Drie Friese winnaars bij Open Fanfare Kampioenschap in De Lawei in Drachten: ‘Het speelplezier spat er vanaf’

[ad_1]

Eén voor één spelen zij het verplichte werk, de orkesten die deelnemen aan de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen in De Lawei in Drachten. Het spelplezier straalt er vanaf, constateert Andries de Haan, muzikaal adviseur en algemeen bestuurslid.

Het is zaterdagmiddag rond twee uur als Andries de Haan even pauzeert. Hij is vanaf ongeveer negen uur bezig met de livestream van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen (ONFK) in De Lawei in Drachten. Tijd voor koffie en een stukje sinaasappeltaart.

De Haan is een van de presentatoren van de livestream die de hele dag te volgen is op YouTube. Vanuit de foyer praat hij met componisten, dirigenten en muzikanten over wat er in de zaal en op het podium gebeurt. Aan het einde van de film heeft hij even stilgestaan De tijd , het verplichte werk voor de orkesten in de derde divisie, gecomponeerd door Jan de Haan. Het stuk kent geen groots euforisch einde, constateert het bestuurslid. Het werk eindigt rustig, met zachte klanken. De componist, aldus De Haan, verwijst naar de onzekere tijden waarin we leven, vanwege de oorlogen die daar woeden.

De Haan, algemeen bestuurslid en muzikaal adviseur van het ONFK, geniet van de sfeer in De Lawei. “De spion heeft veel orkesten en tientallen muzikanten in Drachten. De amateurmuziek klinkt altijd geweldig, maar ik kijk er graag positief naar. Der wurdt noch altijd in soad muzyk makke, op allerlei niveaus.”

De Haan geniet niet alleen van de sfeer op het ONFK. “Het niveau van de orkesten is heel goed. En de verstikking die je spylje binnen moest hebben was prachtig en uitgestorven.”

Op een dag

Deze editie van de ONFK wordt in één dag afgerond. Normaal gesproken beginnen de kampioenschappen op vrijdagavond met de orkesten in de vierde en vijfde divisie. Dit keer meldde zich slechts één orkest aan voor de vijfde divisie, Juliana uit Doornspijk. De vierde divisie telde vier deelnemers. Niet genoeg voor een volwaardig programma op vrijdag, vond het bestuur. Beide divisies zijn daarom toegevoegd aan het zaterdagprogramma.

Het programma begint dus vroeg en duurt lang. Toch is het haalbaar, zegt bestuurslid Tim Meindertsma, verantwoordelijk voor PR, de livestream en berichtgeving op sociale media. “Het orkest van Elt heeft geen tijd om mij te bedriegen en de band heeft geen tijd om bij elk optreden te lachen.”

Er zijn vijf actieve juryleden bij de ONFK. Per divisie zullen er drie in actie komen. Ze beoordelen de uitvoeringen ‘geblindeerd’ en weten daardoor niet naar welk orkest ze luisteren.

Het oordeel van de jury pakte goed uit voor Concordia uit Drachten in de vierde divisie. Dit orkest voert het verplichte werk uit onder leiding van dirigent Durk Krol Fiefoerniek van Hardy Mertens de beste. Concordia kreeg 87,7 punten, één punt meer dan muziekvereniging Sereno uit Baflo.

In de derde divisie valt De Bazuin uit Augustinusga op. De jury beloonde de prestatie van deze fanfare met 93,7 punten, ruim vóór Excelsior uit Oostendorp, dat 87 punten kreeg.

Jeugd leden

Het kampioenschap komt niet als een complete verrassing. De Bazuin speelde vorig jaar in de tweede divisie en won ook de titel. De fanfare uit Augustinusga heeft er echter voor gekozen om, zoals gebruikelijk, weer in de derde divisie te gaan spelen. Dirigent Gerk Huisma legt uit dat deze keuze bewust is gemaakt. “In de tweede helft van het jaar ben je om tien uur constant aan het drinken. Wij zijn mijn jeugd, die ondermijnend achterblijven terwijl we verder gaan.

Huisma is uiteraard blij met het resultaat. Hij is van mening dat het orkest op het juiste moment zijn hoogtepunt heeft bereikt. “Maar dat is echt verrassend. De Trompet speelt altijd goed zoals het hoort. De muzikanten konden goed met druk omgaan.”

De dirigent, die binnenkort afscheid neemt van De Bazuin, is blij met de verplichte werkzaamheden die verricht moesten worden. Het stuk De tijd is fragmentarisch en kent diverse moeilijke overgangen. ,,Dêrtroch bevindt zich in een goede test voor orkest. Dit is waar de muzikanten zich zorgen over maken. Maar dankzij jou ziet ieder van ons het goed.”

In de tweede divisie gaat het kampioenschap ook naar fanfare uit Fryslân. Wilhelmina uit Easterein krijgt 89 punten, net genoeg om Excelsior uit Ouwsterhoule achter zich te laten.

In de eerste divisie prolongeert het Nederlandse team uit Grootegast de titel. De fanfare uit het Westerkwartier kreeg 94 punten, twee meer dan Fanfare De Eendracht uit Den Ilp.

De dag wordt afgesloten met drie Friese winnaars, een goed bekeken livestream en meer publiek in de zaal dan vorig jaar.

Voor alle uitslagen: www.onfk.nl

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *