Prins Constantijn: Enorme humanitaire ramp dreigt door oorlog Israël en Hamas | Buitenland

[ad_1]

Prins Constantijn van Oranje maakt zich grote zorgen over het verloop van de oorlog in Israël. De broer van koning Willem-Alexander vreest dat er veel burgerslachtoffers zullen vallen bij de Israëlische vergelding. “Er dreigt een enorme humanitaire ramp.”

“Wat daar gebeurt is ronduit verschrikkelijk”, zei Prins Constantijn op een bijeenkomst in Zaandam van startende bedrijven uit de technologiesector. “Een ongelooflijke terreurdaad die daar heeft plaatsgevonden, waarbij onschuldige mensen zijn vermoord. En wat nu volgt is een reactie die ook veel burgerslachtoffers zal maken. Eigenlijk willen we dat allemaal graag voorkomen.”

Prins Constantijn, lid van het Koninklijk Huis, deed donderdag zijn uitspraken in zijn rol als speciaal gezant van Techleap, de aanjager voor de Nederlandse technologiesector. Israël is een belangrijk land op het gebied van technologische innovatie. Vanwege de hoge concentratie van geavanceerde technologiebedrijven wordt Israël ook wel de Silicon Valley van het Midden-Oosten genoemd.


Wat nu volgt is een reactie die ook veel burgerslachtoffers zal veroorzaken. Eigenlijk willen we dat allemaal graag voorkomen

Prins Constantijn over de gebeurtenissen in Israël

Een oorlog op zich hoeft niet slecht te zijn voor de technologische innovatie, merkt de prins eerst op. ‘In Oekraïne heeft de oorlog geleid tot een waanzinnige explosie van allerlei innovaties op het gebied van defensietechnologie. Drones en cybersecurity enzovoort. Maar dat is een heel ander land dan Israël: een heel groot deel van Oekraïne is nu niet in oorlog. ”

Volgens prins Constantijn heeft Israël in het verleden, ondanks de intifada (gewelddadige rellen in de Palestijnse gebieden en Israël), al grote stappen gezet op het gebied van technologische vooruitgang. “Ze hebben ervaring met een heel hoog dreigingsniveau en gaan nog steeds door.” Hij kan niet voorspellen wat de economische impact van deze oorlog uiteindelijk zal zijn. “Dat hangt heel erg af van hoe de oorlog zich ontwikkelt.”

Minder openheid

Ongeacht het huidige conflict was het land volgens prins Constantijn een weg ‘van veel minder openheid’ ingeslagen. Hij doelt op een voorgestelde rechterlijke toetsing die volgens critici de basis van het ondernemingsrecht en de intellectuele eigendomsrechten bedreigde.

“Je merkt dat veel mensen uit de technologiesector de straat op gingen om te demonstreren voor het behoud van de democratie en de rechtsstaat. Want om te innoveren moet je open kunnen denken en toegankelijk blijven voor talent van allerlei pluimage. “Hoe meer je die vrijheden inperkt, hoe meer deze mensen zullen vertrekken. Naar Europa of de VS bijvoorbeeld. Dat is de grootste bedreiging voor Israël”, zei de prins over de sociaal-economische gevolgen.



Israël-Palestina is sinds de Eerste Wereldoorlog een conflictgebied, maar waarom? (video):


Bekijk onze video’s over het conflict tussen Israël en de Palestijnen in de onderstaande playlist:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *