Wat helpt wel en niet tegen een verkoudheid? ‘Je mag neusspray maximaal een week gebruiken’ | Gezond


Snuiven, niezen en je neus snuiten. Door de weersveranderingen ligt verkoudheid op de loer. Volgens het RIVM is het seizoen van luchtweginfecties begonnen. Wat helpt tegen een verstopte neus? En welke middelen mag je niet gebruiken? Huisarts Tanya Tolido antwoordt. “Stomen met heet water maakt het slijm dunner.”

“Bij een verkoudheid is sprake van een ontsteking van de slijmvliezen van de neus, keel en sinussen”, legt Tolido uit. “Dit veroorzaakt klachten als een verstopte neus, een loopneus, minder reukvermogen, niezen, hoesten, een schorre stem, keelpijn, hoofdpijn, oorpijn en oorsuizen.”

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. “Er zijn verschillende virussen die verkoudheid veroorzaken”, zegt de arts. “Een van de bekendste is het rhinovirus en nu ook het coronavirus. Een verkoudheidsvirus kan door aanraking worden overgedragen. Als iemand bijvoorbeeld verkouden is, in de hand hoest en vervolgens uw hand schudt. Maar ook via de lucht, door geïnfecteerde druppeltjes in te ademen.”

Stoom met heet water

Het is een mythe dat je verkouden wordt als je zonder jas naar buiten gaat. “Dit had ook met een jas kunnen gebeuren”, zegt Tolido. “Je wordt verkouden omdat je besmet raakt met een verkoudheidsvirus, niet omdat je zonder jas naar buiten loopt. Er zijn echter nog meer factoren die een rol spelen en te maken hebben met de kou. In de winter breng je meer tijd binnenshuis door en is er minder ventilatie, waardoor de kans op besmetting groter is. Ook droge slijmvliezen, wat in de winter vaak het geval is, zijn gevoeliger voor virussen en het immuunsysteem weet minder goed hoe het een verkoudheidsvirus moet bestrijden als het kouder is.”


Door te stomen met heet water wordt het slijm dunner, waardoor het makkelijker weg te werken is en beter kan ademen

Tanya Tolido, huisarts

Helaas bestaan ​​er geen magische remedies of adviezen om van een verkoudheid af te komen. U kunt het virus echter draaglijker maken door de symptomen te verlichten. “Je lichaam moet het virus eigenlijk zelf bestrijden”, legt Tolido uit. “Antibiotica helpen alleen tegen bacteriën. In feite veroorzaakt het alleen maar bijwerkingen. Wat u kunt doen is uw neus snuiten, zodat u vrij door uw neus kunt ademen. Je kunt ook stomen. Door te stomen met heet water wordt het slijm dunner, waardoor het makkelijker weg te werken is en beter kan ademen. Doe geen menthol in het hete water, want dat kan de luchtwegen alleen maar meer irriteren.”

Verslaafd aan neusspray

Neusspray bestrijdt bovendien alleen de symptomen en niet het virus zelf. Xylometazoline (Otrivin) verkleint tijdelijk het slijmvlies in de neus, waardoor het ademen door de neus gemakkelijker wordt. “Maar je kunt dit maximaal een week gebruiken”, benadrukt de arts. “Bij langer dan een week gebruik kan dit het slijmvlies beschadigen en na verloop van tijd zal het slijmvlies juist dikker worden. Wat we in de praktijk vaak zien is dat mensen die het langdurig gebruiken verslaafd raken aan de neusspray. De enige keer dat hun neus opengaat, is wanneer ze de neusspray gebruiken.”


Roken heeft een negatief effect op de slijmvliezen en kan ervoor zorgen dat u langer klachten heeft

Tanya Tolido

Je kunt de ui naast je bed alvast verwijderen. “Nou, dat is een van die oma-weet-wel-trucjes”, lacht de dokter. “Het is niet wetenschappelijk bewezen dat het helpt. In dit geval denk ik: als het niet helpt, doet het geen pijn. Als je een ui snijdt, beginnen je ogen te tranen door de stof synpropanethial-S-oxide Maar ik kan me niet voorstellen dat dit verlichting zal geven aan de luchtwegen.”

Toenemende kortademigheid en piepende ademhaling

Een verkoudheid kun je niet voorkomen, maar je kunt de kans op een verkoudheid wel verkleinen door een gezonde levensstijl te leiden. “Eet gezond en gevarieerd en zorg dat je voldoende vitamines binnenkrijgt”, zegt Tolido. “Beweeg voldoende, ga regelmatig naar buiten (voor vitamine D) en rook niet! Roken heeft een nadelig effect op de slijmvliezen en kan ervoor zorgen dat je langer klachten blijft houden.”

Alleen in extreme gevallen is een bezoek aan de dokter nodig. “Bij toenemende kortademigheid, piepende ademhaling of als de patiënt zich steeds zieker voelt. Het gaat om hoge koorts en het is bijvoorbeeld niet meer mogelijk om naar het toilet te lopen.”

Opmerking vindt u onderaan dit artikel. Alleen opmerkingen voorzien van een voor-en achternaam zijn geplaatst. Dat doen we omdat we een debat willen met mensen die staan ​​voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam aan verbinden. Iedereen die zijn of haar naam nog moet invoeren, kan dit doen door rechtsboven op onze site op ‘Inloggen’ te klikken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *