Vier dramatische statistieken na de pijnlijke maanden voor Maurice Steijn bij Ajax | Nederlands voetbal

[ad_1]

Alleen Kurt Linder (82 dagen) vertrok die maandag eerder als coach van Ajax dan Maurice Steijn stierf na 131 dagen. De zeventiende plek in de Eredivisie werd de Haagse oefenmeester fataal. Vier dramatische maanden samengevat in evenveel schokkende statistieken.

Langste reeks zonder overwinning ooit

Ajax is al jaren zowel nationaal als internationaal aan de winnende hand, maar dit seizoen zijn de Amsterdammers het spoor volledig bijster. De uiteindelijke overwinning? Het dateert van twee maanden geleden, 24 augustus om precies te zijn. Sinds die overwinning op Ludogorets in de voorronde van de Europa League (1-4) heeft Ajax drie keer gelijk gespeeld en vijf keer verloren. De reeks van acht wedstrijden zonder overwinning was voor Ajax de langste sinds de introductie van het betaald voetbal in 1954.

Steijn kon geen ommekeer bewerkstelligen. De Haagse trainer slikte vier Premier League-nederlagen op rij, de langste reeks sinds 1999 onder Jan Wouters. Ook noteerde hij een serie van vier competitiewedstrijden zonder punten. In de reeks van Steijn werd geen rekening gehouden met het duel met RKC (2-3-voorsprong voor Ajax) dat werd gestaakt vanwege de zware blessure van Etienne Vaessen.

Lees ook
• Steijn kon de verwachting die hij koesterde geen moment van zich afzetten tactisch tekortschietend
• Ajax verlangt meer dan ooit naar een moderne toptrainer
• Van der Vaart: ‘Dit ontslag helpt niets’

Slechtste puntengemiddelde ooit

Maurice Steijn zal de geschiedenis ingaan als de slechtste Ajax-coach ooit. Tenminste, als we puur naar de resultaten kijken. In elf wedstrijden scoorde hij gemiddeld slechts 0,9 punten. Dat is bijvoorbeeld aanzienlijk minder dan Alfred Schreuder, die afgelopen januari na tegenvallende resultaten werd ontslagen.

Schreuder scoorde in alle competities gemiddeld 1,7 punten per wedstrijd. In de Eredivisie zijn de cijfers van Steijn nog slechter: in zeven wedstrijden haalde hij met Ajax gemiddeld 0,7 punten.



Regen van tegendoelpunten

De vier tegendoelpunten van afgelopen zondag tegen FC Utrecht, die resulteerden in een 4-3 nederlaag, vormden zeker geen uitzondering. Ajax scoorde dit seizoen al zestien doelpunten in zeven wedstrijden. Dat is het hoogste aantal tegendoelpunten sinds het seizoen 1964/65, toen Ajax in zeven wedstrijden bovendien zestien keer moest vissen. Het leidt tot een doelsaldo van -5, het slechtste in deze fase van het seizoen sinds 1964.

Verwachte punten

Populair onder datafetisjisten van de afgelopen jaren is de verwachte doelpunten– of puntenwaarde van een team. Aan de hand van de kansen, het spel en het verleden kijken we hoe vaak een team had kunnen scoren of hoeveel punten het kostte. Ajax pakte vijf punten, maar zou op basis van data nu zeven punten moeten hebben. De overige laagvliegers presteren qua verwachte punten echter ook minder dan verwacht. Gebaseerd op verwachte puntenOp de ranglijst staat Ajax stevig onderaan.



Schema Eredivisie seizoen 2023-2024
kijk hier het volledige eredivisieprogramma voor het seizoen 2023-2024, inclusief alle resultaten. Kijk naar hier de ranglijst.

Programma eredivisie


Stand eredivisie


Luister hier naar al onze voetbalpodcasts



Bekijk hier alle video’s over het Nederlandse voetbal

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *