GL/PvdA wil met wet van fossiele subsidies af in 2030

[ad_1]

De partijen, die sinds vrijdag één fractie vormen, willen de klimaatwet zo aanpassen dat het kabinet verplicht wordt jaarlijks ‘per fossiele subsidie ​​duidelijk te maken in welke categorie een bepaalde subsidie ​​valt, welke concrete stappen zijn gezet en welke stappen er zijn gezet’. worden genomen om een ​​subsidie ​​te beëindigen. bouwen’. Fractievoorzitter Jesse Klaver voelt een verplichting tegenover toekomstige generaties om de subsidies af te bouwen. ‘Omdat deze het klimaatbeleid tegenwerken. Het moet niet bij mooie beloftes blijven.’

Het aftredende kabinet heeft onlangs berekend dat deze fossiele subsidies veel meer bedragen dan verwacht. Dit komt neer op bijna 40 miljard tot ruim 46 miljard euro per jaar. Maar, benadrukt het kabinet, Nederland is voor zeker 22 miljard euro gebonden aan internationale afspraken, waaronder verdragen. Ze werden niet zomaar geannuleerd. Het afschaffen van de regelingen zou ook een negatief effect kunnen hebben op de koopkracht van mensen.

Logische volgende stap

Volgens GroenLinks-PvdA is de wetswijziging ‘een logische volgende stap’ nadat de partij samen met D66 voldoende steun kreeg in de Kamer om het kabinet onderzoek te laten doen naar de afbouw van fossiele subsidies. Maar die motie kreeg een meerderheid dankzij onder meer de VVD, die benadrukte geen abrupte uitfasering te steunen. ‘Er wordt geen besluit genomen over uitfasering’, maar alleen onderzocht, benadrukt VVD-Kamerlid Silvio Erkens.

Ook heeft het kabinet aangegeven dat waarschijnlijk langere uitfaseringsperioden dan de voorgestelde twee, vijf of zeven jaar zullen worden onderzocht. Voor het afbouwen van veel regelingen is immers een langere periode nodig, benadrukt demissionair klimaatminister Rob Jetten.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *