ECB verhoogt rente niet, voor het eerst na tien stijgingen

[ad_1]

De rente in de eurozone blijft op 4 procent staan, zei de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag besloten. Hiermee komt een einde aan een reeks van tien verhogingen binnen anderhalf jaar.

“De inflatie zal naar verwachting nog te lang te hoog blijven”, zei ECB-president Christine Lagarde op een persconferentie in Griekenland. “Tegelijkertijd daalde de inflatie in september duidelijk.” Lagarde ziet dit als een duidelijk gevolg van de eerdere verhogingen, die de rente naar een recordhoogte brachten. “Dit tempert steeds meer de vraag (naar geld) en helpt zo de inflatie terug te dringen.” De rentetarieven zullen “zo lang als nodig is op een voldoende restrictief niveau blijven”, aldus Lagarde.

De keerzijde van een hogere rente is een vertraagde economie en de kans op een recessie. Lagarde zei donderdag dat zij een “zwakke economie in de eurozone” ziet. De gevolgen van hogere rentetarieven vloeien voort uit de industrie naar de dienstensector. Nu ze de energiecrisis ziet ‘vervagen’, moedigt Lagarde regeringen aan om te stoppen met ondersteunende maatregelen, omdat dergelijke maatregelen de inflatie juist kunnen aanwakkeren.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *