Kunstenares Eveline van der Pas zet mes in doeken van schilder Sjoerd Bakker

[ad_1]

Omdat zij vindt dat er meer met het werk van Sjoerd Bakker gedaan moet worden, heeft kunstenaar Eveline van der Pas uit Leeuwarden een aantal van zijn honderden schilderijen uitgesneden. Nu te zien in het Collectiehuis in Joure.

Eveline van der Pas, kunstenaar en docent aan de Friese Kunstacademie, maakt installaties. Vaak gemaakt van textiel zoals vilt, soms aangevuld met andere materialen. Vorig jaar gebruikte ze voor het eerst bestaande schilderijen. Ze stak de doeken van kunstenaarsvriend Sjoerd Bakker uit Winsum in Groningen neer. ‘Met zijn toestemming.’

Wat vond Sjoerd Bakker van jouw idee?

“Sjoerd heeft misschien wel duizend schilderijen in huis en exposeert vrijwel nooit. Ik vond dat hier veel meer aandacht aan moest worden besteed en ik had een inspiratie. Aanvankelijk was hij terughoudend, maar een vriend van hem vond het meteen een fantastisch plan. Toen stemde hij toe.”

Hoe ben je verder gegaan?

“Ik heb verschillende doeken uit hun lijst gehaald, zowel portretten als landschappen. Je zou kunnen zeggen dat ik die doeken heb ge-upcycled. Ik heb ze gevouwen, geniet, geknipt en gemanipuleerd. Ik volgde zijn penseelstreken. Dus ik ging er niet tegenin, maar versterkte het, benadrukte het, overdreef het….”

Wat is er met het werk gebeurd?

“Vorig jaar in september/oktober exposeerde ik dit werk, ik omschrijf ze als sculpturen, op de Fryslân Art Academy. Ik heb er een lezing over gegeven. Ik vertel mijn studenten altijd dat de drager van een beeld, een leeg doek bijvoorbeeld, voor een groot deel de betekenis ervan bepaalt. Ik werk vaak op transparante zijde, maar bij dit project kon ik niet met een schone lei beginnen. Voor mij was dit een soort toneelstuk.”

“Collector Rolf van Hulten, een vriend van mij en de man achter het Verzamelhuis in Joure, was bij de lezing aanwezig. Hij zei: ‘Je hebt een mooie tentoonstelling, een boeiende lezing, maar één ding, Eef. Je bemoeit je niet met het werk van anderen!’. Dat zei hij om de discussie op gang te brengen, maar hij had geen tijd om te blijven.”

Maar nu hangt het in het Verzamelhuis.

“Ja, wat ik hoopte gebeurde. Rolf ging bij Sjoerd Bakker langs en exposeert nu het werk van Sjoerd in het Collectiehuis. Ook mijn sculpturen zijn daar te zien. Ik had het prettig gevonden als de werkzaamheden elkaar hadden afgewisseld, maar dat is niet het geval. Mijn sculpturen hangen in de gang, tegen een felblauwe muur. Ze gloeien volledig in het licht.”

En, is Sjoerd Bakker blij?

“Ja, ik heb mijn doel bereikt: het werk van Sjoerd komt nu op twee manieren tot leven. En Sjoerd is absoluut de gentleman.”

Joure – Collectiehuis: tentoonstelling van Eveline van der Pas, Sjoerd Bakker en Hassan Lakis, Midstraat 101A (bereikbaar via Museumstraat), 12 t/m 14 april, 13.00-18.00 uur, opening 12 april, 17.00 uur door Doet Boersma, Van der Pas is het grootste deel van de tijd aanwezig.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *