Hedwiges Maduro moet de schade beperken, voor murw gebeukt Ajax én zijn eigen trainersloopbaan | Nederlands voetbal

[ad_1]

Hedwiges Maduro speelt donderdag tegen Brighton en zondag tegen PSV de leiding over het gehavende Ajax. De taak van de piepjonge interim-coach is even duidelijk als moeilijk. In deze barre tijden moet hij nog erger voorkomen, maar hoe?

Hij is 38 jaar, heeft als trainer nog nauwelijks op eigen benen gestaan ​​en de grootste club van Nederland heeft hem nu daarom gevraagd. En dat met een platgewalste ploeg, die geen acht wedstrijden op rij heeft gewonnen en in die reeks wedstrijden een vrachtwagen vol doelpunten heeft gekregen. Als klap op de vuurpijl maakt hij zijn debuut tegen het Engelse stuntteam; drie dagen later moet hij in Eindhoven de ontketende koploper PSV proberen in bedwang te houden. Blijf daar maar staan, zoals Hedwiges Maduro.


Maduro zal iets moeten verzinnen om schiettenten in Brighton en Eindhoven te voorkomen

Het winnen van deze twee wedstrijden is niet meer realistisch voor de nummer 17 van de Eredivisie, die zondag vier doelpunten tegen kreeg tegen het onderaan de ranglijst geplaatste FC Utrecht en daarna brak met hoofdtrainer Maurice Steijn. Na het aftreden van Steijn werd zijn assistent Maduro gevraagd om minimaal een week de eer op zich te nemen. De oud-speler antwoordde met een volmondig ‘ja’.

Maduro weet wat hem te doen staat in een zware week: de schade beperken en het vertrouwen binnen de selectie zoveel mogelijk vergroten. Als het hem lukt, zal hij ook de monsterklus van de beoogde interim-paus Johannes van ‘t Schip wat draaglijker maken. Ajax overlegt woensdag met Van ‘t Schip over de sportieve en financiële voorwaarden voor de functie van interim-trainer tot het einde van dit toch al rampzalige seizoen.

De huidige vraag is vooral hoe Maduro zijn missie kan verwezenlijken. Als rechterhand van Steijn is hij mede verantwoordelijk voor de malaise bij Ajax. Maduro gaf eerder aan dat hij zich geleidelijk wil ontwikkelen tot een toptrainer. Bij Almere City was hij goed als assistent van Alex Pastoor, maar hij was bereid af te wijken van zijn koers voor voormalige clubs als Ajax en Valencia.

Niet om zo snel mogelijk hoofdtrainer te worden, maar om zoveel mogelijk indrukken op te doen aan de top. Die droom werd werkelijkheid toen Ajax hem afgelopen zomer als tactisch brein naast Steijn binnenhaalde. Maar de afgelopen vier maanden zijn ook voor Maduro een nachtmerrie geworden.

Rafael van der Vaart over Maurice Steijn
Rafael van der Vaart vindt dat Maurice Steijn, die Ajax verliet, weinig te verwijten valt bij Ajax. “Ik heb medelijden met hem, hij heeft zoveel ‘slechte spelers’… Zijn team stond op Sparta-niveau.” Lees het verhaal hier.

Tijdens het trainingskamp in Duitsland in juli werd duidelijk dat hij veel verantwoordelijkheid kreeg van Steijn. Maduro legde oefeningen en de gewenste spelprincipes uit aan het collectief. Ajax bleef zich in augustus aanvallend verder verbeteren, maar defensief bleef het kwetsbaar.

De afgelopen maand probeerde Steijn de ploeg tactisch meer naar zijn hand te zetten, omdat Ajax steeds meer opereerde als zijn voormalige clubs. Als de combinatie over de grond niet werkt, moet de bal lang naar a gaan doel mensnet zoals Ralf Seuntjens en Tobias Lauritsen de coach bij VVV en Sparta aan succes hielpen.In hoeverre Maduro de keuze van zijn baas steunde, zal de komende wedstrijden blijken. Eerder, tijdens zijn tijd als coach van Jong Almere, vertelde hij dat hij als speler van Valencia en Sevilla veel had geleerd. Onder Unai Emery leerde hij bijvoorbeeld hoe je een wedstrijd kunt domineren zonder de bal te hebben. Kennis die Ajax heel goed kan gebruiken tegen de aankomende tegenstanders, met trainers die niets liever doen dan domineren en combineren.

Maduro zal iets moeten verzinnen om schiettenten in Brighton en Eindhoven te voorkomen. Zal hij het 4-3-3-systeem opgeven, het systeem dat hij niet noodzakelijkerwijs heilig verklaart? Of vindt hij dat onverstandig, aangezien Ajax na deze twee grote wedstrijden een programma wacht waarin het veel meer de bal in handen krijgt? Kiest Maduro vooral voor door Ajax zelf opgeleide spelers of ziet hij meer potentie in buitenlandse aankopen dan Steijn? En hoe gaat het met de probleemoplosserdie de Spaanse en Engelse taal beheerst, met de spelers regelmatig door Steijn verbrand wordt?

Hedwiges Maduro geeft instructies tijdens FC Twente - Ajax.  Links is Maurice Steijn maandag vertrokken.
Hedwiges Maduro geeft instructies tijdens FC Twente – Ajax. Links is Maurice Steijn maandag vertrokken. © Getty Images

De vertrekkende coach kreeg hiervoor kritiek de psycholoog Annemieke Zijerveld, verbonden aan de stad Almere, die verklaarde nog steeds contact te hebben met Maduro. Ook vertelde ze dat haar oud-collega ‘beperkt’ was bij Ajax. Dat was voor Rafael van der Vaart reden om zijn oud-ploeggenoot te beschuldigen van het steken van een mes in de rug van Steijn. Dat alles wat Zijerveld beweerde door iedereen had kunnen worden waargenomen, dat ze niets zei waaruit bleek dat Maduro ‘lekte’, deed de analist kennelijk niet ter zake.

Hoe dan ook: de piepjonge trainer die nog op de opleiding betaald voetbal bezig is en de voorkeur gaf aan de opvang, kan deze week niet aan de spotlights ontsnappen. Alles bij elkaar genomen moet Maduro niet langer dan deze twee wedstrijden voor de groep willen staan.

Sinds het vertrek van Erik ten Hag is Ajax in korte tijd een trainerskerkhof geworden, waar John Heitinga in zijn vroege trainersloopbaan meteen een deuk opliep. Voor Maduro zelf zal het de komende dagen hooguit bij een krasje blijven.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *