Het enige traditoneel Mexicaanse eten in Groningen vind je bij kok en danser Mawi in Warffum

[ad_1]

Echt goed, traditioneel Mexicaans eten kun je niet krijgen in de stad. Nee, daarvoor zul je als Groninger echt in de auto of trein moeten stappen. Naar Warffum, waar een parel van een Mexicaan staat.

Alsof we in een grote metropool zitten, is het zo lastig om een ​​reservering te krijgen bij Cielito Lindo in Warffum. Het restaurant met 25 zitplaatsen is slechts twee weekenden per maand geopend en als je één van die weekenden wilt bijwonen, je moet snel zijn .

Enige plek voor echt Mexicaans eten

Geen wonder dat Cielito Lindo een van de weinige plekken (misschien wel de enige) in Noord-Nederland is waar je echt goed, traditioneel Mexicaans eten kunt krijgen. Denk aan zelfgemaakte taco’s en toritilla’s, sauzen waarbij de chef zich niet heeft ingehouden met de paprika en rijst die twee uur in beslag neemt om te bereiden.

Mawi Hernandez staat in de keuken. In 2012 kookte ze voor het eerst Mexicaans in Warffum. Tijdens de rommelmarkt op Koningsdag. Ze verkocht flautas (krokant gebakken tortilla’s met vulling) als warme broodjes. Dat deed ze samen met David Kloosterhuis, die ze een jaar eerder ontmoette. Mawi danste bij het Nationaal Mexicaans Ballet en kwam naar Warffum voor Op Roakeldais, het internationale dansfestival waar David creatief directeur is.

Familie specialiteit

Mawi komt uit een familie van chef-koks, hele generaties koken in restaurants in haar dorp nabij Mexico-Stad. Als klein meisje hielp Mawi in de keuken van het restaurant van haar moeder. Net als de rest van haar familie trouwens. Toen Mawi 18 was, werd haar moeder ziek en moest ze haar tante en grootmoeder helpen in de keuken. Ze leerden haar alle familierecepten en keukengeheimen.

De rijst die bij elke Cielito Lindo-maaltijd wordt geserveerd bijvoorbeeld. Mawi maakt het door de rijst eerst in een royale laag olie te bakken en vervolgens droog te koken in een tot saus gepureerde mix van tomaten, uien, zout en knoflook. Heel eenvoudig qua ingrediënten, maar door het lange proces neemt de rijst de smaken optimaal op.

“Die rijst is een specialiteit van mijn familie. Als mijn moeder het ging maken, wist iedereen het”, zegt Mawi. En nu is het ook één van de favorieten bij Cielito Lindo. “Veel Mexicanen die hier komen, zeggen dat ze het thuis zo eten.”

Nadat David en Mawi elkaar hadden ontmoet, volgden de twee elkaar een hele tijd. België, Frankrijk, Mexico, terug naar Nederland, Cuba, Colombia en Costa Rica. Volgens David was al dat reizen erg leuk, maar intussen besloten de twee dat ze zich in Nederland wilden vestigen.

In 2016 kwam Mawi in Nederland wonen en in 2018 zijn ze op kleine schaal begonnen met het maken van afhaalmaaltijden. Dat groeide en groeide en drie jaar later, in 2021, opende restaurant Cielito Lindo.

Dankzij saus weet je hoe pittig je eten is

Zo kun je nacho’s eten met keuze uit drie verschillende dips (specialiteit guacamole, kaasdip met jalapeños en frijoles (bonenpasta)). Hoofdgerechten op het menu zijn burrito’s, tacos al pastor, tacos de cochinita pibil (gestoofde varkenstaco’s) en quesabirria. Tacos al pastor is een van de bekendere traditionele Mexicaanse streetfoodgerechten. Het is daar op elke kaart te vinden. De tortilla’s zijn gevuld met varkensvlees, ananas, ui, koriander en geserveerd met een saus.

Volgens Mawi is die saus een essentieel onderdeel van de Mexicaanse keuken. “Mexicaanse gerechten worden bijna altijd geserveerd met verschillende sauzen, je kunt dus zelf bepalen hoeveel je wilt eten.” Deze sauzen zijn doorgaans lekker pittig, wat ook de pittigheid van je eten kan beïnvloeden. Grappig detail: Mexicanen krijgen vaak wat extra saus van David, omdat ze die, in tegenstelling tot Nederlanders, makkelijk opeten.

Quesabirria zijn taco’s met mals rundvleesstoofpotje dat 48 uur is gemarineerd en 4 tot 5 uur op het vuur heeft gestaan. Het wordt geleverd met een kom jus gemaakt van hetzelfde vlees en avocadosaus met limoen en koriander.

Ook het delen van de rest van de Mexicaanse cultuur

“Wij zien Cielito Lindo als onze casa, we willen dat iedereen die hier binnenkomt zich welkom voelt”, zegt David. “Wij merken dat mensen in Warffum dit ook ervaren, dat ze trots zijn op het restaurant. En er komen hier veel mensen uit Mexico of andere Latijns-Amerikaanse landen. Vooral studenten die hier een semester of een paar jaar verblijven en hier een stukje thuis vinden.”

Ze vieren zelfs Mexicaanse nationale feestdagen zoals Onafhankelijkheidsdag en Día de los Muertos (Dag van de Doden) met Mexicaanse studenten. Maar ook Nederlanders doen graag mee.

Mawi gaat niet alleen over het delen van de Mexicaanse keuken, maar ook over de rest van de Mexicaanse cultuur. Het is een manier om je thuis te voelen in Warffum en de trots te delen. Zo maakte ze zelf kleurrijke muurschilderingen in het restaurant. Op de tafels liggen gehaakte tafelkleden in Tenango-stijl, een traditionele haakstijl uit de regio Tenango de Doria in Mexico die door UNESCO tot immaterieel erfgoed is verklaard. En natuurlijk hangen overal portretten van Frida Kahlo. “Ze is een feministisch voorbeeld en zo belangrijk voor de Mexicaanse cultuur”, zegt Mawi. “Ze inspireert mij omdat ze zo vooruitstrevend en excentriek was.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *