Gerwin (21) uit Leeuwarden wil tijdens verkiezingsdebat van lijsttrekkers weten hoe ze wachtrijen voor mentale hulp gaan oplossen. ‘Ik moest meer dan een jaar wachten’

[ad_1]

Gerwin Jousma (21), geboren en getogen in Leeuwarden, moest ruim een ​​jaar wachten voordat hij hulp kreeg met zijn psychische problemen. Tijdens het verkiezingsdebat zondag wilde hij van de partijleiders weten hoe zij de wachtrijen gingen oplossen.

“Ik moet iets doen”, dacht Gerwin toen hij zich aanmeldde voor het verkiezingsdebat van de College Tour. Bij aanmelding bestond de mogelijkheid om een ​​vraag in te dienen voor de lijsttrekkers. Gerwin stelde een vraag over de lange wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg. Hoe politici dit willen oplossen

“Ik had niet verwacht dat ze mijn vraag zouden selecteren”, zegt de Leeuwarden, die geschiedenis studeert in Leiden. “Toen ze mij belden, twijfelde ik. Een vraag stellen tijdens live televisie, terwijl al die mensen kijken. Ik was zenuwachtig.”

Toch greep Gerwin de kans aan om de partijleiders kritisch te bevragen. Hij weet uit eigen ervaring hoe ingrijpend het is om te wachten op de juiste behandeling.

Pauzemodus

“Ik kwam in een soort pauzemodus terecht”, vertelt Gerwin. “In december 2021 ging het heel slecht met mij. Ik sliep slecht, raakte in een depressie en was suïcidaal. Toen ging ik naar de dokter, die kende mijn verleden met psychische problemen. Ik was mager. De dokter gaf me onmiddellijk antidepressiva. Twee weken later ging ik naar de psychiater.”

Maar de volgende stap in het proces duurde langer. “De psychiater schrijft alleen medicijnen voor”, legt Gerwin uit. “De psycholoog moest mij verder behandelen. De medicijnen hielden mij rustig. Ik kon niets meer doen, ik kon niet meer studeren, ik wachtte en wachtte. Het duurde iets meer dan een jaar voordat ik daadwerkelijk werd behandeld en mijn leven weer op de rails kon krijgen.”

“Het is voor veel mensen al heel lang een probleem.”

Tijdens het psychiatrische proces ontmoette hij anderen op de wachtlijst. “Het is echt een groot probleem. Ik ontmoette mensen die al jaren wachtten. Ik wil weten hoe de partij die het land dertien jaar heeft geregeerd dit gaat oplossen.” Dat is ook de reden dat ik de vraag stel.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd stelt op haar website dat er in 2022 ruim 80.000 mensen op de wachtlijst stonden voor de geestelijke gezondheidszorg.

‘Daar kan ze niet zomaar over praten’

Gerwin bereidde de vraag voor met twee journalisten van College Tour. “Ik wilde de vraag stellen aan VVD-lijsttrekker Yesilgöz. Op een manier dat zij er niet makkelijk omheen kon. Daarom laat ik eerst de bom vallen over mijn eigen persoonlijke problemen, zij kan daar niet zomaar over praten.”

Gerwin hoopt op concrete maatregelen. “Het VVD-verkiezingsmanifest gaat vooral over het eerder signaleren van psychische problemen. Dat helpt misschien een kleine groep, maar het probleem is door iedereen gesignaleerd. Daar is het geen oplossing voor. Ik wil concrete maatregelen zoals meer gespecialiseerde centra.”

‘Waren er te veel bezuinigingen?’

Als vervolgvraag wilde Gerwin weten of de decentralisatie van de zorg verkeerd was. “Zijn de bezuinigingen te zwaar? Dat vraagt ​​Gerwin”, kwam presentator Twan Huys Yesilgöz terug op de vraag. “Er heeft echt een hervorming plaatsgevonden”, geeft Yesilgöz toe. “Maar er zaten ook goede kanten aan. Terwijl zo lang wachten niet nodig had moeten zijn.”

Ook Caroline van der Plas (BBB) ​​en Pieter Omtzigt (NSC) reageerden op de vraag van Gerwin. “In ieder geval moet de complexe jeugdzorg teruggegeven worden aan de provincie”, aldus Omtzigt.

“Ik vond de antwoorden van Omtzigt en Van der Plas beter dan die van Yesilgöz”, zegt Gerwin na het debat. “Yesilgöz gaf niet echt commentaar op de bezuinigingen. Ze besprak vooral wat er goed is aan decentralisatie, maar zoals Omtzigt ook zei: daar heb ik met mijn problemen geen profijt van.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *