Kegelclub Acht om de Lange uit Leeuwarden bestaat 100 jaar, maar voortbestaan onzeker: ‘Gaat je niet in koude kleren zitten’

[ad_1]

Verscholen achter de gevel van De Friesche Club biedt een ruimte met vintage kegelmachines ruimte voor kegelclub Acht om de Lange. In januari vierde de club haar honderdjarig bestaan. De club dreigt te moeten sluiten, omdat de ruimte waarin wordt kegelen wordt verkocht. Voorzitter Meindert Holtrop: “Zoiets laat je niet koud. Je voelt je helemaal verbonden met de club.”

Waren het er vroeger talloze, tegenwoordig is Acht om de Lange samen met bowlingvereniging Goutum een ​​van de weinige bestaande bowlingverenigingen in Fryslân. Het bowlinghuis van De Friesche Club – vooral bekend van de biljartafdeling – moet verkocht worden, waardoor de negen nog spelende leden hun onderkomen dreigen te verliezen. Voorzitter Holtrop, al 40 jaar lid van de vierende club. “Acht om de Lange is onderdeel van je leven geworden: één avond in de week is voor je club.”

Een jaar lang gevolgd door een documentairemaker

Via clinics en wedstrijden voor niet-leden proberen Holtrop en de overige bestuursleden het imago van de bowlingsport aantrekkelijker te maken om zo meer leden te werven. Daarnaast werd de club een half jaar gevolgd door documentairemaker Eza Doortmont, wat resulteerde in een documentaire voor Omrop Fryslân. De eerste potentiële leden hebben zich inmiddels aangemeld.

Het eeuwfeest levert veel levendige anekdotes op, van uitstapjes naar Maastricht tot uitwisselingen met een Duitse club, die tot in de jaren vijftig plaatsvonden. Sommige tradities blijven bestaan, zoals de diverse concoursen, andere tradities zijn verdwenen. Het jaarlijkse kievitseieren voeren bijvoorbeeld. En door de hoge leeftijd van veel clubleden zijn meerdaagse reizen niet meer mogelijk.

‘Ik doe het puur voor entertainment’

“Als je lid wilt worden van Acht om de Lange, moet je plezier hebben in het spel, maar het sociale aspect is minstens zo belangrijk”, zegt Holtrop. Secretaris Halbe Hoekstra en lid Willem van Munster, die om beurten ballen over de smalle bowlingbanen gooien, knikken. “Ik doe het puur voor het vermaak”, zegt Hoekstra, die zeven jaar geleden begon met bowlen. Van Munster: “Toen ik hier 25 jaar geleden kwam, keken mensen vaak zwijgend toe als je een bal gooide, om te zien of je een record had gebroken. Nu gaat het vooral om het plezier rond de tafel.”

Toch gaat de strijd om het hoogste gemiddelde onverminderd door. Bovendien is er nog steeds concurrentie voor de ‘bowlers’, standbeelden voor degenen die de meeste vooruitgang hebben geboekt. Wat heb je nodig om te winnen? “Concentratie”, zegt Van Munster. “Wees flexibel”, vult Holtrop aan. Hoekstra tot slot: “Iedereen heeft zijn eigen stijl. Maar uiteindelijk gaat het om het omverwerpen van die negen kegels.”

De documentaire is komende vrijdag te zien in De Friesche Club

Bowlingclub Acht om de Lange viert op vrijdag 5 april haar honderdjarig bestaan ​​met publiek, inclusief vertoning van de documentaire ‘The Club’ van Eza Doortmondt. Waar anders dan in De Friesche Club, in het Ruiterskwartier in het centrum van Leeuwarden uiteraard. Inchecken kan vanaf 15.30 uur.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *