Philips waarschijnlijk gegroeid, maar alle ogen op apneukwestie

[ad_1]

Experts gaan ervan uit dat Philips bij de bekendmaking van de cijfers maandag weinig nieuws zal melden over de slaapapneu-affaire. Maar VEB-directeur Gerben Everts vindt dat het bedrijf met nieuwe informatie moet komen. ‘Het oplossen van dit grote probleem uit het verleden zal hen veel meer opleveren dan een paar procent groei. Het bestuur moet zelf uitdragen dat zij verantwoordelijk is voor de afwikkeling. Dat kan klanten en investeerders vertrouwen geven.’

Philips wordt al jaren geplaagd door het slaapapneuprobleem, sinds het bedrijf miljoenen defecte apparaten moest terugroepen omdat isolatieschuim kon afbrokkelen. Philips zelf meldde dat het onwaarschijnlijk is dat de meeste slaapapneu-apparaten merkbare gezondheidsschade zullen veroorzaken, maar de Amerikaanse toezichthouder FDA vond dat onderzoek onvoldoende en verzocht om aanvullend onderzoek. Volgens ING zullen de aanvullende tests de afhandeling van dit dossier in ieder geval vertragen. Philips-topman Roy Jakobs zei eind vorige maand dat hij ervan uitging dat de kwestie nog zeven jaar zou kunnen aanslepen. Everts noemt dat ‘een rode vlag’. “Dit zou volgend jaar opgelost moeten zijn.”

Reservering voor schadeclaims

Het Amsterdamse bedrijf reserveerde eerder ruim een ​​half miljard euro voor schadeclaims uit de Verenigde Staten. In september kwam Philips voor ongeveer dat bedrag een Amerikaanse schikking overeen, maar er zijn ook meer claims vanwege gezondheidsschade.

Beleggers zullen met interesse naar de laatste cijfers kijken. Door de over het algemeen goede resultaten van dit jaar is Philips zo’n 30 procent meer waard op de beurs. De prijs daalde wel op de dag dat de FDA bepaalde dat aanvullende onderzoeken nodig waren. Vergeleken met vlak voor dat moment zijn de aandelen nu zo’n 7 procent minder waard.

Verkoopgroei

Philips rapporteerde in het tweede kwartaal al een omzetgroei van 9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Analisten verwachten nu een gemiddelde stijging van zo’n 7 procent voor het derde kwartaal.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *