Eerste asielzoekers brengen de nacht door aan de Leeuwenveenseweg in Zuidwolde



De tijdelijke nachtopvang voor asielzoekers aan de Leeuwenveenseweg in Zuidwolde is dinsdagavond in gebruik genomen. Met tweehonderd asielzoekers zaten de slaaptenten meteen vol met mensen die ‘s nachts niet in Ter Apel konden slapen. De opvanglocatie is midden in een weiland opgezet, wat door de natte omstandigheden niet helemaal vlekkeloos verliep.

Zuidwolde is de derde locatie waar net aangekomen asielzoekers een slaapplaats krijgen; Stadskanaal was het eerste en 2e Exloërmond is zojuist gesloten. De gemeente De Wolden kwam onder de aandacht van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en was bereid een locatie voor twee maanden beschikbaar te stellen. “Maar de gemeente zelf bezit niet veel grond, dus moesten we op basis van contacten op zoek naar een plek. Er was één belangrijke eis: het moest dichtbij de snelweg liggen”, zegt woordvoerder Marianne van der Linden namens de gemeente.

Een paar weilanden verder

De Leeuwenveensweg loopt parallel aan de A28 en is wat dat betreft een perfecte locatie. Er werd een boer bereid gevonden land ter beschikking te stellen. “We waren al begonnen met grondwerkzaamheden, maar toen bleek dat er een gasleiding onder dat weiland liep. We moesten dus een paar weilanden verder”, vertelt projectleider Yvonne van het COA.

Eind vorige week werd de grond gereedgemaakt voor de plaatsing van enkele tenten. “Dat was een grote uitdaging, vooral omdat hier helemaal geen infrastructuur is. Er kwamen 60 vrachtwagens met puin aan voor de fundering en we moesten op zoek naar tenten. Het festivalseizoen komt eraan, dus er zijn veel minder tenten beschikbaar”, legt Yvonne uit. “En we moesten snel het tapijt van 2 verwijderen e Verwijder Exloërmond zodat je het hier terug kunt plaatsen. Zelfs op zondag bleven we doorwerken.”

‘Maak een warm gebaar’

Bij het inrichten van de tenten kregen de COA-mensen hulp van medewerkers van de gemeente De Wolden. “We hebben intern gebeld en twintig medewerkers hebben zich gemeld om te helpen. Daarnaast zijn er knuffels ingezameld voor de kinderen die hier komen, onder het motto ‘we gaan een warm gebaar maken’”, aldus Van der Linden. De stapelbedden zijn anders dan die in 2 e Exloërmond, die van het Rode Kruis zijn. “Dit zijn COA-bedden. Elke ochtend worden lakens en slaapzakken opgehaald en gewassen bij een wasserette in Hoogeveen. Het diner wordt verzorgd door restaurant Boschzicht in Echten en wordt iedere avond rond acht uur geserveerd.”

De gasten arriveren iedere avond tussen acht en half acht om te slapen en te eten, de volgende ochtend brengen bussen hen om negen uur terug naar Ter Apel. Het is de bedoeling dat ze niet meer naar De Wolden komen, omdat de vluchtelingen dan naar een andere opvanglocatie gaan. “Mensen zijn doorgaans erg dankbaar dat ze eten en een bed krijgen aangeboden”, zegt Yvonne.

Huiselijke sfeer

Het meubilair dat door de kerk in Stadskanaal ter beschikking werd gesteld is inmiddels weer verplaatst, zodat er iets huiselijks in de eetkamer kon worden gecreëerd. Er zijn twee slaaptenten: één voor mannen en één voor vrouwen, eventueel met kinderen. Er zijn toilet- en douchecabines, waarvoor gasten naar buiten moeten. Kerken in De Wolden hebben al aangegeven acties te ondernemen om de vluchtelingen te helpen.

Het terrein aan de Leeuwenveenseweg is hermetisch afgesloten voor nieuwsgierige blikken, in totaal moeten zestien beveiligers ervoor zorgen dat alles rustig blijft. Daarnaast zijn er altijd twee COA-medewerkers, vier Rode Kruis-medewerkers en twee artsen aanwezig. “We mogen hier geen nieuwsgierigen hebben, maar de gasten mogen ook niet ronddwalen”, zegt Marianne van der Linden.

Voor de periode na 9 juni is het COA nu op zoek naar een andere gemeente die het stokje van De Wolden wil overnemen, bij voorkeur vlakbij Ter Apel. De busreis naar Zuidwolde duurt minimaal 45 minuten.

Grote klus voor restaurant Boschzicht

Voor Arjan Vosseberg en zijn medewerkers van restaurant Boschzicht in Echten betekent de komst van de tijdelijke nachtopvang dat zij veel moeten overwerken. Vosseberg kreeg vorige week de vraag of Boschzicht de maaltijden wilde verzorgen. “Ik had nog zes dagen om alles te regelen, dat was een hele uitdaging”, vertelt Vosseberg. “Maar het is een leuke baan, weer eens wat anders.”

De steaks en spareribs op de kaart in Boschzicht worden niet aan de vluchtelingen geserveerd. “We hebben richtlijnen gekregen dat alles halal moet zijn. Gelukkig hebben onze groenteboer en slager verstand van zaken, er moet dagelijks wel 100 kilo voedsel geproduceerd worden.” Vosseberg schafte een extra stoomboot aan en wist extra personeel aan te nemen. “Het kan, wij maken overdag verse maaltijden. ‘s Avonds zit ons restaurant vol. Wij hebben een menu voor de hele week. Drie dagen kip, twee keer pasta met rundergehakt en twee keer stoofpot met gekookte aardappelen en groenten.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *