[ad_1]
Israël heeft zijn offensief uitgebreid naar het zuiden van de Gazastrook. Dit betekent dat de honderdduizenden ontheemden uit het noorden die daar kamperen, een andere plek zullen moeten vinden om te wonen. De vraag is waar.
De Israëlische aanvallen op het zuiden van de Gazastrook begonnen vlak voor het weekend, onmiddellijk na het einde van het staakt-het-vuren. Het duurde een week en werd voornamelijk gebruikt om Palestijnse gevangenen uit te wisselen voor Israëlische gijzelaars.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had al aangekondigd dat het offensief met volle kracht zou worden hervat. Vliegtuigen lieten pamfletten vallen boven steden en dorpen in het zuidoosten van de Gazastrook, tussen de grens met Israël en de stad Khan Younis, waarin de bevolking werd opgeroepen te vertrekken. Via een QR-code kunnen mensen een kaart downloaden die is opgedeeld in genummerde blokken (als ze internet hebben, wat niet altijd het geval is). De boodschap van het Israëlische leger: houd de cijfers in de gaten, en als je een waarschuwing krijgt, verlaat dan het betreffende gebied.
Waar moeten mensen vluchten?
Wat Israël betreft trekken de mensen verder naar het zuiden, richting Rafah, de grensstad met Egypte. Ze mogen echter de grens, die volledig gesloten is, niet oversteken. Of ze moeten naar het westen, naar Khan Younis en verder, richting de Middellandse Zee. Dit gebied is echter al vol ontheemden. Hulp organisatie Red de kinderen ziet een ‘nieuwe migratie van mensen’ ontstaan en vraagt zich wanhopig af hoe dit mogelijk zal zijn.
Voor de oorlog woonden iets meer dan 200.000 mensen in de stad Khan Younis, en inmiddels zijn er enkele honderdduizenden vluchtelingen uit het noorden aangekomen. Mensen zijn al teruggevlucht naar Gaza-stad, maar ook daar gaan de gevechten door. Dit weekend bombardeerde Israël opnieuw de stad Jabalia, ten noorden van Gaza-stad. Volgens Palestijnse media kwamen zeker honderd mensen om het leven.
Unicef waarschuwt: kwestie van leven en dood
Ook andere hulpverleners zien dat het zuiden van de Gazastrook overvol is en totaal onvoorbereid op zoveel vluchtelingen. Volgens hen is er niet genoeg water en voedsel, kan het handjevol ziekenhuizen de gewonden niet meer huisvesten en wordt het afval al een tijdje niet opgehaald.
Dit laatste zorgt er ook voor dat er allerlei ziektes ontstaan. Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Tedros Ghebreyesus, luidde daarom dit weekend opnieuw de noodklok. Volgens hem hebben de afgelopen week 100.000 mensen een luchtweginfectie opgelopen en zijn er ook 80.000 gevallen van diarree geweest (waarvan de helft bij kinderen jonger dan 5 jaar). Bovendien zijn er gevallen van schurft (12.000), luizen (11.000), huiduitslag (24.000), krentenbaard (2500), waterpokken (2500) en geelzucht (1100) voorgekomen. “Er moet nu een langdurig staakt-het-vuren komen”, schreef Ghebreyesus op berichtendienst X. “Het is een kwestie van leven of dood.”
Het Israëlische leger heeft de afgelopen dagen zo’n vijftig doelen in en rond Khan Younis gebombardeerd, omdat Hamas-commandanten zich daar zouden schuilhouden. Het zou het zwaarste bombardement zijn sinds het begin van de oorlog. Volgens Hamas zijn in 24 uur zeker zevenhonderd mensen vermoord. Hulporganisaties melden dat ziekenhuizen overvol zijn. Een woordvoerder van Unicef omschreef de situatie in het al-Nasser Ziekenhuis in Khan Younis als volgt: “Overal waar je kijkt zijn kinderen met derdegraads brandwonden, granaatscherven, hersenletsel en gebroken botten.”
Kritiek uit Amerika
Analisten zijn van mening dat de laatste aanvallen van Israël en de oproepen tot evacuatie de weg vrijmaken voor een grondoffensief, dit keer van het zuiden naar het noorden. Inwoners van Palestijnse grensdorpen zijn ook opgeroepen te vluchten. De Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Israël, hebben benadrukt dat het leger meer moet doen om Palestijnse burgers te beschermen. “Israël heeft het recht zichzelf te verdedigen”, zei vicepresident Kamala Harris dit weekend. “Maar er zijn te veel Palestijnen gedood.” En volgens de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin is het beschermen van burgers een ‘morele verantwoordelijkheid’.
Volgens de Arabische nieuwszender Al-Jazeera zijn tot nu toe ongeveer 1.200 Israëli’s gedood, minstens 15.207 Palestijnen in Gaza (waaronder 6.150 kinderen) en minstens 254 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Zij baseert zich daarbij op zowel Palestijnse als Israëlische cijfers. Er zouden ook minstens 5.600 Israëli’s gewond zijn geraakt, 40.652 Palestijnen in Gaza en 254 Palestijnen in de Wetbank.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog tussen Israël en Hamas:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Welke kan!
Log in of maak een account aan en mis nooit meer iets van de sterren.
[ad_2]