Seksschandaal Poolse priesters dwingt bisschop met pensioen

[ad_1]

Elk jaar trekken duizenden pelgrims naar de Basiliek van de Heilige Maagd Maria van de Engelen in Dabrowa Gornicza, Zuid-Polen – de eerste kerk in Polen die in 1901 heilig werd verklaard. Maar op een warme woensdagavond eind augustus was het geen pelgrim die bij dit heiligdom aanklopte, maar een mannelijke sekswerker.

In een klein huisje achter de kerk ontvingen verschillende priesters de sekswerker voor een orgie. Het protest eindigde in een debacle: de sekswerker verloor het bewustzijn en ambulancepersoneel moest naar de basiliek komen. Daar aangekomen werd hen de toegang geweigerd door een van de priesters, Tomasz Z. (48). Het ambulancepersoneel belde de politie en pas na tussenkomst van de politie kon de bewusteloze man geholpen worden.

De kerk erkende snel dat er een “ambulance- en politie-interventie” had plaatsgevonden in het appartement van een van de priesters. Op nalatigheid bij het helpen van een bewusteloze persoon staat in Polen een maximale gevangenisstraf van drie jaar. Priester Tomasz Z., in wiens appartement de orgie plaatsvond, werd ontslagen uit zijn functie als redacteur van een katholiek weekblad en geschorst van al zijn activiteiten. Na onderzoek door een externe commissie spreekt het bisdom van “een zeer ernstige schending van morele normen”.

Het vrijen heeft niet alleen gevolgen voor de betrokken priester. Dinsdag trad bisschop Grzegorz Kaszak van het bisdom Sosnowiec af, wat door paus Franciscus werd aanvaard. Het Vaticaan gaf geen reden voor het ontslag. Hoewel bisschop Kaszak waarschijnlijk niet bij de orgie aanwezig was, draagt ​​hij als hoofd van het bisdom de verantwoordelijkheid voor de zaak. Hij vroeg om vergeving voor ‘mijn menselijke beperkingen’, schreef hij in een reactie op de website van het bisdom.

Ontkerking

De seksorgie was de afgelopen weken een bijzaak te midden van al het verkiezingsgeweld dat het nieuws in Polen domineerde. Bovendien doet het in Polen geen wenkbrauwen fronsen: de katholieke kerk kampt al jaren met kindermisbruikschandalen, seksescapades en corruptie. Mede hierdoor is het aantal kerkgangers in Polen de afgelopen jaren drastisch afgenomen.

Hoewel ongeveer 90 procent van de bevolking zich rooms-katholiek noemt, gaat slechts een kwart van de Polen naar de kerk. Twee jaar geleden was dat nog 37 procent. De populariteit van de kerk onder jongeren neemt volledig af: van de jongeren onder de 30 jaar heeft slechts 9 procent een positief beeld van de kerk. Met name de conservatieve houding van de kerk ten aanzien van abortus en het onvermogen van bisdommen om in te grijpen bij (kinder)misbruik verklaren de daling van het aantal kerkgangers.

Het bisdom Sosnowiec, waar de orgie van de priesters plaatsvond, ligt al enige tijd onder de loep. In 2010 kreeg een rector van het seminarie ruzie in een homoclub. En eerder dit jaar werd het lichaam van een 26-jarige diaken gevonden – steekwonden in zijn lichaam wezen op moord – terwijl op dezelfde dag een andere priester zelfmoord pleegde door voor een trein te springen.

Priester Tomasz Z. ontkent elke betrokkenheid bij de orgie, schreef hij eind september in een reactie aan de krant Gazeta Wyborcza die de zaak aan het licht bracht en het ‘een aanval op de kerk’ noemde.

Lees ook
De Poolse TikTok-priester strijdt tegen de onverbiddelijke trend van secularisatie

De Poolse TikTok-priester strijdt tegen de onverbiddelijke trend van secularisatie

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *