Marktwerking heeft de zorg weinig goeds gebracht | opinie



In het commentaar ‘Beter rekenen’ (LC 21 oktober) schrijft Maarten Pennewaard over de toenemende zorgen over de uit de hand lopende zorgkosten. Daar geven we nu ruim 100 miljard per jaar aan uit. De veel genoemde vergrijzing is uiteraard een kostenverhogende factor. Maar er zijn meer oorzaken die ervoor zorgen dat de kosten jaar na jaar sterk stijgen.

In het verleden werd gedacht dat de markt (privatisering) de stijgende zorgkosten zou kunnen terugdringen. Er ontstond een woud van zorgverzekeraars die vervolgens voortvarend aan de slag gingen om de zorg te faciliteren.

Als u slecht hoort of slecht ziet, wordt in de winkel eerst gevraagd: welke zorgverzekeraar heeft u? Vervolgens wordt het kaartregister geraadpleegd en wordt duidelijk welke vergoeding voor u geldt. Ben je toevallig op de juiste plek of niet? Dat blijkt al snel. Vergoedingen zijn overal anders of ontbreken soms helemaal. Alle zorgverzekeraars hebben een directie, hoofdkantoor en een reclamebudget, zoals we ieder jaar rond de jaarwisseling zien. De vraag is dan: overstappen of niet.

Hoe deze gang van zaken de zorgkosten had kunnen verlagen, is mij een raadsel. Het tegenovergestelde lijkt waarschijnlijker.

Het blijft mensenwerk

Als je in de zorg werkt, weet je dat je een groot deel van je tijd moet besteden aan het vastleggen van wat je die dag hebt gedaan. Dit neemt vaak absurde vormen aan. Zo zien wij dagelijks meldingen binnenkomen vanuit het verpleeghuis waar onze ouders met dementie worden verzorgd. Elke ogenschijnlijk onbelangrijke handeling wordt tot in detail vastgelegd. Dat soort dingen kosten veel tijd en elke dag douchen is onmogelijk. Het is ook erg duur.

De huisarts, het ziekenhuis, medisch specialisten: iedereen maakt al jaren melding van deze gang van zaken. De gezondheidszorgopleidingen in ons land zijn zeer streng en duren in sommige gevallen jarenlang. Kunnen we er niet in slagen deze enorme hoeveelheid papierwerk terug te dringen en de mensen die in de gezondheidszorg werken te vertrouwen?

Natuurlijk gaat er zo nu en dan iets mis. Het blijft mensenwerk. En dit heeft soms verstrekkende gevolgen in de zorg. Maar het alternatief zijn de zorgkosten die geleidelijk uit de hand lopen. Persoonlijk vind ik dat openbaar vervoer, energie en gezondheidszorg een taak van de overheid moeten zijn. Tot nu toe heeft de markt ons op deze gebieden niet veel goeds gebracht.

Oane Jansen, Kollumerpomp

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *