Toekomst AvroTros en Omroep Max op het spel | Politiek



Als de Tweede Kamer niet snel ingrijpt, kunnen de omroepen AvroTros, Omroep Max, Omroep WNL en PowNed over tweeënhalf jaar verdwijnen. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Gräper van Media.

De NPO en daarmee de verschillende omroepen krijgen begin 2026 een nieuwe vergunning. Tenminste, als de omroepen aan de gestelde voorwaarden voldoen. Eén van die voorwaarden is dat een omroeporganisatie minimaal 50.000 leden moet hebben. Staatssecretaris Gräper schrijft dat dit geen vanzelfsprekendheid is: “De kans is reëel dat sommige bestaande omroepen het benodigde aantal leden niet halen.”

In dit geval kunnen de omroepen WNL en Powned, die geen 50.000 leden meer hebben, zich hierdoor getroffen voelen. Als ze die 50.000 niet halen, krijgen de omroepen geen vergunning en zullen ze dus de tv en radio moeten verlaten.

Maar de staatssecretaris gaat nog een stap verder. Want als het ledenaantal niet wordt bereikt, heeft dit ook gevolgen voor AvroTros en Omroep Max. PowNed en WNL hebben hierin een samenwerking. Tot eind 2021 waren PowNed en WNL ‘aspirant-omroepen’, omroepen in de testfase. Maar sinds begin 2022 zijn beide omroepen als volwaardig lid toegetreden tot het omroepbestel. En om zich bij het systeem aan te sluiten, moesten ze fuseren met een bestaande omroeporganisatie, zodat het aantal omroepen niet werd uitgebreid. WNL was verbonden met Omroep Max, Powned met AvroTros.

Mogelijk plukken AvroTros en Omroep Max daar nu de bittere vruchten van. Want raad eens? Als de kleinere omroepen geen 50.000 leden in hun samenwerkingsverband hebben, krijgen ze geen vergunning en verdwijnen ze uit radio en televisie. De staatssecretaris schrijft dat ‘de problematiek rondom samenwerkende omroeporganisaties het risico met zich meebrengt dat één omroeporganisatie niet meer in aanmerking komt voor erkenning als de omroeporganisatie waarmee wordt samengewerkt het benodigde aantal leden niet kan halen.’

Omroep MAX-directeur Jan Slagter maakt zich nog geen zorgen. “Als de concessieperiode niet wordt verlengd, blijft de huidige mediawet overeind en dat betekent dat alle omroepen weer aan het vereiste ledenaantal moeten voldoen. Ik ga ervan uit dat de periode met minimaal een jaar wordt verlengd. Zo niet, dan ga ik ervan uit “Ik denk dat kleine veranderingen altijd mogelijk zijn.”

De peildatum voor het meten van het definitieve ledenaantal is nog niet officieel bekend. Maar het ministerie van OCW meldt dat zij verwachten dat dit eind 2025 zal zijn. De omroepen hebben nu twee opties: ofwel als ze voldoende leden werven, wat lastig is in een tijd waarin de ledenaantallen van verenigingen enorm teruglopen. . Of de Tweede Kamer grijpt in. Als de Tweede Kamer deze regel in de Mediawet tijdig aanpast, is er weer hoop voor de vier omroepen. Donderdag vindt in de Tweede Kamer een debat plaats over het lot van de publieke omroep.

Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij. Je kunt al onze podcasts vinden op ad.nl/podcasts.



Bekijk hier al onze video’s over politiek:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *