Hondsbrutale winkeldieven drijven modeondernemers tot wanhoop: ‘Ze komen gewoon weer alsof er niets is gebeurd’ | Almelo

[ad_1]

Het maakt ze niets uit, denken dat ze onaantastbaar zijn en keren schaamteloos terug naar de plek waar ze eerder begonnen. Dit frustreert retailers. Brutale dieven, die in ieder geval ‘geen meter ruimte krijgen’ in twee modewinkels in Almelo. “Ze kwamen voor de tweede keer terug, waarna er een gevecht uitbrak.”

Geen kledingwinkel zonder camera’s. Waarvan de beelden na een winkeldiefstal soms heel snel verspreid worden via sociale media en tv-onderzoeksprogramma’s. Ondernemers in Almelo hebben hier zelfs een speciale app voor, waarin ze elkaar waarschuwen voor ‘boeven’. Dat moet een afschrikmiddel zijn voor winkeldieven. Maar nee, het maakt het criminelengilde helemaal niets uit. Ze worden alleen maar brutaler.

‘Paskamertruc’

Bij modewinkel Van Uffelen aan De Galerij kunnen ze hierover overleggen. Vorige week waren ze in het programma van RTV Oost Onder de loep Er zijn oudere bewakingsbeelden uitgezonden van een man en een vrouw die met een stapel kleren over hun armen naar een pashokje lopen. Even later komen ze terug, maar met aanzienlijk minder kleding. In de paskamer werden later vier verwijderde labels teruggevonden. Een typisch voorbeeld van de beruchte ‘paskamertruc’.

De assistent-manager van Van Uffelen zegt dat deze man en vrouw vergezeld waren van twee kinderen, die door de programmamakers bewust buiten de tv-uitzending zijn gelaten. Een zogenaamd keurig gezin op razzia in het centrum van Almelo. “Ik heb er destijds aangifte van gedaan bij de politie. Deze uitzending was bedoeld om ervoor te zorgen dat hun gezichten algemeen bekend zouden worden en ook andere ondernemers wisten dat ze voorzichtig moesten zijn als ze dit duo in de zaak zouden krijgen”, vertelt de manager.


‘Ons levensonderhoud’

Tot haar verbazing keerden beide winkeldieven niet veel later terug naar de modewinkel. “Ik herkende ze meteen en ging naast ze staan. Van mij krijgen ze geen meter meer’, zegt ze. Deze brutaliteit vindt ze onbegrijpelijk en de diefstal maakt haar maanden later nog steeds boos. ‘Het gaat om onze spullen, ons brood dat ze stelen. Daar moeten ze vanaf blijven.’

Haar manager benadrukt dat winkeldiefstal er altijd is geweest en zal blijven. “Dit zijn mensen die graag iets willen hebben, maar daar niet voor kunnen of willen betalen. En dan zijn er nog de beroepscriminelen, die doorgaans op bestelling stelen en vooral oog hebben voor de duurdere kledingmerken als PME Legend, Tommy Hilfiger en Cavallaro Napoli. De kans maakt niet de dief, de dief zoekt de kans”, zegt hij.


Ik werk al 22 jaar in de modebranche en door deze jarenlange ervaring weet ik precies op wie ik goed in de gaten moet houden.

Anastas Dawood, Di Lano Mode

Brutaliteit

Ook eigenaar Anastas Dawood van Di Lano Fashion aan de Grotestraat herkent de toenemende brutaliteit van het dievengilde. “Ik werk al 22 jaar in de mode-industrie en door deze jarenlange ervaring weet ik precies op wie ik goed in de gaten moet houden. Het is vooral een kwestie van op de juiste plek staan ​​om goed overzicht te houden. Gestolen wordt ook van ons gestolen, of in ieder geval geprobeerd. Maar in zo’n 90 procent van de gevallen weet ik dat te voorkomen.”

Hij vervolgt: “Op een zaterdag miste ik opeens een hele stapel T-shirts, samen zo’n duizend euro waard. Ik was die dag niet in de winkel en reageerde aanvankelijk best opgewonden, omdat ik dacht dat al die shirts verkocht waren. Niets was minder waar. Camerabeelden maakten duidelijk dat twee lange mannen de shirts hadden gestolen.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Eigenaarsechtpaar Anastas Dawood en Sarah Shahinian runnen Di Lano Fashion in Almelo.
Eigenaarsechtpaar Anastas Dawood en Sarah Shahinian runnen Di Lano Fashion in Almelo. © VINCENT JANNINK

Herkenning

Winkeldieven komen vaak terug als ze heel gemakkelijk iets kunnen stelen. En dat was nu het geval. Dawood: “De volgende zaterdag kwamen ze weer. Ik herkende ze en glimlachte vriendelijk naar ze, wachtend op het moment waarop ik ze op heterdaad kon betrappen. Terwijl beide mannen de winkel binnenliepen, heb ik snel de situatie uitgelegd aan de drie nog aanwezige klanten en hen gevraagd nog even in de winkel te blijven en goed op te letten wat hier gebeurde. Ik had tenslotte getuigen van wat komen ging.”

Vechtpartij

Opnieuw werd een stapel T-shirts onder de kleding gepakt. “Ik blokkeerde de weg van de dief bij de uitgang en na wat duwen en trekken ontstond er een echt gevecht. Ik sloeg de dief in het gezicht. Hij kon niet terugslaan, want dan vielen alle T-shirts onder zijn kleren uit. Wij belandden buiten de winkel en de dieven vluchtten naar een andere winkel. Daar werden ze afgeschermd door een groep mannen die bij hen hoorden en werd de buit snel aan iemand anders gegeven”, vertelt de ondernemer.


Onvoldoende bewijs?

En: “De politie heeft de twee mannen gearresteerd. Mijn gouden ketting was tijdens het gevecht gebroken en lag op de grond. Mijn T-shirt en polo waren ook beschadigd. Daarna stond ik de hele dag te trillen op mijn benen vanwege dit incident. Ik heb aangifte gedaan. Maar ondanks de melding, camerabeelden en getuigenverklaringen besloot het Openbaar Ministerie enkele dagen later hier geen zaak van te maken. Er zou onvoldoende bewijs zijn. Ik kan dat nog steeds niet geloven.”

Zwaardere straffen

Volgens Dawood is het grote probleem dat winkeldieven in ons land niet voldoende worden gestraft. De meesten komen er met een waarschuwing of een kleine boete vanaf. Hij pleit voor zwaardere straffen, wat hem betreft mogen winkeldieven standaard in de cel komen kijken.

Tips om winkeldiefstal te voorkomen?

Hoe kunnen detailhandelaren voorkomen dat het dievengilde succesvol toeslaat? De politie heeft hiervoor wel een aantal handige tips:

2. Richt de winkel overzichtelijk in, zorg voor goede verlichting en plaats dure spullen binnen het zicht van de medewerkers.

3. Bescherm goederen die gevoelig zijn voor diefstal. Verkoop van achter de kassa of gebruik gesloten vitrines/dozen, etiketten of dummies.

4. Indien u gebruik maakt van camera’s, hang deze dan op de juiste plek en maak met borden duidelijk dat er cameratoezicht is.

5. Maak afspraken met medewerkers over de aanpak van winkeldiefstal en zorg voor goede instructies en trainingen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *