Gehavende Oranje Leeuwinnen starten jacht op EK-ticket: ‘Van iedereen winnen? Dat ligt even anders’ | Nederlands voetbal

[ad_1]

De Oranje Leeuwinnen beginnen vrijdagavond (18.15 uur) zwaar beschadigd aan hun jacht op een ticket voor het EK van volgend jaar in Zwitserland tegen Italië. Andries Jonker moet het doen zonder een half elftal topspelers. “We hebben een jaar lang heel overtuigend gezegd: we kunnen van iedereen winnen. Dat is nu wel even anders.”

Jill Roord, Lieke Martens, Vivianne Miedema, Jackie Groenen en doelman Daphne van Domselaar: ze zullen er vrijdagavond allemaal niet bij zijn als de Oranje Leeuwinnen aan de aftrap staan ​​in het Stadio San Vito-Gigi Marulla in Cosenza. Dit zet een pauze in de overtuiging die bondscoach Andries Jonker altijd met bravoure verkondigde: ‘Wij kunnen iedereen verslaan’.

“We kunnen met deze groep ook het aanvallende spel spelen, maar het uitgangspunt is anders”, geeft Jonker toe. “We hebben een jaar lang overtuigend gezegd: we kunnen van iedereen winnen. Niet voor niets, dat dachten we echt. Nu is het anders nu er een half team ontbreekt. We kunnen nog steeds winnen en goed voetbal spelen, maar we moeten een team opnieuw opbouwen dat mag dit met recht zeggen. Daar moeten we nu hard voor werken. Al vlogen de vonken er deze week op de training wel vanaf”, vertelt hij blij.


We kunnen moeilijk zijn en zeggen: ‘Zo, die en die bestaat niet, dus het kan niet’, maar we moeten kijken hoe we het kunnen waarmaken.

Andries Jonker

Toch verandert er niets aan het doel van Jonker en zijn spelers: volgend jaar het EK in Zwitserland bereiken. ‘We kunnen moeilijk zijn en zeggen: ‘Zo, die en die is er niet, dus het kan niet’, maar we moeten kijken hoe we het kunnen laten gebeuren. Het is moeilijk, maar het kan wel. In essentie zijn we nog steeds Ik heb een uitstekend team met spelers die voor grote clubs spelen.”

Weg naar Zwitserland
Door de goede prestatie van de Oranje Leeuwinnen in de Nations League, waar ze de eindronde bereikten, is de weg naar het EK in Zwitserland relatief gunstig. De EK-kwalificatie is qua opzet vergelijkbaar met die van de Nations League, waar Nederland in Divisie A zit en waar een eerste of tweede plaats in de groep met Italië, Noorwegen en Finland voldoende is voor het EK-ticket. Werkt dat niet? Dan is er een herkansing in de play-offs tegen landen uit lagere divisies.

Met Italië, de nummer veertien van de wereld, staat vrijdagavond (18.15 uur) de op papier moeilijkste tegenstander op de agenda. “Al denk ik dat alle landen in deze groep over veel kwaliteiten beschikken”, zegt Lineth Beerensteyn, die voor Juventus speelt en veel bekende namen tegenkomt. “Wat maakt Italië goed? De kwaliteit, mentaliteit en slimheid. Ik ken veel spelers (zeven in totaal, red.) dus het wordt heel interessant. Ze spelen al lang samen en zijn goed op elkaar ingespeeld, ze hebben veel snelheid voorin en voetballers op het middenveld die de bal willen vasthouden. Met de nieuwe coach zijn ze ook beter gaan spelen”, waarschuwt de aanvaller.


Het is niet zeker dat ze zullen komen en het is ook niet zeker dat ze niet zullen komen

Andries Jonker over Jackie Groenen en Lieke Martens

Of er nog meer van Beerensteyn verwacht kan worden nu vele anderen er niet zijn? “Mijn rol verandert niet, ik wil altijd heel belangrijk zijn en verantwoordelijkheid nemen. Dat zal niet veranderen, omdat een aantal van hen er nu niet zijn. Ik denk ook niet dat de verwachtingen getemperd moeten worden. Kwaliteiten hebben we nog genoeg.”

Na Italië wacht dinsdag in Breda de thuiswedstrijd tegen Noorwegen, de nummer zestien van de wereld. Jonker hoopt Groenen en/of Martens, die momenteel herstellende zijn bij hun club Paris Saint-Germain, weer beschikbaar te hebben. ‘Het is niet zeker dat ze zullen komen, en het is ook niet zeker dat ze niet zullen komen’, zei hij.

Bekijk hier al onze video’s over de Oranje Leeuwinnen

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *