Zo kan Cambuur Leeuwarden na de verhuizing naar nieuw stadion eindelijk zijn potentie benutten

[ad_1]

De verhuizing van SC Cambuur komt met de dag dichterbij. Welke kansen heeft de club in het nieuwe stadion? En waar staat Cambuur op de voetballadder?

Een tweewekelijks uitverkocht huis met 15.000 supporters. Promotie naar de eredivisie . Een stabiele factor worden op het hoogste niveau. En dan: de strijd met sc Heerenveen.

Droombeeld Cambuur

Zie hier het droombeeld van de Cambuur-aanhanger. Een visie die sterk verbonden is met het nieuwe stadion op het WTC-complex in het westen, waar de club later dit jaar haar intrek in neemt. Want, zoals Leeuwarden-fans de afgelopen seizoenen herhaaldelijk van hun club hebben gehoord, gaan er nieuwe werelden open in een nieuw thuis. Het volledige potentieel van Cambuur wordt eindelijk gerealiseerd.

Geweldige muziek voor de toekomst, maar is het waar? Dat is de hamvraag nu de bouw van het stadion de laatste fase is ingegaan. De Leeuwarder Courant deed onderzoek naar het perspectief van Cambuur in het nieuwe stadion. Dit gebeurde met medewerking van Job Gulikers, onderzoeker met specialisatie voetbalfinanciering aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

Stagnatie

De club met de beste spelers heeft de meeste kans om te winnen. De beste voetballers kosten het meeste geld. Dus: de rijkste clubs kunnen de beste spelers krijgen. Het is voetbaleconomie voor dummies, maar tegelijk ook de essentie van dit verhaal. De belangrijkste reden dat Cambuur een nieuw stadion bouwt is dat de club meer geld wil verdienen, zodat betere spelers kunnen worden aangetrokken en de kans op succes groter wordt.

Cambuur speelt al zestig jaar op de huidige locatie in stadsdeel Oud Oost. Het stadion is daardoor verouderd, klein en biedt weinig commerciële kansen. De inkomsten, ook wel omzet genoemd, stagneren. Het gevolg is dat Cambuur sportief niet kan groeien.

De omzet van Cambuur bedraagt ​​dit seizoen zo’n 8 miljoen euro, zo blijkt uit navraag van directeur Ard de Graaf. Lang niet genoeg om tot de grote jongens in de eerste divisie te behoren. Vorig seizoen hadden maar liefst zeven clubs (zie tabel) een hogere omzet. Drie van die zeven clubs zijn inmiddels gepromoveerd. Van de clubs die er voor in de plaats kwamen is FC Emmen financieel vergelijkbaar met Cambuur. FC Groningen staat met een omzet van 17 miljoen een stuk hoger.

Groeimogelijkheden

Het nieuwe stadion moet Cambuur helpen om aan te sluiten bij de top van de eerste divisie. Hoe? Omdat de club in Leeuwarden-West simpelweg meer geld kan verdienen. Het nieuwe stadion (capaciteit 15.000) alleen al heeft 5.000 zitplaatsen meer dan het oude.

Bovendien krijgt Cambuur toegang tot meer plekken in het duurdere segment; een complete stand is gereserveerd voor zakelijke bezoekers. Kers op de taart: een laag van zestien skyboxen voor de sponsors met de diepste portemonnee. Cambuur beschikt op de huidige locatie niet over één businesslodge.

Hoe realistisch is het dat Cambuur die extra stoelen gaat verkopen? Sinds corona speelt de club vrijwel elke thuiswedstrijd in een (vrijwel) uitverkochte zaal. Cambuur moet daardoor regelmatig supporters teleurstellen. Er is dus vraag naar meer capaciteit.

Nieuwigheidseffect

Ook in het nieuwe stadion zal Cambuur de vruchten plukken nieuwigheidseffect . Deze term komt uit wetenschappelijke studies van nieuwe stadions. Hieruit is gebleken dat clubs die hun intrek nemen in een nieuw stadion veel meer toeschouwers zullen trekken, ongeacht de sportieve resultaten.

Een voorbeeld hiervan is PEC Zwolle. Na de verhuizing verdubbelde het aantal toeschouwers van de club, terwijl het oude stadion vaak niet eens uitverkocht was.

Zeker is dan ook dat het nieuwe Cambuurstadion voor hogere toeschouwersaantallen zal zorgen. Maar de meeste winst kan de club halen uit de dure skyboxen en stoelen in het zakelijke segment. Op voorhand is minder makkelijk in te schatten hoeveel belangstelling er zal zijn.

Meer inkomen

De club zelf heeft in ieder geval hoge verwachtingen. Cambuur rekent na de verhuizing op een flinke financiële groei. Uit de opgestelde meerjarenbegroting blijkt dat de club een omzet van minimaal tien miljoen euro verwacht.

Dat lijkt ook realistisch, als we de mogelijkheden van Cambuur in het nieuwe stadion vergelijken met een vergelijkbare club als PEC Zwolle. In een modern stadion met een vergelijkbare capaciteit (14.000) realiseerde PEC vorig jaar een omzet van 10,7 miljoen euro in de eerste divisie.

Cambuur-directeur Ard de Graaf zegt desgevraagd dat Cambuur in de eerste divisie kan doorgroeien naar een omzet van 12 miljoen als het stadion op de maximale capaciteit en commercieel wordt ingezet. Met een omzet tussen de 10 en 12 miljoen verbetert de concurrentiepositie van Cambuur aanzienlijk.

De troef van Cambuur

Een disclaimer: de omzet van een club zegt veel over de kans op sportief succes, maar niet alles. Sommige clubs zijn lastig met elkaar te vergelijken. Zo hebben ADO Den Haag en NAC Breda vermogende eigenaren. Ze pompen soms extra geld in de club buiten de reguliere inkomsten om.

De tekst gaat verder onder de grafiek.

Cambuur heeft ook een troefkaart. Het jaarlijkse bedrag dat de club gaat betalen voor het nieuwe stadion (1,5 miljoen euro) is laag vergeleken met concurrenten ADO (3 miljoen), NAC (2,5) en Willem II (1,7). Cambuur kan daardoor een groter deel van zijn inkomsten besteden aan spelers.

Als we deze opmerking even terzijde laten en terugkeren naar de kernvraag, is het antwoord glashelder. Ja, in het nieuwe stadion gaan er nieuwe werelden open voor Cambuur. De omzet stijgt en daarmee de kansen op sportief succes.

Eredivisie

Met een hogere omzet in de eerste divisie zijn we er nog niet. Het sportieve doel van Cambuur is promotie naar de Eredivisie. Hoe zit het met de financiële positie van de club?

De KNVB Voetbalbond heeft in 2018 onderzoek gedaan naar de inkomsten van clubs die gepromoveerd worden. De omzet van promotende clubs neemt altijd toe, omdat in de Premier League de supporters bereid zijn meer te betalen voor hun kaartjes, de sponsorbijdragen stijgen en de televisiegelden aanzienlijk hoger zijn.

De gemiddelde omzetstijging na promotie bedraagt ​​ruim 50 procent, berekende de KNVB. Als Cambuur met een omzet van 10 miljoen euro promotie zou maken, zou 15 miljoen haalbaar moeten zijn in de Eredivisie. Als Cambuur vorig seizoen zo’n omzet had gehad in de Premier League, was het financieel de elfde club van Nederland geweest.

Dat is een veel betere uitgangspositie dan de voorgaande seizoenen dat Cambuur in de Premier League speelde. Toen had de club, beperkt door de (on)mogelijkheden van het oude stadion, altijd een van de laagste omzetcijfers in de competitie. Degradatie bleek telkens een kwestie van tijd.

Met een omzet van 15 miljoen is Cambuur straks een stuk beter uitgerust. Dit vergroot de kans op een stabiele rol op het hoogste niveau, maar garanties zijn er niet. FC Groningen (vorig seizoen) en Vitesse (dit seizoen) laten zien dat degraderen mogelijk is met een nog hogere omzet. Daarnaast zijn er ook concurrenten in de Premier League die het voordeel hebben van een vermogende eigenaar, zoals NEC en Go Ahead Eagles.

Friese competitie

Terug naar het begin. Het droombeeld van de Cambuur-supporter: sportief concurreren met SC Heerenveen. Om te bepalen of dit haalbaar is, gaan we uit van twee scenario’s. Ten eerste dat Cambuur promotie maakt en vervolgens een omzet van 15 miljoen behaalt. Ten tweede dat Heerenveen stabiel blijft vergeleken met nu.

De laatste keer dat Cambuur in het oude stadion de Premier League speelde, bedroeg de omzet zo’n 10 miljoen. In het nieuwe stadion zullen dat er 5 miljoen meer zijn. Heerenveen had vorig seizoen een omzet van 18 miljoen.

Cambuur heeft na de verhuizing veel lagere vaste lasten dan Heerenveen. De club uit Leeuwarden gaat 1,5 miljoen per jaar betalen voor haar nieuwe stadion. Heerenveen geeft jaarlijks 4,6 miljoen uit aan het Abe Lenstra Stadion.

Kan Cambuur in het nieuwe stadion een concurrent worden van Heerenveen? Hoewel Cambuur door de verhuizing financieel sterker wordt, behoudt Heerenveen in dit scenario duidelijk een voorsprong qua omzet. Maar doordat Cambuur veel lagere vaste lasten krijgt, kan de club dichter bij Heerenveen komen dan het verschil in omzet doet vermoeden.

De verhuizing biedt Cambuur dan ook volop kansen. Een nieuwe, spannende fase in de clubgeschiedenis gaat later dit jaar van start in Leeuwarden-West.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *