Imkers wapenen zich tegen oprukkende reuzenwesp: ‘We hebben speciale vallen en geven voorlichting’



Imkers in Groningen, Fryslân en Drenthe wapenen zich tegen de oprukkende Aziatische hoornaar, de exotische reuzenwesp. Inclusief speciale vallen.

“Ze bevatten een lokstof en hiermee hopen we de koninginnen van de horzelkolonies te vangen”, zegt imker Jan Kruit, bijengezondheidscoördinator in Groningen namens de Nederlandse Imkersvereniging (NBV). “Ik heb er al een paar in huis, diverse andere collega-imkers hebben ze ook. En die gaan we aanbieden op onze studiedag in Assen.”

Imkers uit het Noorden

Op die dag, 11 november, ontmoeten imkers uit het Noorden elkaar en bespreken ze verschillende onderwerpen, maar ook over de Aziatische hoornaar, de gevaren van dat insect en de manieren om hem te bestrijden.

De Aziatische hoornaar is een exotische soort en is in Europa al enkele jaren in opkomst. Het valt bijenkolonies aan, eet die bijen op. “En het verstoort ook de bestuiving van fruitbomen door bijen, wat weer gevolgen heeft voor fruittelers”, zegt Kruit. “In Azië zelf hebben de bijen een verdedigingsmechanisme ontwikkeld tegen de horzel, maar hier nog niet. De opmars van dat insect baart ons grote zorgen.”

Afspraken met provincie

De exoot is inmiddels in Fryslân en Drenthe opgedoken, maar nog niet in Groningen. “Wij hebben er in ieder geval nog geen melding van gekregen”, zegt Kruit. “We hebben al afspraken gemaakt met de provincie Groningen. Zodra het dier zich meldt en we een wespennest vinden, zal de provincie ervoor zorgen dat het wordt vernietigd. En wij bewapenen ons ook met die vallen.”

Deze worden geplaatst door imkers met hun eigen bijen. “Als koninginnen van de Aziatische hoornaarkolonies onze bijen aanvallen, omdat ze dat in deze tijd van het jaar ook doen, dan gaan ze hopelijk ook op zoek naar die val. Die is zo geconstrueerd dat ze er niet meer uit kunnen.”

Europese horzel

Kruit benadrukt dat de Aziatische hoornaar niet schadelijk is voor de mens. “Maar als hij zich in het nauw gedreven voelt, kan hij steken, zoals elke wesp. Dat geldt ook voor de Europese horzel, die hier al jaren zit maar geen bijenvolken aanvalt.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *