De oer-Dracula was waarschijnlijk vegetariër. Maar hij huilde wel bloedtranen

[ad_1]

De vijftiende-eeuwse wrede prins die model stond voor graaf Dracula, de beroemde fictieve bloeddorstige menselijke vampier, was waarschijnlijk een vegetariër. Of veganistisch. Vlees stond in ieder geval niet op zijn menu. Wetenschappers die chemisch onderzoek deden aan brieven van Vlad III uit Transsylvanië, in het huidige Roemenië, ontdekten dit onlangs.

Het was Vlad III die schrijver Bram Stoker in 1897 mede inspireerde tot het schrijven van zijn beroemde, veel verfilmde vampierboek over graaf Dracula. Omdat Vlad III ook wel Vlad Dracula werd genoemd, ‘zoon van de draak’, omdat zijn vader een ridder was met een draak op zijn wapen. Vlad Dracula vocht rond 1456 om de macht in wat nu Zuid-Roemenië is, en zou tienduizenden mensen hebben gedood door ze aan palen te spietsen. Daarom kreeg hij de bijnaam Vlad de Spietser.

Moleculaire sporen

Drie 500 jaar oude brieven van deze Vlad de Spietser zijn nu onderzocht op moleculaire sporen. Wetenschapper Gleb Zilberstein vond de goed bewaarde brieven in de Roemeense stad Sibiu, aldus het tijdschrift De New Yorker. Met behulp van stroken plasticfolie verwijderde hij honderden resten van oude eiwitmoleculen uit de brieven, onder meer van de plek waar Vlad Dracula zijn handtekening zette. In dit paleo-proteomische onderzoek werden ongeveer 500 sporen van moleculen gevonden, waarvan er 100 zeer oud waren. Hiervan zijn er zestien waarschijnlijk van Vlad de Spietser.

Chemische analyse ervan, in een universitair laboratorium in Catania, Italië, leidde tot wetenschappelijke conclusies die onlangs in het tijdschrift zijn gepubliceerd Analytische scheikunde.

Een van die conclusies is dat Vlad III waarschijnlijk een ziekte had waardoor hij tranen van bloed huilde: hemolacrie. En mogelijk had hij huid- en luchtwegaandoeningen.

Volgens onderzoeker Gleb Zilberstein ontbraken dierlijke voedingseiwitten in de moleculen uit de letters. Volgens hem zijn op de letters alleen plantaardige voedselmoleculen aangetroffen. Vlad III lijkt geen vlees te hebben gegeten, alleen plantaardig voedsel. Vandaar Zilberstein in De tijden zei: “Dracula was misschien vegetariër of veganist, hetzij omdat voedsel schaars was, hetzij vanwege zijn gezondheid.” De tijd waarin Vlad III leefde staat bekend als ‘De Kleine IJstijd’, toen het klimaat in Europa erg koud was en er weinig voedsel beschikbaar was.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *