Streep door stille tocht ter herdenking van Kristallnacht in Groningen: ‘We nemen geen risico’

[ad_1]

De Stille Optocht door Groningen ter herdenking van de Kristallnacht gaat dit jaar niet door. Dit komt door de situatie in het Midden-Oosten.

“We hebben geen indicatie dat er iets zou gebeuren, maar we willen geen enkel risico nemen en hebben daarom besloten de tour, die gepland stond voor 5 november”, zegt Geert Volders.

Joodse Gemeenschap van Groningen

Hij is directeur van de Synagoge aan de Folkingestraat. Samen met onder meer de Joodse Gemeenschap Groningen organiseert zij al jaren de herdenking van de Kristallnacht; de nacht van 9 op 10 november 1938 waarin de nazi’s talloze synagogen en joodse eigendommen in Duitsland verwoestten en joden mishandelden en vermoorden.

De herdenking bestaat altijd uit twee delen; eerst de stille stoet van het Waagplein naar de synagoge aan de Folkingestraat. Daarna een lezing in die synagoge, omringd door poëzie en muziek. Dit jaar wordt de lezing gegeven door Manja Pach, die opgroeide ‘tussen de ruïnes van een joods gezin’ en aan de wieg stond van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Etty Hillesum Centrum in Deventer.

‘Geen demonstratie voor welke partij dan ook’

“De lezing gaat gewoon door”, benadrukt Volders. “Dat is het positieve. Dus niet de reis. Hieraan doen altijd minimaal 80 mensen mee en het is ook bedoeld om te herdenken. Kijkend naar de situatie in Israël en de Gazastrook is het dus absoluut geen demonstratie voor geen van beide partijen. Maar “Als je dat zo opvat, kunnen er problemen ontstaan. En nogmaals: dat willen we niet. Vergeet niet dat de organisatie door vrijwilligers wordt gerund. Daarom nemen we ook geen enkel risico.”

Neem eerst contact op met de politie

Er bestaat ook onzekerheid als het gaat om de viering van Chanoeka in het Bourtange-fort. Dat feest is een grote traditie in het dorp en staat gepland op 12 december van dit jaar. “We hebben al kort voor die datum contact gehad met de politie en zullen dan bepalen of we het laten doorgaan”, zegt Willem Fokkens, voorzitter van de organiserende Vereniging van de Vrienden van de Bourtange-synagoge. “Veel zal afhangen van hoe de situatie in Israël is.”

Tientallen mensen nemen altijd deel aan Chanoeka, waarmee de herinwijding van de Tempel van Jeruzalem door de Griekse bezetters in 164 voor Christus wordt gevierd. Onder hen is opperrabbijn Binyomin Jacobs.

Lezing Westerbork afgelast na bedreigingen

De lezing van aanstaande zondag in Herinneringscentrum Kamp Westerbork is afgelast. Wahhab Hassoo zou die bij Emmy Drop houden. Hassoo heeft verklaard dat er persoonlijke bedreigingen tegen hem zijn geuit en dat hij daarom niet naar Westerbork komt. “En dat vinden wij uiteraard heel erg”, zegt woordvoerder Joost Tanasale van het Herinneringscentrum. “Elke maand hebben wij een lezing en een afgelasting vanwege dit soort bedreigingen is voor ons een uitzondering. De bedreigingen zijn dan ook niet aan het Herinneringscentrum gericht.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *