[ad_1]
Velen zullen het zo lang mogelijk hebben uitgesteld. Nu de temperatuur zondag naar 11 graden zakt, gaat in veel woningen de centrale verwarming weer aan. Voordat u aan de knoppen gaat draaien, zijn er een paar dingen die u moet controleren. Ook als je een kachel, stadsverwarming of elektrische warmtepomp hebt.
Vrijwel alle Nederlandse huizen worden voorlopig nog verwarmd met aardgas. Maar: het CV-systeem werkt alleen goed als de hoeveelheid water en lucht in het systeem correct is. Na een paar maanden inactiviteit merk je vaak dat de radiatoren maar half warm worden of borrelende geluiden maken.
Het betekent dat er luchtbellen in uw verwarmingsleidingen en radiatoren zitten. Het is daarom een goed idee om het systeem te ontluchten en opnieuw te vullen met water voordat u de verwarming weer inschakelt.
Ontluchten
Hoe doe je dat? Volg deze stappen van CV-ketelfabrikant Vaillant. De belangrijkste punten:
* Zet eerst alle radiatoren aanzodat het water en de lucht in de leidingen worden verwarmd.
* Stel de thermostaat in (als je die hebt) op de laagste stand en schakel de ketel uit. Sluit alle radiatorkranen.
* Wacht vijf minuten en pak een ontluchtingssleutel (verkrijgbaar bij elke bouwmarkt) en een doekje.
* Draaien met de ontluchtingssleutel de radiatorkraan open. Houd een doekje bij de hand. Als er veel water uit komt, kun je hem weer sluiten. Begin met de laagste radiator in huis.
* Draai vervolgens aan de kranen weer open en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.
* Controleer de waterdruk van de CV-ketel. Als deze nog steeds rood is, is de druk te laag en moet de boiler worden bijgevuld met water.
Ook heeft een elektrische lucht-water warmtepomp een afleversysteem met water en ook lucht in de leidingen kan voor problemen zorgen bij het verwarmen. De meeste warmtepompen staan in nieuwbouwwoningen met vloerverwarming. Onderstaande video helpt je bij het opnieuw afstellen van de verwarming.
Controleer schoorsteen
Om de eerste kou buiten de deur te houden, steken veel mensen in deze periode de kachel of open haard weer aan. Maar voordat u dat doet, kunt u het beste controleren of uw schoorsteen in orde is. Vogels maken er vaak nestjes in en die uitgedroogde takken kunnen vlam vatten, net als aanslag als roet of creosoot.
Volgens de brandweer staan schoorsteenbranden in de top drie van grootste oorzaken van woningbranden. De brandweer verwacht dat het aantal schoorsteenbranden de komende tijd zal toenemen doordat meer mensen hout of pellets verbranden vanwege de hoge gasprijzen.
Is uw schoorsteen aangesloten op uw centrale verwarming? Dan behoort het reinigen van uw schoorsteen tot het verplichte onderhoud van uw CV-installatie. U kunt een beroep doen op een schoorsteenveger of een erkend technicus die ook uw ketel controleert.
Volgens de brandweer kun je een brand in de schoorsteen op deze manier voorkomen:
– Laat uw schoorsteen minimaal jaarlijks vegen.
– Kies een bedrijf dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Vereniging (ASPB).
– Zorg voor een emmer zand naast de open haard/kachel/schoorsteen. Blus nooit met water.
– Gebruik bij het aansteken aanmaakblokjes (nooit benzine of spiritus).
– Verwarm volgens Zwitserse methode.
Wees alert op koolmonoxide
Bij het starten van verwarmingstoestellen bestaat ook het risico op koolmonoxidevergiftiging. Dit gebeurt vooral tussen de maanden oktober en februari. Je kunt CO niet ruiken, zien of voelen. Dat maakt het zo gevaarlijk.
Er komt ook CO vrij als apparaten niet goed zijn afgesteld of als uw schoorsteen niet goed trekt. Als er CO in de kamer aanwezig is, adem je dit ongemerkt in en neemt je bloed de vergiftiging op via je longen. Symptomen zijn onder meer lethargie, duizeligheid, hoofdpijn en lethargie. Bij hoge concentraties raak je bewusteloos. Er overlijden zelfs mensen aan (in Nederland tien tot vijftien per jaar). Dit gebeurt meestal in kleine, slecht geïsoleerde ruimtes zoals woonboten.
Volgens de brandweer kun je het volgende doen om vergiftiging te voorkomen:
* Laat een grill open of een raam op een kier staan, 24 uur per dag, 7 dagen per week.
* Laat de verwarming controleren door een professional.
* Installeer een koolmonoxidemelder, in ieder geval in de ruimte waar het verwarmingstoestel of de open haard staat. Sinds 1 juli 2022 is het verplicht om een rookmelder in huis te hebben, maar voor een CO-melder geldt deze verplichting nog niet.
Dit artikel verscheen eerder op deze site en is bijgewerkt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Welke kan!
Log in of maak een account aan en mis nooit meer iets van de sterren.
[ad_2]