Honderden journalisten onderbreken hun werk uit onvrede over koopkrachtverliesHonderden journalisten uit de Algemeen Dagblad, de VolkskrantNU.nl en andere landelijke en regionale publicaties van mediagroep DPG onderbraken deze donderdag kort de werkzaamheden. Met de protestactie willen zij hun eis tot compensatie voor het koopkrachtverlies als gevolg van de inflatie kracht bijzetten.

In Amsterdam vertrekken de vaste redacteuren en freelancers van de Volkskrant rond tien uur. Trouw En Het Parool het gemeenschappelijk bouwen van hun kranten en masse. Met gele A4-tjes, met ‘10%’ erop, en een groot spandoek met de tekst: ‘Journalistiek heeft een prijs’, verdringen ze zich bij twee koffiekarren van de journalistenvakbond NVJ, voor wat een ‘werkvergadering’ wordt genoemd. ‘.

“Dit is niet bedoeld om lezers te raken”, zegt Volkskrant-redacteur Natalie Righton, voorzitter van de redactieraad. “Het is een vriendelijke actie om de druk op te voeren en het management te laten weten dat we koopkrachtcompensatie eisen.” De journalisten willen een structurele verhoging van tien procent met terugwerkende kracht tot januari 2023, voor vaste redacteuren en freelancers, en nog eens vijf procent vanaf 1 januari volgend jaar.

Ook Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok staat tussen de demonstranten, met een geel A4-tje zonder tekst dat hij heeft ontvangen in zijn handen. Het tekst- en beeldloze papier is het symbool waarmee freelancers in actie komen, om te laten zien dat kranten zonder hun geschreven, gefotografeerde en getekende bijdragen veel lege ruimtes zouden hebben.

“Ik steun mijn redactie altijd, maar niet per se achter elke actie”, zegt Klok gereserveerd. “Ik maak me zorgen omdat de standpunten zo ver uit elkaar liggen.” Ook wijst hij erop dat het ‘ingewikkeld’ is om de omvang van het koopkrachtverlies precies vast te stellen. De kwestie zou opgelost moeten worden tijdens de onderhandelingen over een nieuwe cao, die volgende week beginnen.

DPG, de grootste krantenuitgever van Nederland, beloofde haar journalisten vorige maand een eenmalige inkomensafhankelijke uitkering – ‘als reactie op de ontevredenheid’. Volgens de journalisten is deze uitkering, variërend van 1.500 euro bruto voor de groep met de laagste inkomens tot nul euro voor inkomens boven de 80.000 euro, niet voldoende, ook omdat er geen compensatie is toegezegd aan de freelancers.

Een beetje voorbarig

DPG noemt de actie van donderdag in een verklaring “een beetje voorbarig” en weigert voorlopig op de inhoudelijke eisen in te gaan. Het bedrijf wil de cao-onderhandelingen afwachten. “We zullen kijken of we daar tot een akkoord kunnen komen. Deze gesprekken staan ​​al langer gepland en voeren wij als collectief van werkgevers en werknemers. Niet solo als DPG Media met slechts één van de vakbonden en voor slechts een deel van onze medewerkers.” De nieuwe cao moet op 1 januari 2024 in werking treden.

Op het hoofdkantoor van DPG Nederland in Hoofddorp komen journalisten van onder meer NU.nl, Libel En Margriet aanstaande donderdag ook om tien uur, zegt Noémi van de Pol, voorzitter van de redactiecommissie van NU.nl. Soortgelijke acties vonden onder meer plaats bij Brabants Dagblad, De Gelderlanderde Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) en Tubantia.

Journalisten komen vrijwel nooit voor zichzelf op als het om financiën gaat

Er heerst al ruim een ​​jaar een brede onvrede onder journalisten over het verlies aan koopkracht. Afgelopen maand waren redactie en personeel dol op NRC (onderdeel van Mediahuis, de andere grote krantenuitgever van Nederland) een soortgelijke werkonderbreking als de huidige DPG-journalisten. Ook hier werken vaste medewerkers en freelancers samen. NRC betaalt voor beide groepen van september tot en met december vijf procent extra, in afwachting van de uitkomst van de cao-onderhandelingen. Mediahuis Nederland reageerde op dat gebaar met een eenmalige vergoeding voor de redactie van onder meer De Telegraaf, Noordhollands Dagblad En De Limburger.

Timmerman

“Dit is iets heel uitzonderlijks”, zegt Paul Teixeira, secretaris van de uitgeverij van vakbond NVJ, over de acties bij DPG en voorheen NRC. “Journalisten komen vrijwel nooit voor zichzelf op als het om financiën gaat. Ze beoefenen de journalistiek als een passie en accepteren dat ze minder betaald krijgen dan een timmerman. Het feit dat ze nu actie ondernemen, laat zien dat ze in een moeilijke situatie verkeren. Als deze grote Belgische uitgevers (DPG en Mediahuis, red.) weer mooie winsten hebben gemaakt, zeggen ze altijd dat dit zonder hun geweldige journalisten niet mogelijk was geweest. Het is mooi dat ze dat waarderen, maar dat zie je niet terug in de betaling.”

Ook Teixeira noemt het uitzonderlijk dat werknemers in loondienst en freelancers samenwerken tijdens de acties. “Maar voor mij is het heel vanzelfsprekend”, zegt Volkskrant-redacteur Cecilia Tabak, lid van de actiecommissie van de krant. “Het is vreemd dat DPG vaste medewerkers een bedrag van 800 tot 1.500 euro geeft, en daarmee erkent dat er een financieel probleem is, maar niets wil doen voor de freelancers. We maken allemaal samen de krant, we zijn één team.”

Bij de demonstratieve ‘werkbijeenkomst’ in Amsterdam zijn veel freelancers aanwezig. Remke de Lange, filmcriticus van, legt uit hoe lastig de positie waarin zij verkeren, ook in deze demonstratie Trouw en zelfstandig ondernemer als freelancer. “De meeste freelancers werken vanuit huis. Om aan deze 15 minuten durende actie deel te nemen, moeten sommigen van hen de trein nemen en een ochtend van hun eigen tijd opofferen.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *