[ad_1]
Tunesië heeft 60 miljoen euro teruggegeven dat het onlangs van de Europese Unie heeft ontvangen, zegt de Europese Commissie. Het Noord-Afrikaanse land is ontevreden over de afspraken met de EU over onder meer het terugdringen van illegale migratie naar Europa. De bond verwachtte veel van die afspraken.
Het akkoord dat voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, premier Mark Rutte en zijn Italiaanse collega Giorgia Meloni in juli met Tunesië sloten, staat al enige tijd onder druk. Het moest nog ontwikkeld en geïmplementeerd worden, maar dat was erg lastig. Het akkoord kreeg al felle kritiek, vooral van links, maar voorstanders klinken ook steeds teleurgestelder over de vertraging en de lage opbrengst.
De Tunesische regering klaagt al langer dat de EU te weinig geld overmaakt. Brussel heeft ruim een miljard euro beloofd, maar het leeuwendeel van dat bedrag staat in de wacht totdat een meningsverschil tussen Tunesië en het Internationaal Monetair Fonds is opgelost. Na aanhoudend Tunesisch gemopper stelde verantwoordelijk Europees commissaris Oliver Varhelyi vorige week voor dat het land het geld terug zou moeten geven.
Begrotingssteun
Strikt genomen maakt het terugbetaalde bedrag geen deel uit van de overeenkomsten die de ‘migratiedeal’ of ‘Tunesië-deal’ zijn gaan heten. Het gaat om begrotingssteun die eerder is afgesproken om Tunesië uit de coronacrisis te helpen. Maar de kwestie kan niet los worden gezien van de onenigheid over het migratieverdrag, zegt een EU-bron.
Ondanks de Tunesische terugbetaling zal de commissie blijven werken aan de afspraken die met Tunesië zijn gemaakt, aldus een woordvoerder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Welke kan!
Log in of maak een account aan en mis nooit meer iets van de sterren.
[ad_2]