16-jarige hersendood na vermeende confrontatie met Iraanse zedenpolitie

[ad_1]

De 16-jarige Armita Geravand, die sinds begin oktober in coma lag na een vermeende confrontatie met de Iraanse morele politie, is hersendood verklaard. Dat schrijft persbureau Reuters gebaseerd op een verklaring van Iraanse staatsmedia. Volgens mensenrechtenorganisaties werd Geravand begin deze maand aangevallen door de Iraanse morele politie omdat ze zonder hoofddoek in de metro zat.

De Iraanse autoriteiten ontkennen deze lezing en zeggen dat Geravand flauwviel als gevolg van een lage bloeddruk. Vrijgegeven beveiligingsbeelden laten het incident niet zien, maar getuigen hebben dat eerder gezegd in ruil voor De Bewaker dat Geravand was aangevallen door een vrouwelijke handhaver. Na de arrestatie meldden familieleden van Geravand op sociale media dat het hen door de autoriteiten verboden was om over het incident te praten. De moeder van de 16-jarige Iraniƫr werd na het incident gearresteerd.

De zedenpolitie keerde in juli van dit jaar na een afwezigheid van tien maanden terug naar de Iraanse straten. Ze waren van de straat gehaald na de gewelddadige dood van Mahsa Amini, een 22-jarige vrouw die in coma raakte en later overleed nadat ze door wetshandhavers was aangepakt omdat ze haar hoofddoek niet goed droeg. Haar dood leidde tot een golf van protesten in Iran, waarbij vrouwen massaal weigerden hun hoofddoek te dragen. In de nasleep van die protesten werden ongeveer 20.000 mensen gearresteerd en kwamen minstens vijfhonderd mensen om het leven.

Lees ook
‘Ik durf de politie recht in de ogen te kijken, zonder hoofddoek te dragen’

Iraanse vrouwen in de straten van Teheran eerder deze maand.  Niet alle vrouwen dragen de verplichte hoofddoek.

Eerder deze week beloonde het Europees Parlement Mahsa Amini en de Iraanse vrouwenrechtenbeweging met de Europese Sacharovprijs, de hoogste prijs voor mensenrechten in Europa.

Twee journalisten veroordeeld

Twee journalisten die vorig jaar berichtten over de dood van Amini, kregen zondag gevangenisstraffen van 13 en 12 jaar. Dat meldt het Iraanse staatspersbureau IRNA. De journalisten worden er onder meer van beschuldigd samen te werken met de VS en de nationale veiligheid in gevaar te brengen.

De twee journalisten zitten sinds september 2022 vast. Ze kunnen nog in beroep gaan tegen de uitspraak. Eerder deze week werd een advocaat van Amini veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens het naar verluidt verspreiden van propaganda tegen de Iraanse staat en het spreken met buitenlandse media over de Amini-zaak.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *