Vrouwen gaan na een scheiding minder vaak opnieuw samenwonen

[ad_1]

Kijkend naar alle leeftijdsgroepen zag het CBS dat 40 procent van de mannen vijf jaar na hun scheiding weer samenwoonde met een nieuwe partner. Bij vrouwen was dit slechts 35 procent.

Tot de leeftijd van 35 jaar is er vrijwel geen verschil tussen wat mannen en vrouwen doen in de periode na de scheiding. Maar naarmate mannen en vrouwen ouder worden, worden de verschillen groter.

In de groep tussen de 35 en 40 jaar woonde ruim 47 procent van de mannen vijf jaar na de scheiding weer samen. Bij vrouwen was dit 38 procent. In de leeftijdscategorie tussen 60 en 65 jaar was dat verschil al toegenomen tot 21 procent bij mannen en slechts 7 procent bij vrouwen.

Als een scheidend echtpaar kinderen krijgt, is de kans kleiner dat zowel vrouwen als mannen weer samenwonen. Opvallend is dat de impact van kinderen bij vrouwen aanzienlijk groter is dan bij mannen.

Naarmate kinderen ouder worden, neemt dit effect af. Als het jongste kind op het moment van de scheiding minstens twaalf jaar oud was, had het zelfs geen enkele invloed meer op de keuze van de vader. Deze vaders keerden even vaak terug om bij een andere partner te gaan wonen als mannen zonder kinderen.

Voor het onderzoek volgde het CBS een groep mannen en vrouwen die in 2014 van elkaar gescheiden waren en in de periode daarvoor minimaal twee jaar samenwoonden met een getrouwde of ongehuwde partner.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *