28-jarige Griekse vroeg om bescherming maar kreeg dat niet, voor politiebureau werd ze door ex vermoord | Buitenland


Opschudding in Griekenland na de brute moord op een vrouw op een politiebureau in Athene. Ze vroeg daar om bescherming tegen haar stalkende ex-man. Tevergeefs. De man stak haar vervolgens vlak voor het bureau dood. De roep om maatregelen tegen vrouwenmoord groeit.

Maandag zag de 28-jarige vrouw haar 39-jarige ex vlakbij haar huis. De rechter had hem in 2020 al een verbod opgelegd na jaren van misbruikrelatie. De man misbruikte haar, onder meer seksueel, wat volgens Griekse media tot een miskraam leidde.

Samen met een vriendin gaat ze naar een nabijgelegen politiebureau om aangifte te doen. Daarna vraagt ​​ze om begeleiding naar huis, maar het bureau zegt geen auto ter beschikking te hebben. Zij krijgen het advies om 112 te bellen. “Mevrouw, politieauto’s zijn geen taxi’s”, krijgt ze te horen van een telefoniste, blijkt uit een audio-opname die naar de pers is gelekt. “Hij is hier!” roept de vrouw vervolgens in paniek, terwijl ze buiten kantoor plotseling oog in oog staat met haar ex. ‘Bel een ambulance,’ klinkt het, na nog meer geschreeuw. Maar dat is te laat, de vrouw overlijdt aan haar verwondingen. “Hij viel haar met grote kracht aan en begon haar neer te steken”, vertelt de vriend die bij de vrouw was.

Het gebrek aan empathie en het daadkrachtig optreden van de politie maakt veel Grieken boos, vooral omdat de vrouw eerder meerdere aangiftes had gedaan. Critici zeggen dat de schijnbare desinteresse aantoont dat de politie huiselijk geweld niet serieus neemt. Zes agenten zijn inmiddels geschorst, waaronder het hoofd van het station en de telefoniste die weigerde het slachtoffer te begeleiden. De verantwoordelijke minister hield vrijdagochtend een online bijeenkomst met 2.500 politieagenten, om hen onder meer aan te sporen meldingen van huiselijk geweld serieus te nemen. Eerder werden 17.000 politieagenten getraind en richtlijnen opgesteld, maar deze werden maandag duidelijk niet nageleefd. Bovendien wordt het aantal opvangcentra uitgebreid.

‘Feminisme opnemen in het wetboek van strafrecht’

Intussen zijn er hernieuwde oproepen om vrouwenmoord, het vermoorden van vrouwen vanwege hun geslacht, als afzonderlijk misdrijf in het wetboek van strafrecht op te nemen. Tegenwoordig komen daders vaak weg met relatief lichte straffen, omdat ze naar eigen zeggen in een vlaag van geestelijke ontreddering hebben gehandeld. Ook de 39-jarige verdachte van de steekpartij zegt zich niets meer te kunnen herinneren van zijn daad. Bij zijn voorgeleiding donderdag vroeg hij om een ​​psychologisch onderzoek.

Het aantal moorden geregistreerd als vrouwenmoord voor 2024 bedraagt ​​nu zes, vergeleken met vijftien voor heel 2023, met ruim 10.000 meldingen van huiselijk geweld. Het probleem staat in Griekenland op de kaart sinds een zaak met veel publiciteit in 2021. Vervolgens vermoordde een man zijn vrouw, bond zichzelf vervolgens vast en belde de politie. Hij gaf migranten de schuld van een vermeende overval, maar werd uiteindelijk opgepakt. Met name tijdens een herdenkingsdienst voor zijn vrouw, omdat zijn verklaring wankel was. Tijdens zijn bekentenis zei hij dat hij in paniek was geraakt omdat ze had gedreigd van hem te scheiden.

Kyriaki Griva loopt weg van het politiebureau waar ze hulp zocht tegen haar gewelddadige ex-vriend.  Enkele seconden later wordt ze daar doodgestoken door haar ex Thanasis Kourelis.
Kyriaki Griva loopt weg van het politiebureau waar ze hulp zocht tegen haar gewelddadige ex-vriend. Enkele seconden later wordt ze daar doodgestoken door haar ex Thanasis Kourelis. © Screenshot beveiligingscamera

Volgens wetenschappers is dit de kern van het probleem: in de traditionele Griekse samenleving beschouwen sommige mannen hun vrouwen als minderwaardig en soms zelfs als hun bezit. Als een vrouw haar man wil verlaten, wordt dat beschouwd als een belediging van zijn eer. Dit moedigt huiselijk geweld en zelfs moord aan. Het is een van de maatschappelijke thema’s die aan bod komen in de Griekse Netflix-serie Meester in blauw dat vorig jaar wereldwijd een hit werd, en waarvan het tweede seizoen in mei begint.

Ook de Griekse president Katerina Sakellaroupoulou, die vooral op de achtergrond een ceremoniële rol speelt, laat zich nu horen. “De moord op de 28-jarige vrouw, opnieuw een geval van vrouwenmoord, schokt en maakt ons woedend. Het toont op een wrede en pijnlijke manier een van de laagste en treurigste aspecten van onze samenleving. En ook de grote verantwoordelijkheid die de staat heeft om gendergerelateerd geweld en misdaden te bestrijden.” De vrouw die werd doodgestoken, werd donderdag begraven.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *