Meer dan duizend Hongaarse leraren nemen ontslag uit onvrede over ‘wraakwet’

[ad_1]

In Hongarije hebben ruim duizend leraren ontslag genomen omdat ze boos zijn over een nieuwe wet van premier Viktor Orbán. Na jaren van protesten van leraren tegen de regering heeft deze afgelopen zomer nieuwe regels ingevoerd die de rechten van leraren beperken en hen verplichten meer uren per week te werken.

Volgens de Hongaarse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken hebben in twee weken tijd 1.205 leraren ontslag genomen. Dat zou het personeelstekort in het onderwijs verergeren. Zelfs vóór deze golf van ontslagen stonden er volgens een Hongaars statistisch bureau al ruim 7.600 vacatures open.

Critici spreken van een ‘wraakwet’ van Orbán, die ingevoerd zou zijn vanwege de protesten die leraren eerder voerden. De premier wil de wet graag gebruiken om zijn grip op het onderwijs te versterken, zoals hij eerder deed in de media en andere sectoren.

Lees ook:

Interview: Demonstrerende leraren dreigen ontslagen te worden in Hongarije

De druk op leraren in Hongarije neemt toe. Het werk wordt steeds moeilijker en wie er iets over zegt, loopt het risico ontslagen te worden. Velen gooien zelf de handdoek in de ring.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *