Lezing in Herinneringscentrum Kamp Westerbork afgelast om bedreiging

[ad_1]

Een lezing die komend weekend zou plaatsvinden in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is afgelast vanwege de bedreiging aan het adres van een van de sprekers. Wahhab Hassoo, activist en directeur van stichting NL Helpt Yazidis, meldt op X dat de lezing is afgelast “vanwege de reële bedreigingen voor mij als persoon en voor mijn familie.” Een woordvoerder van het centrum bevestigt tegenover RTV Drenthe dat de lezing niet doorgaat.

Hassoo zou zondag samen met een overlevende van de Holocaust spreken over het thema vrijheid. De twee geven vaak lezingen op scholen door heel Nederland. Dat de bijeenkomst in Westerbork zondag niet kan plaatsvinden noemt hij een “teleurstelling”. “Ik had nooit, echt nooit gedacht dat ik dit in Nederland mee zou maken, een pijnlijke realiteit. Maar het moet nu wel zo zijn.”

Om wat voor bedreigingen het gaat, wil Hassoo niet zeggen. Ook de woordvoerder van het centrum wil hier niets over zeggen. Wel stelt de woordvoerder dat het om “persoonlijke bedreigingen” gaat en dat het centrum het “erg vervelend” vindt dat de lezing niet doorgaat. Dat gebeurde ‘in overleg’, zegt de woordvoerder tegen de lokale omroep.

Hassoo vluchtte op 17-jarige leeftijd met zijn gezin vanuit Irak naar Nederland, valt te lezen op de website van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), waar hij ging studeren. Jezidi’s, een religieuze en etnisch Koerdische minderheid, waren het slachtoffer van genocide onder de terroristische organisatie IS. Hassoo vertelde eerder dit jaar aan Trouw dat hij een grote verbondenheid voelt met de Joden. “Ze weten ook hoe het is om niet te mogen bestaan. Sommigen zeggen dat ik IS niet moet vergelijken met de nazi’s, dat het te politiek is, maar ik zie veel overeenkomsten”, zei hij tegen de krant.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *