Eva Jinek winnaar van beste tv-interview van het jaar: ‘Ze zette hem genadeloos klem’ | Show

[ad_1]

Voor de tweede keer in haar carrière heeft Eva Jinek de Sonja Barend Award gewonnen, de vakprijs voor het beste televisie-interview. Jinek kreeg de prijs voor haar haarscherpe interview met Camille van Gestel over de mondkapjesdeal. “Ze hield hem genadeloos vast.”

De prijs werd maandagavond uitgereikt tijdens de uitzending van Khalid & Sophie. Jinek kwam als beste uit negen geselecteerde tv-interviews. Op 16 september vorig jaar interviewde ze Camille van Gestel, de partner van Sywert van Lienden, in haar talkshow Jinek op RTL4. Van Gestel wijt de commotie rond de omstreden mondkapjesdeal vooral aan slechte communicatie, maar negeert die volgens Jinek vele miljoenen die hij en zijn zakenpartner verdienden het project in zijn zak gestopt.

Mening als presentator

Jinek is blij met de prijs. “De eerste keer dat ik deze prijs won, was ik totaal overdonderd. Ik zag het als een heel belangrijke bemoediging. Toen zei Sonja ook: ‘Het ging erom dat jij erom geeft. Ik wil zien wat je denkt en wat je voelt.’ Dat was zo’n bevestiging om daarmee door te gaan.”

“Ik weet dat onze mening als presentator niet altijd voor alle onderwerpen relevant is”, legt de presentator uit. “Maar dat je jezelf aan tafel brengt en je niet steeds kunstmatig probeert te verstoppen. Dat was voor mij de bevestiging om die weg in te slaan. Dat ik het nu voor de tweede keer ontvang is nog specialer. Ik ben zeer vereerd.”

De jury, bestaande uit ruim vijftig collega-journalisten en collega’s, prees de talkshowhost om zijn zorgvuldige opbouw van het gesprek. Jinek ondervroeg Van Gestel kritisch, maar voorkwam dat hij stopte. “Dit interview laat Eva Jinek op haar best zien”, oordeelde jurylid en columniste van deze site Angela de Jong. “De opbouw was het leerboek, ze hield hem genadeloos vast en de opmerking ‘je bent niet verplicht een klootzak te zijn’ maakte het af.” De Jong doelt op het moment waarop Jinek tegen haar gesprekspartner zegt dat hij andere keuzes had kunnen maken: “Je bent niet verplicht een klootzak te zijn die een deal maakt met de zorg in de rug. Je kunt altijd zeggen: ik wil dit niet.” , tot hier en niet verder.”

Topvorm

Ook Simone Weimans van de NOS is vol lof over het juryrapport: “Het gesprek waar we op zaten te wachten. Vraagje per vraag brokkelt het toch al zwakke verhaal van Van Gestel af. Eva in topvorm.” TV-expert Bert van der Veer vult aan: “Perfect in voorbereiding en vlekkeloos uitgevoerd.”

Jinek – momenteel met verlof wegens… de geboorte van haar tweede kind – keert volgend jaar terug naar de NPO. Hoewel omroep AvroTros het tijdslot van haar nieuwe show nog steeds in het midden houdt, bevestigen verschillende bronnen in Hilversum aan deze site dat Jinek zal de avond verzorgen. Interessant: de winnaar neemt de plaats in van Khalid & Sophie, die vanavond de uitzending hebben gewijd aan de prijsuitreiking. Khalid verwees daar ook met een grapje naar: “Zeven uur is een vreselijke tijd. Dan ben je natuurlijk druk thuis. Helemaal geen tijd om tv te maken.”

Jinek won in 2018 ook de Sonja Barend Award, destijds voor haar kritisch interview met DENK-Kamerlid Farid Azarkan over een nepcampagne. De vakprijs is een initiatief van de Varagids en vernoemd naar tv-presentatrice Sonja Barend (83), die in 2006 na veertig jaar stopte met televisie maken. Barend zelf zit niet in de jury. Dit jaar vond de vijftiende editie van de prijsuitreiking plaats.

Ook voor de nummer twee van dit jaar waren er veel complimenten: Rutger Castricum. Voor het programma Rutger en de nationalisten Castricum sprak met drie rechtsextremisten. “Hij weet hun vertrouwen te winnen, met spectaculaire resultaten”, prijst jurylid Willemijn Veenhoven. Ook Frits Spits is onder de indruk: “Hij neemt af en toe subtiel afstand, zodat je ook weet hoe hij erover denkt. In dit geval vind ik dat belangrijk.”

De jury prijst ook Kefah Allush, die voor het programma staat De kist openhartig gesprek gehad met Bridget Maasland.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *