Rutte tegen Netanyahu: Schakel Hamas uit, ‘maar wees wijs’ | Politiek

[ad_1]

Premier Mark Rutte vroeg Netanyahu in een gesprek met de Israëlische premier om ‘wijs’ te zijn. Rutte begrijpt dat Israël Hamas wil elimineren, maar zei ook: “Onschuldige Palestijnen zijn net zo goed slachtoffers van Hamas.”

Rutte zei tegen Netanyahu dat Israël moet beseffen dat het een ‘militaire reus’ is. “Israël moet zichzelf verdedigen, het moet Hamas elimineren, maar bij voorkeur tegelijkertijd regionale escalatie en een minimum aan burgerslachtoffers voorkomen. Dat heb ik in alle vriendschap gezegd. Het was een goed gesprek, maar ook een zwaar gesprek.”

Rutte noemde de situatie in Gaza nijpend: ‘Chirurgen opereren als het ware bij kaarslicht. Ieder kwartier sterft er een kind.’ Tegelijkertijd begrijpt hij dat Israël wil ingrijpen na ‘de verschrikkelijke pogrom’ die het land heeft getroffen.

Over de gedode Nederlandse Islam al-Ashqar, de 33-jarige vrouw die dit weekend in Gaza om het leven kwam, zei Rutte dat hij om een ​​onderzoek had gevraagd: “Wij vragen om te onderzoeken of het een Israëlische raket was of een lancering vanuit Gaza.”

Rutte vertrok maandag op eigen initiatief naar Tel Aviv en Ramallah, nadat hij eerst contact had gehad met de Israëlische regering en de Palestijnse autoriteit op de Westelijke Jordaanoever. In een gesprek dat hij zondag met Netanyahu voerde, vroeg Rutte om opheldering over de Nederlandse vrouw die in Gaza om het leven kwam. De 33-jarige Islam al-Ashqar uit Doorn probeerde met haar kinderen tevergeefs het gebied te ontvluchten, maar kwam om het leven bij een explosie op een markt in Gaza.

Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij. Je kunt al onze podcasts vinden op ad.nl/podcasts.Zondagavond had hij ook telefonisch overleg met de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi en de Franse president Emmanuel Macron over de situatie in Gaza. In die gesprekken werd onder meer afgesproken dat de landen zich zullen committeren aan een veilige humanitaire corridor naar het gebied, zodat er meer hulpgoederen kunnen worden geleverd aan de Palestijnse bevolking in Gaza, zoals voedsel, water en brandstof. Ook werd afgesproken om maximale druk uit te blijven oefenen om buitenlanders in Gaza zo snel mogelijk naar huis te laten gaan en de gijzelaars vrij te laten.

Er wordt al ruim twee weken hevig gevochten. De strijd begon met de aanval van de terroristische organisatie Hamas op Israël, waarbij honderden burgers omkwamen. Er zijn nu 1.300 doden gevallen aan Israëlische zijde. Volgens Hamas zijn er al ruim 4.600 mensen in Gaza aangekomen.

Het bezoek van Rutte staat niet op zichzelf. De afgelopen dagen hebben verschillende westerse regeringsleiders Netanyahu bezocht. Volgens Rutte mogen “de gruwelijke terroristische aanslagen van twee weken geleden niet vergeten worden” en heeft Israël het recht zich te verdedigen en de dreiging van Hamas weg te nemen. Hij benadrukt echter dat ‘zelfverdediging onlosmakelijk verbonden is met proportionaliteit en in overeenstemming moet zijn met het humanitair oorlogsrecht’.

Rutte: “Israël moet er alles aan doen om te voorkomen dat burgers slachtoffer worden van de strijd tegen Hamas. Ook een regionale escalatie moet koste wat het kost worden voorkomen. Dit alles vergt ook terughoudendheid van Israëlische kant in het gebruik van geweld. “Wat je je nu kunt voorstellen, maar uiteindelijk is duurzame vrede en veiligheid voor Israëli’s en Palestijnen de enige weg vooruit. Een tweestatenoplossing is meer dan ooit nodig.”

Bekijk hier al onze video’s over politiek:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *