diner, overnachting en ontbijt. Vervolgens keren ze ‘s ochtends per bus terug naar Oost-Groningen.

Na de geplande twee maanden stelt een andere gemeente op 9 juni een locatie beschikbaar voor de tenten, meldt de Drentse gemeente De Wolden.

In het aanmeldcentrum Groningen mogen niet meer dan 2.000 mensen overnachten. Mocht dit toch gebeuren, dan moet het COA een boete betalen aan de gemeente Westerwolde, waar de plaats onder valt. Ondanks de constructie van het verplaatsen van mensen naar de nachtopvang, is het de laatste tijd regelmatig onmogelijk om onder het maximum aantal te blijven. In de nacht van dinsdag op woensdag waren er 211 mensen te veel, wat het COA voor de 28e keer de boete van 15.000 euro kostte.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *