wat is er toch mis met de man?

[ad_1]

Elke voetbalwedstrijd is nu een bekerwedstrijd: gooit hij ermee of gooit hij niet? En naar het stadion gaan moet nu een enorme uitdaging zijn voor mensen met een obsessief-compulsieve stoornis, dacht ik zondag tijdens FC Utrecht-Ajax. Ik heb het opgezocht: 2 procent van de mensheid heeft zo’n neurose. Dit geldt ook voor stadionbezoekers.

Of komt dit stomme bekerwerpen-gedoe voort uit het algemene probleem dat mannen intrinsiek destructief zijn? Sinds de recente aflevering van Dr Kelder en Co (NPO Radio1) met als thema ‘Wat drijft een man?’ zinsneden als: “Mannen hebben de neiging hun eigen samenleving te vernietigen” gaan door mijn hoofd. En: “Het spel waar ze het meest van houden moet vernietigd worden.”

Te gast was emeritus hoogleraar Maaike Meijer (1949) en Jort Kelder was hoorbaar zenuwachtig. Wat moeten zijn Avro-vrienden vinden van de keuze van deze feministische hoogleraar genderstudies? Maar het podium van Meijer was verdiend. Want als je alle oorlogen, probleemgebieden en gevangenissen in de wereld bestudeert, is de grote vraag: wat is er mis met de man? En meteen daarna: waar ligt de sleutel tot een vriendelijkere wereld?

Verontruste helden is de titel van Meijers boek over de mannenproblematiek en ligt al flink beduimeld op mijn nachtkastje. De kern van de zaak: mannen zijn niet getraind in het omgaan met het realiteitsprincipe. Ze krijgen al op jonge leeftijd te horen dat ze beter zijn dan zussen en echtgenotes, en dat ze in principe alles kunnen. En dan moeten ze de rest van hun leven aan dat beeld voldoen. Wat natuurlijk niet gemakkelijk is. In principe ontvangen vrouwen een even giftige boodschap, namelijk dat ze inferieur zijn. Onterecht, maar het helpt ze wel om de werkelijkheid makkelijker te accepteren, soms om te zwijgen. En ze moeten het doen met wat ze wel hebben.

Als Poetin een vrouw was geweest, zou hij zich misschien hebben neergelegd bij het feit dat het grote Russische imperium tot het verleden behoort. En dat je Rusland maar beter kunt maken omdat het een mooi land is.

Meijer schetste het trieste beeld dat veel situaties die win-win zouden kunnen zijn, verlies-verlies worden vanwege al dat onrealistische, megalomane, mannelijke streven naar zaken als de westerse droom, het islamitische imperium, het zuivere ras, de universele democratie.

Toch speelde de opvoeding van de man geen rol in het eerste verkiezingsdebat van zondag Collegerondleiding. Het werd diezelfde avond nog van kracht Metropolis (Human) over de vraag wat echte mannen zijn. In dit leuke kleine buitenlandse programma kijken lokale verslaggevers over de hele wereld naar dezelfde kwesties. Dus nu over het man-zijn. We zagen zwetende Chinese bodybuilders, Maleisische therapeuten die penissen masseerden met ricinusolie en we hoorden Palestijnen praten over het belang van de snor.

Die gesprekken zijn gefilmd in Hebron, in september 2023. Een eeuw geleden dus. Een marktkoopman verklaarde dat een man zonder snor als een kat zonder staart is. En een glasblazer vertelde hoe uitgeplukte snorharen vroeger als onderpand voor een lening dienden. Je kreeg ze pas terug als alles afbetaald was.

Ook de schoonzoon van de glasblazer had een volle snor. “Zelfs joden willen met mij op de foto”, zei hij trots, waarmee hij zijn universele succes als man benadrukte.

Wat kon ik anders doen dan in stilte toekijken?

Renate van der Bas en Maaike Bos schrijven vijf keer per week columns over televisie.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *