Food prices continue to rise despite drop in manufacturing prices

[ad_1]

Inwoners van Nederland worden nog steeds geconfronteerd met stijgende voedselprijzen in supermarkten, ondanks dalende producentenprijzen voor voedsel. De voedselprijzen voor producenten, inclusief import, waren in juli 4,2 procent lager dan in januari. De prijzen die Nederlandse consumenten betaalden voor voedsel waren 3,7 procent hoger, CBS (CBS) gemeld.

“De consumentenprijzen voor voedsel volgen doorgaans met enige vertraging de producentenprijzen”, aldus CBS, meestal als gevolg van langetermijncontracten tussen producenten en verkopers. Het kan dus enige tijd duren voordat supermarkten de hogere of lagere prijzen aan de groothandel of fabrikant betalen en het verschil doorberekenen aan de klant.

Het is mogelijk dat consumenten de komende tijd nog wat hogere prijzen in de supermarkten zullen zien. De consumentenprijzen voor voedselproducenten stegen in juli 2023 met 31 procent ten opzichte van juni 2020. In dezelfde periode werden voedselproducten 24 procent duurder voor consumenten. Maar aan de voortdurende prijsstijgingen lijkt een einde te komen. Minder dan 15 procent van de voedselproducenten verwacht de komende drie maanden stijgende verkoopprijzen, aldus CBS.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *