Boelo en Annemarie nog altijd geen geld voor hun verzakte roze boerderij in Drieborg. ‘Het is om tureluurs van te worden’



Boelo ten Have en Annemarie Nijhoff hebben nog steeds geen toegang tot het overheidsgeld dat ze willen gebruiken voor de restauratie van hun beroemde roze boerderij.

Die boerderij ligt in de Kroonpolder bij Drieborg, zit vol scheuren en gaat steeds verder achteruit. Vorig jaar werd in Den Haag beloofd dat er bijna 757.000 euro zou worden uitgekeerd voor de restauratie van de boerderij.

Bureaucratische obstakels

“Maar er staan ​​bureaucratische obstakels in de weg”, verzucht Ten Have. “De boerderij is officieel een agrarisch bedrijf, een bedrijfspand. Het ontvangen van dat geld kan worden geïnterpreteerd als staatssteun. En dat mag niet.”

Ten Have is de zesde generatie van zijn familie die boert op de boerderij uit 1865. Zo’n twaalf jaar geleden merkten hij en zijn partner Nijhoff dat het pand in verval raakte. Er verschenen steeds meer scheuren in de muren. Op een gegeven moment moest zelfs het plafond worden gestut.

Gaswinning elders in Groningen

Ten Have en Nijhoff gingen ervan uit dat de daling verband hield met gaswinning, bodemdaling en aardbevingen elders in Groningen. Zij sloegen bij diverse instanties alarm, maar telkens tevergeefs: de boerderij ligt net buiten het aardbevingsgebied.

Uiteindelijk schilderden ze de witte buitenmuren van de boerderij roze, als schreeuw om aandacht. Een actie die werd gevolgd. Anderen in een soortgelijke situatie schilderden ook de muren van hun pand roze.

Houten palen waren verrot

Ten Have en Nijhoff ontdekten uiteindelijk de oorzaak van het probleem. De houten palen waarop de boerderij staat waren door de veranderende bodem verrot en hierdoor begon de verzakking. De oorzaak van die veranderende bodem? De gaswinning, bodemdaling en aardbevingen, aldus de bewoners. Maar ze kregen nog steeds geen reactie.

Maar afgelopen najaar kwam het goede nieuws dat in Den Haag besloten was om het restant (een bedrag van bijna 757 mille) van een fonds voor de dringende restauratie van monumenten te besteden aan de restauratie van de roze boerderij. Ten Have en Nijhoff waren dolgelukkig en hadden al een herstelplan afgerond, inclusief een ingrijpende renovatie van de fundering van de boerderij en het wegwerken van de scheuren. Ze moesten nog een deel van de hele procedure wachten; de provincie Groningen moest nog onderzoeken of het bedrag legaal vrijkomt voor het beoogde doel.

Status bedrijfspand

Nu, vele maanden later, is dat deel nog steeds niet voltooid en is de vreugde van de bewoners ‘bekoeld’. “Het probleem is dat de boerderij de status heeft van een bedrijfspand. Van staatssteun is sprake als een bedrijf profiteert van geld van de overheid. Bij ons is dat niet het geval, wij willen ons huis gewoon restaureren en weer veilig maken. Maar Zo zou je het kunnen verklaren. Dat willen wij voorkomen en de provincie ook.”

Daarom wordt momenteel gezocht naar een oplossing. “Misschien gaan mijn partner en ik een stichting oprichten die het geld ontvangt en daarmee de boerderij gaat renoveren. We zouden dan onze eigen boerderij moeten huren. Het is bizar maar dat zou wel eens kunnen. En dat zou allemaal niet nodig zijn. als Drieborg ook tot het aardbevingsgebied zou behoren, dan zouden we dat bedrag zomaar kunnen krijgen.”

Het terug te vorderen bedrag blijft stijgen

Ondertussen gaat de boerderij verder achteruit en worden de scheuren groter. “En het bedrag dat we nodig hebben voor het herstel zal ook toenemen. Er moet sowieso veel geld bij die 757.000 euro, dat moeten we lenen. Maar hoe langer we moeten wachten, hoe groter de schade en de reparatiekosten stijgen. Het is een situatie die ons boos maakt.”

Woordvoerder Jan van der Meide van de provincie Groningen bevestigt dat de provincie druk bezig is met de problematiek en dat er gezocht wordt naar een goede oplossing.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *