BBB-kandidaat trekt zich terug om tweets aan politici: ‘kinderlokker’, ‘NSB’er’ en ‘nazibitch’ | Politiek

[ad_1]

BBB-kandidaat-Kamerlid Jasper Rekers (35) trekt zich terug nadat bleek dat hij tijdens de coronacrisis op X en vervolgens op Twitter talloze politici ‘kindermisbruiker’, ‘farmaceutische hoer’ en ‘van nichtje tot nazi-bitch’ noemde. Hij staat nummer dertien op de kandidatenlijst van de BBB, maar zal zijn zetel niet innemen als hij wordt gekozen.

Jasper Rekers, ondernemer uit Enschede en deeltijddocent aan de Saxion Hogeschool, had twee jaar lang een anoniem Twitter-account waarin hij voortdurend publieke figuren beledigde en nazi-vergelijkingen maakte. Via het Twitter-account Verzet op Links noemde hij de toenmalige coronaminister Hugo de Jonge onder meer een ‘kindermisbruiker’ en ‘Pabo-kwakzalver’.

Persbureau ANP, dat onderzoek deed naar het online verleden van Rekers, vond in twee jaar tijd negenhonderd Twitterberichten. Tijdens de coronapandemie veranderde Rekers de naam van zijn persoonlijke account in Verzet op Links. Daar ligt de focus vooral op het beleid rondom de pandemie, waarbij voortdurend vergelijkingen worden getrokken met nazi-Duitsland.

De Jonge ‘enkele reis Neurenberg’, Rutte ‘NSB’er’

Rekers vroeg zich onder meer af of Hugo de Jonge al een ‘enkele reis Neurenberg’ heeft geboekt bij het nazi-tribunaal. Nadat premier Mark Rutte de nieuwe bondskanselier Olaf Scholz veel succes had gewenst, noemde de BBB-politicus Rutte ‘NSB’er. De Vlaamse viroloog Marc van Ranst vergeleek Rekers met nazi-propagandist Joseph Goebbels en moordenaar Marc Dutroux. Hij riep regelmatig op tot tribunalen en opstanden.

Toen Rekers werd geconfronteerd met een onderzoek van het ANP, ontkende hij dit aanvankelijk. Nadat de BBB op de hoogte was gebracht, gaf hij toe. Hij heeft zijn excuses aangeboden aan de partij. Hij zegt niet op de hoogte te zijn van de beledigingen en ‘zeer geschrokken’ te zijn van de inhoud van de tweets.

“Hoewel Jasper toen nog niet in beeld was bij BBB, dat was pas vanaf juli 2023, distantiëren wij ons als BBB nadrukkelijk van de inhoud van deze berichten”, schrijft de BBB in een verklaring. verklaring op uw eigen site. ‘Deze passen totaal niet in de ideeën van BBB.’ Wat ook zwaar weegt, zo schrijft de politieke partij in de verklaring, ‘is dat Jasper ons niet heeft geïnformeerd over deze tweets’.


Op naar de hel, Gert-Jan, via Neurenberg

Jasper Rekers, Tekst uit Tweet aan voormalig ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers

‘Van nichtje tot nazi-bitch’

Vooral D66 moest de prijs betalen voor het kandidaat-Kamerlid. Volgens Rekers is dat een ‘nazi-partij’, het partijcongres een ‘fascistisch bal’. Rob Jetten, nu lijsttrekker, ging volgens Rekers ‘van nichtje naar nazi-slet’. Hij vergeleek partijvoorzitter Jan Paternotte met Goebbels. D66-minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers werd in één tweet een ‘pooier’, ‘kindermisbruiker’ en ‘oorlogsmisdadiger’ genoemd.

Rekers vielen christelijke (voormalige) politici aan op hun religieuze overtuigingen. “Naar de hel, Gert-Jan, via Neurenberg”, schreef hij aan voormalig ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Ook oud-CU-minister Arie Slob noemde hij de duivel. Toen Kamerlid Nilüfer Gündoğan een foto plaatste waarop ze zich liet vaccineren tegen corona, noemde hij haar een ‘farmaceutische hoer’. Ook richtte Rekers zich op wetenschappers en journalisten, zoals viroloog Marion Koopmans, sportjournalist Jeroen Stekelenburg en columnist Asha ten Broeke, en organisaties als de Gezondheidsraad, NOS en RTL Nieuws.

Werkgever Saxion ‘geschokt’

Saxion Hogeschool gaat in gesprek met Rekers naar aanleiding van de berichten op X. “Wij zijn enorm geschrokken van het nieuws. Dat een van onze docenten zulke uitspraken doet, hoort niet bij de taak van een docent”, zegt een woordvoerder. “Een docent heeft een voorbeeldrol en wij voelen ons verantwoordelijk richting de leerlingen.”

Of Rekers als docent kan aanblijven weet de universiteit nog niet. “Er is contact met hem geweest en binnenkort volgt een gesprek met zijn manager”, aldus de woordvoerder van Saxion. Rekers geeft les en doet onderzoek aan de School of Commerce & Entrepreneurship van de universiteit.

Fractieleider Caroline van der Plas tijdens de start van de verkiezingscampagne van de BoerBurgerBeweging (BBB).
Fractieleider Caroline van der Plas tijdens de start van de verkiezingscampagne van de BoerBurgerBeweging (BBB). ©ANP/ANP

Donkere periode

Rekers laat aan BBB weten dat de tweets uit een ‘donkere periode in zijn leven’ komen: “Ik maakte me ernstig zorgen over de ontwikkelingen in de samenleving en dat had effect op mijn gemoedstoestand.” Hij voegt eraan toe dat hij slechts enkele van de uitdrukkingen herkent die hem worden voorgelegd. Als zijn uitspraken mensen hebben gekwetst, ‘sorry’, zegt hij.

Met zijn dertiende positie op de lijst had Rekers volgens de peilingen een goede kans om in de Tweede Kamer te komen. De BBB zegt de verontschuldigingen van Rekers te accepteren en zijn ‘onvermijdelijke beslissing’ te respecteren om zijn mogelijke plaats in de Kamer niet in te nemen. BBB-leider Caroline Van der Plas heeft zich er vaak voor uitgesproken dat politici beleefder met elkaar omgaan. Harde beschuldigingen aan het adres van de persoon verbeteren het ‘vertrouwen in de politiek’ niet, zei Van der Plas in 2021.

Rekers zal zijn zetel niet innemen als hij verkozen wordt, maar zijn naam blijft tijdens de verkiezingen wel op de kieslijst staan. Zijn standpunt kan niet meer worden gewijzigd omdat de lijst al formeel is goedgekeurd door de Kiesraad. Dat was anderhalve week geleden ook het geval met Kauthar Bouchallikht, die op plek 17 staat op de kieslijst voor GroenLinks-PvdA. Zij legt haar zetel neer vanwege het standpunt van haar partij over de situatie in Israël.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *